Hlavní obsah

Nechte si před létem zkontrolovat pigmentová znaménka

Letní počasí přímo vybízí k opalování a dalším aktivitám venku. Bohužel mnozí lidé stále podceňují ochranu před UV zářením, počet nových případů zákeřné rakoviny kůže v Česku tak neustále narůstá. Odborníci tak apelují na všechny, aby ochranu před sluncem nepodceňovali a kromě péče o pokožku si také pravidelně nechali zkontrolovat svá pigmentová znaménka. Kromě ochrany je totiž ze všeho nejdůležitější přijít k lékaři včas.

Foto: Profimedia.cz

Pravidelná kontrola pigmentových znamének by měla být samozřejmostí.

Článek

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Svou roli zde ale sehrává i genetika. Jedná se o velmi agresivní nádor, který má tendence velmi rychle metastázovat.

Nejčastěji se nachází na kůži, ale nejsou vzácností případy, kdy se objeví v oku, nehtu či na sliznici.

Až polovina ze všech melanomů vzniká na podkladu pigmentového znaménka. Proto je tak důležité pravidelně kontrolovat kůži celého těla a sledovat veškeré změny svých znamének. Mnozí lidé si myslí, že riziková jsou pouze taková znaménka, která svědí, krvácejí nebo mokvají. Ve skutečnosti se jedná již o pozdní příznaky zhoubného melanomu a k lékaři je zapotřebí přijít dříve.

Někdy se melanom může začít tvořit i na zdravé pokožce bez znamének. Barevná skvrna se pozvolně zvětší a začne i přibývat na tloušťce.

Pokud není melanom včas odstraněn, může začít prorůstat hlouběji a zakládat metastázy v jiných orgánech. Nejčastěji se jedná o dceřiná ložiska v kůži, lymfatických uzlinách, ale také v mozku, střevech a plicích.

Na nádor už nic nezabíralo, tak ho čeští lékaři zmrazili. Pacienta tím zcela vyléčili

Věda a školy

Vždy je tedy lepší neotálet a včas vyhledat dermatologa.

„Preventivní prohlídka nebolí a je lépe 100x vyšetřit zbytečně než jednou pozdě. Už při tloušťce 1 mm melanom zakládá dceřiná ložiska jinde po těle (metastázy) a v té době je již zpravidla nevyléčitelný. Zatímco do tloušťky 1 mm stačí k úplnému vyléčení znaménko prostě jen vyříznout. Pravidelnou kontrolu znamének dermatologem by měl každý absolvovat minimálně jednou ročně,” vysvětluje dermatoložka Tereza Gabryšová z Kliniky Yes Visage.

Jak rozeznat podezřelé znaménko od neškodného?

Podezřelá znaménka mají z 50 % hnědou barvu, mají rozpité okraje, průměr větší než půl centimetru nebo jsou vystouplá nad povrch kůže.

„Zbylé nádory mohou být ve tvaru uzlíku a jejich barva může být i růžová, modrá, černá či kombinace těchto barev. Často jsou proto nádory zaměňovány za bradavici nebo modřinu,” upozorňuje dermatolog Petr Arenberger.

U mužů se tyto nádory nejčastěji nacházejí na trupu, zátylku či skrytě v oblasti vlasů, u žen na nohou.

Kaskadér Martin Hub: Podcenil jsem prevenci rakoviny, a to nikomu nedoporučuju

Styl

Dermatologové doporučují orientovat se podle tzv. ABCDE testu, který odpovídá anglickému označení jednotlivých kritérií. Pravděpodobně neškodné znaménko je symetrické, ohraničené, má jednotnou barvu, v čase se příliš nemění a jeho průměr je zhruba do půl centimetru.

Asymetrie (asymmetry) – právě nesymetrický tvar znaménka může být ukazatelem, že něco není v pořádku. Pokud jsou tedy vaše pihy či znaménka kulatá nebo oválná a navzájem si velmi podobná, pak jsou s největší pravděpodobností neškodná.

Ohraničení (border) – ideálně by mělo být všude stejné a ostré. Může se ale stát, že ohraničení znaménka bude rozpité nebo z něj budou vystupovat výběžky. V takovém případě je dobré obrátit se na odborníka nechat si kůži zkontrolovat.

Barva (color) – běžná znaménka mívají jednotnou barvu. To je ještě o něco důležitější, než jaký odstín mají – mohou se pohybovat ve všech odstínech hnědé. Pokud je však jedno znaménko vícebarevné, raději si ho nechte zkontrolovat.

Průměr (diameter) – malé pihy do průměru pěti milimetrů vás mohou nechávat v klidu. Větší péči si zaslouží ta znaménka a pihy, které tento rozměr přesahují.

Zdravé opalování neexistuje. Vaše kůže si pamatuje všechno, varuje dermatolog

Podcasty a pořady

Vývoj v čase (evolving) – všímejte si u svých znamének toho, zda jsou stále stejná. Pokud se v čase mění – například získávají jiný odstín, zvětšují se nebo se stanou plastickými, měli byste zpozornět.

Dalším z příznaků, že s některým z vašich znamének nemusí být vše v pořádku, je to, pokud se výrazně liší od všech zbývajících. Můžeme hovořit o tzv. příznaku ošklivého káčátka. I v tomto případě je ideální vyhledat lékařskou konzultaci.

Nechte si znaménka zkontrolovat odborníkem

Vývoj podezřelého znaménka v čase bývá velmi obtížný pro domácí sledování. Dermatolog si ho ale může pomocí digitálního dermatoskopu vyfotit při každé návštěvě. Fotky následně přístroj porovná a během pár sekund vyhodnotí, zda se znaménko mění, či nikoli.

Pokud se nechcete objednávat ke svému dermatologovi, můžete využít i bezplatné akce, jako Stan proti melanomu, kde vám znaménka zkontrolují odborníci z vinohradské nemocnice v Praze.

Stan proti melanomu
Od 16. do 17. května 2022 v Praze na Václavském náměstí (10-18 hodin)
23. května Brno, Nám. Svobody (10-18 hodin)
24. května Ostrava Shopping Park Avion (10-18 hodin)

Bezplatné vyšetření pigmentových znamének lidem opět umožní i Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP).  

  • Prostějov, Náměstí T. G. Masaryka - 17. 5. 2022 
  • Zlín, Náměstí Míru - 18. 5. 2022
  • Kroměříž, Velké náměstí - 19. 5. 2022
  • Liberec, Náměstí Dr. E. Beneše - 24. 5. 2022
  • Kladno, ulice Na Stráni 3340 - 22. 5. 2022
  • Plzeň, náměstí Republiky - 23. 5. 2022
  • Znojmo, Horní náměstí - 30. 5. 2022
  • Jihlava, Masarykovo náměstí - 31. 5. 2022
  • České Budějovice, Náměstí Přemysla Otakara II. - 1. 6. 2022
  • Tábor, Žižkovo náměstí - 2. 6. 2022
  • Opava, Horní náměstí - 6. 6. 2022
  • Havířov, náměstí Republiky - 7. 6. 2022
  • Frýdek-Místek, náměstí Svobody - 8. 6. 2022
  • Ostrava,  před OC Nová Karolína - 9. 6. 2022

Minerální, nebo chemické filtry? Co je pro zdravé opalování důležité

Styl

Rakovina kůže není jen melanom  

  • Basaliom

„Nejčastější typ kožního nádoru, který ve velké většině případů nemetastazuje a setkáváme se s ním nejčastěji u starších osob, okolo 70–80 let věku, v místech, která jsou nejčastěji exponována slunci. Nicméně není výjimkou ani u mladších jedinců,“ popisuje dermatoložka Lucie Rajská z pražské Kliniky Preventivní dermatologie.

Basaliom ohrožuje pacienty převážně svým místním růstem, metastázuje ale extrémně vzácně. Je u něj doporučována včasná terapie – u menších ložisek kryalizace, často však chirurgické odstranění s následnými periodickými preventivními kontrolami.

Může se stát, že basaliom recidivuje v místě jizvy po původní excizi nebo vznikají nová ložiska jinde na těle.

  • Spinaliom

Spinaliom je druhý nejčastější kožní nádor. V malém procentu případů, zhruba 2–3 %, může metastázovat, a tím zhoršovat následnou prognózu nádoru. Metastázy zakládá nejčastěji v místech příslušných uzlin.

Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, hlavě, ušních boltcích a dalších místech, která jsou hojně exponována slunci. Nicméně u žen vyššího věku hrozí také riziko vzniku spinaliomu na ženských pohlavních vnějších orgánech.

Ani basaliom, ani spinaliom nejsou při včasné diagnostice a terapii nebezpečné. „Ve většině případů nemetastazují, proto nejsou tolik nebezpečné jako maligní melanom. V případě neléčení však mohou rozsáhle prorůstat do okolních tkání, spinaliom pak někdy může vytvářet metastázy,“ upozorňuje Lucie Rajská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám