Fialův Deštník proti drahotě? Pozor, aby se při silném větru neobrátil a neuletěl, radí Topolánek

Mirek Topolánek v nové epizodě Topol Show zhodnotil soubor opatření, která vláda Petra Fialy představila pod názvem Deštník proti drahotě. Podle jeho názoru vláda musí podobné kroky v současné situaci dělat, některé konkrétní aspekty jednotlivých opatření se mu ale příliš nepozdávají. „Vždy se tyhle balíčky nějak jmenují. Tohle je Fialův deštník, já měl Topolánkův batoh, až něco představí Síkela k energiím, určitě mu to také nějak pojmenují. Marketingovou stránku názvu hodnotit nebudu, jen bych poznamenal, že s deštníkem občas bývá ten problém, že když začne foukat silný vítr, tak ho obrátí a uletí,“ glosuje situaci Topolánek.

Podle Topolánka je naprosto v pořádku zvýšení životních minim i valorizace důchodů, která je dána zákonem a navázaná na inflaci. Za nejvíce diskutabilní považuje víceméně plošný jednorázový příspěvek rodinám s příjmem pod milion korun ročně a vyloženě ho naštval přístup podnikatelů, kteří nechtějí jen garantované půjčky a požadují po vládě kompenzace. „Smysl nějaké kompenzace měly, když Babiš zakázal podnikání, to ale teď zakázané není,“ říká Topolánek.

Plošná opatření si kvůli stavu veřejných financí, který současné vládě zanechala vláda Andreje Babiše, podle jeho názoru prostě a jednoduše nemůžeme dovolit, stejně jako si nemůžeme dovolit srovnávat situaci v Česku se situací v okolních zemích. „Ono Polsko sice snížilo DPH na potraviny a pohonné hmoty, ale inflací už nás téměř dohání,“ vysvětluje Topolánek.

Proč podle Topolánka není problém sám o sobě ten, že se guvernérem ČNB stal Aleš Michl a proč by Česku nikterak nepomohlo přijetí eura, po kterém Michlovi kritici volají? A jak by se poslanecká sněmovna měla vypořádat s obstrukcemi Tomia Okamury? Poslechněte si celou epizodu.

sinfin.digital