Všechno zdražuje, lidí chodí málo. Plzeňské filharmonii město přidá 4,6 milionu

ČTK ČTK
16. 5. 2022 13:43
Plzeňská filharmonie, která má více než stoletou historii, dostane od města navíc 4,6 milionu korun. Filharmonie letos žádala Plzeň o 27,9 milionu korun, původně ale obdržela jen 23,2 milionu.
Plzeňská filharmonie existuje od roku 1919, jejím šéfdirigentem je Chuhei Iwasaki.
Plzeňská filharmonie existuje od roku 1919, jejím šéfdirigentem je Chuhei Iwasaki. | Foto: Plzeňská filharmonie

Na městem zřízený orchestr, který často koncertuje v zahraničí, stále dopadají důsledky pandemie koronaviru a rostoucí náklady. Plzeňský magistrát mu proto přidá peníze na zajištění provozu a uměleckého programu, oznámila v pondělí náměstkyně primátora odpovědná za kulturu Eliška Bartáková z hnutí ANO.

Podle ní se diváci na koncerty vracejí jen pozvolna. "Stejně tak pomalu roste zájem zahraničních pořadatelů o hostování filharmonie. S tím souvisí pokles příjmů z vlastní činnosti, kterými filharmonie plánovala pokrýt část nezbytných nákladů na zajištění provozu i uměleckého programu," vysvětluje Bartáková.

Rozpočet tělesa zasáhl enormní nárůst inflace a zdražení základních vstupů, jako jsou energie, nájmy, doprava i honoráře.

Filharmonie, jejímž šéfdirigentem je v Česku žijící japonský rodák Chuhei Iwasaki a ředitelkou Lenka Kavalová, má více než padesátimilionový roční rozpočet. Na letošek plánovala příjmy z vlastní činnosti ve výši 4,8 milionu korun. Po pandemii se ale zejména hraní v zahraničí vrací do normálního režimu jen pomalu.

Oproti plánu se propad příjmů z vlastní činnosti sníží o 1,5 milionu. O 1,4 milionu naopak vzrostou náklady za služby, o dalších 1,7 milionu pak osobní náklady.

Město podle náměstkyně Bartákové v individuálních dotacích podpoří i další kulturní programy. Na Napoleonské slavnosti, které se uskuteční v polovině srpna v městském obvodu Křimice, magistrát přispěje částkou 140 tisíc korun.

Centrum Křimic a zámecký park se přenesou do napoleonské éry na přelomu 18. a 19. století, akce nabídne historický průvod, ukázky vojenského tábora a výcviku, jízdy na koních, bitvy či dobové tržiště.

Plzeňský lidový soubor Mladina získá 70 tisíc korun pro částečnou úhradu nákladů na celovečerní představení Mladina a Ondráš, které ve zdejším Novém divadle seznámí diváky s českým, moravským a slovenským folklorem formou tance a živé hudby v autentických krojích a kostýmech.

Pořízení speciální mobilní stepařské podlahy pro spolek K.R.O.K. podpoří město 50 tisíci korunami. Spolek s více než 200 členy vystupuje na různých akcích, různé druhy povrchů ale poškozují stepařskou obuv a především neposkytují kvalitní akustický zážitek ze stepu.

 

Právě se děje

Další zprávy