Ministerstvo zahraničních věcí ČR

   česky      english     

rozšířené vyhledávání

Přejít na menu

Upozornění na článek Tisknout Zmenšit písmo Zvětšit písmo

Čína - aktuální doporučení k cestám (žádosti o vízum)

 

MZV ČR doporučuje zvážit cesty do Číny těm občanům, kteří nebyli plně očkováni proti nemoci COVID-19. Důvodem jsou výrazné komplikace spojené se zajištěním případné lékařské péče poté, co bylo zrušeno striktní uplatňování nulové tolerance vůči šíření nemoci COVID-19 počátkem prosince 2022.

Od 15. března 2023 se uvolnila možnost požádat o jakékoli vízum k cestě do Číny – tedy i za účelem turistiky. Je také opětovně povoleno vstoupit do Číny s vízy, vydanými před 28. březnem 2020, pokud jsou stále platná. Byla obnovena politika bezvízového vstupu na Hainan, bezvízový vstup pro výletní lodě v Šanghaji a bezvízový skupinový vstup cizinců z Hongkongu a Macaa do provincie Guangdong. Informace k typům víz jsou zveřejněny na webových stránkách Velvyslanectví ČLR v Praze.

Počínaje 29. dubnem 2023 stačí před cestou do Číny provést do 48 hodin před nástupem do letadla antigenní test (pomocí testovací sady) nebo RT-PCR test. Cestovat mohou pouze osoby s negativním výsledkem. Po získání negativního výsledku testu je nutné výsledek deklarovat na formuláři "Karta výstupní/vstupní zdravotní deklarace ČLR". Podrobnosti jsou uvedeny na webových stránkách Velvyslanectví ČLR v Praze.

Nabídka letů z Evropy se postupně rozšiřuje, popříletová karanténa je od 8. ledna 2023 zrušena. Pokud budou cestující na příletu do země vykazovat známky infekce, budou podrobeni lékařské prohlídce a budou jim provedeny testy na infekční onemocnění.

 

 
Další informace naleznete na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Pekingu.

.