Fragmenty figur a intenzivní barvy. Liberecká galerie vystavuje Kaminského

Fragmenty figur a intenzivní barvy. Liberecká galerie vystavuje Kaminského
Max Kaminski: Pan a paní Vigeron, 1992, olej na plátně.
Snímek z výstavy děl Maxe Kaminského.
Max Kaminski: Generál, D.F., 2000, olej na plátně, 200 x 120 cm.
Snímek z výstavy děl Maxe Kaminského.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
16. 5. 2022 14:30
Oblastní galerie v Liberci zahájila výstavu maleb Maxe Kaminského, který žil v letech 1938 až 2019. Patřil mezi vlivné německé výtvarníky a hlavní představitele směru zvaného neoexpresionismus. První přehlídka jeho děl v Česku potrvá do 4. září.

Kaminski se narodil v Královci, tedy Königsbergu v tehdejším Východním Prusku. Jeho dětství poznamenaly útěk a vyhnanství spojené s koncem druhé světové války. "Jako dítě zažil hrůzy války, které jsou v jeho tvorbě velmi jasně viditelné," míní kurátorka Johana Kabíčková.

Autorova díla působí trochu depresivně, na první pohled zaujmou fragmenty figur a intenzivními barvami. "Vytváří takový unikátní vesmír Maxe Kaminského. A obecně je jeho tvorba velice zajímavá fragmentací, barevnou intenzitou a tím způsobem, kterým zpracovává svůj život," popisuje Kabíčková.

Podle ní Kaminski patřil mezi umělce, kteří se v 60. letech minulého století odklonili od tehdy populárního informelu a abstrakce, aby se navrátili k figuraci. Cílem výstavy je představit celou škálu jeho tvorby.

Návštěvníci Oblastní galerie uvidí okolo 40 velkoformátových obrazů, kreseb, kvašů a leptů. "Nalezneme zde díla z 60. let 20. století až po velké pastelové cykly z roku 2011. Můžeme pozorovat vývoj jeho tvorby, témata, která ho ovlivňovala, protože Kaminského život byl velmi zajímavý. Hodně cestoval," poznamenává kurátorka.

Kaminski vystudoval malířství na berlínské univerzitě, roku 1977 se zúčastnil šestého ročníku renomované přehlídky Documenta v Kasselu. Cestoval po Latinské Americe, roky byl profesorem na akademii v Karlsruhe. Žil ve Štrasburku, pak si otevřel ateliér v Marseille, posléze jej přestěhoval do Mnichova a od roku 2003 až do smrti pobýval v Augsburgu.

Právě na retrospektivní výstavu jeho tvorby v augsburské galerii, která se konala před čtyřmi lety, navazuje nynější liberecká přehlídka. Ta je součástí česko-německých kulturních dnů Dialog, které jednou za dva roky spolupořádají Liberec a německý Augsburg.

 

Právě se děje

Další zprávy