Hlavní obsah

Gazprom neobjednal přepravu plynu přes Slovensko a přes Polsko na červen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský státní plynárenský gigant Gazprom na červen nezarezervoval tranzitní kapacitu pro export plynu do Evropy přes Slovensko prostřednictvím hraničního uzlu Veľké Kapušany. Na příští měsíc nezarezervoval ani přepravní kapacitu plynovodem Jamal přes Polsko. Podle agentury Reuters to vyplývá z výsledků energetických aukcí.

Foto: Spasiyana Sergieva, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gazprom už minulý týden oznámil, že nebude přepravovat plyn potrubím Jamal, které vede přes Bělorusko a Polsko do Německa. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ, jež vlastní polskou část plynovodu Jamal.

Plynovod Jamal obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, v posledních týdnech ale většinou fungoval v obráceném režimu, takže dodával plyn z Německa do Polska. Rusko vývoz plynu do Polska koncem dubna zastavilo kvůli tomu, že Varšava odmítla požadavek na platby v rublech.

Rusko ukončuje dodávky plynu potrubím Jamal přes Polsko

Ekonomika

Německý úřad pro regulaci energetického trhu ale podle agentury Reuters nepředpokládá, že by přerušení dodávek vedlo k bezprostřednímu zhoršení situace v zásobování plynem. Česká republika podstatnou část ruského plynu odebírá přes Německo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám