Hlavní obsah

Cíle nejsou jen v Rusku. Anonymous útočí po celém světě

Podle dění v kyberprostoru za poslední dva měsíce by se mohlo zdát, že hnutí Anonyomous se zaměřuje kvůli invazi na Ukrajinu výhradně na ruské cíle. Ve skutečnosti ale hackeři podnikají svoje nájezdy napříč celým světem, jak dokládají data webového projektu Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets).

Foto: Yves Herman, Reuters

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem Anonymous.

Článek

Spojené arabské emiráty, Indonésie, Thajsko, ale například i Brazílie. V těchto zemích podniklo hnutí Anonymous útoky na vybrané cíle, a to jen v posledním týdnu. Pokud bychom brali v potaz i další týdny, či dokonce měsíce, byl by výčet zemí ještě citelně delší.

Jen během víkendu hackeři zveřejnili 831 722 e-mailů (197 GB dat) z thajského Úřadu průmyslové ekonomiky a 153 584 e-mailů (280,9 GB dat) z kanceláře šejka Hazzána bin Zajda Nahjána, který působí jako místopředseda výkonné rady v Abú Zabí a v minulosti byl poradcem pro národní bezpečnost Spojených arabských emirátů.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

Nahján figuroval v kauze Pandora Papers, kdy se ukázalo, že sehrál roli při tajných tocích peněz pro offshorové firmy. Proto se na něj hackeři podle vlastního vyjádření zaměřili.

Před víkendem ukradli kybernetičtí nájezdníci 314 055 e-mailů (277 GB dat) z indonéské společnosti PT Rea Kaltim, která se specializuje na výrobu palmového oleje. Tato firma byla již dříve terčem řady protestů, čelila obvinění z porušování lidských práv.

Terčem útoku se stal také brazilský konglomerát Novonor, dříve známý jako Odebrecht SA. Odcizeno bylo 390 000 e-mailů, což odpovídá 12,7 GB dat.

Útočili i na policii

Už zkraje května si hackeři došlápli na policii ostrova Nauru. „Zveřejněno bylo 285 635 e-mailů od policejních sil Nauru, které dokumentují podmínky na ostrově a zneužívání ze strany žadatelů o azyl a uprchlíků, z nichž většina pochází z Íránu, zatímco mnoho dalších pochází z Afghánistánu, Iráku, Myanmaru, Pákistánu a Srí Lanky nebo jsou bez státní příslušnosti,“ stojí na webu DDoSecrets, který nabízí odcizené e-maily komukoli ke stažení.

Všechny odcizené e-maily je možné stahovat z webového projektu DDoSecrets, na kterém jsou úlovky hnutí Anonymous publikovány pravidelně. Tyto internetové stránky jsou často označovány za nástupce WikiLeaks, tedy platformy pro zveřejňování utajovaných dokumentů.

Hackeři si došlápli na policii ostrova Nauru

Bezpečnost

Nejvíce útoků vůči Rusku

Suverénně nejvíc napadených cílů má hnutí Anonymous v Rusku. Právě největší zemi na světě totiž vyhlásili hackeři už na konci února kvůli invazi na Ukrajinu „kybernetickou válku“.

„Od vyhlášení kybernetické války zločineckému režimu Kremlu jsme hacknuli a zveřejnili téměř 10 milionů ruských souborů a e-mailů,“ uvedlo hnutí Anonymous již na konci dubna na Twitteru.

V jedné z předchozích zpráv varovali, že budou i nadále útočit na ruské cíle – zaměří se přitom na investice, vojsko i průmysl.

V uplynulých týdnech napadli například počítačové systémy společnosti ALET, která působí v Rusku jako celní makléř pro další firmy v palivovém a energetickém průmyslu. Zpracovává tedy dokumenty nezbytné pro vývoz uhlí, ropy, zkapalněných plynů a ropné produkty.

Jen z této společnosti uniklo bezmála 1,1 milionu e-mailů, což odpovídá 1,1 TB dat. Ukradené zprávy by mohly osvětlit obchodní praktiky společnosti ALET, která spolupracuje od roku 2011 s více než 400 různými firmami, patří mezi ně Gazprom či Bashneft.

Investice, vojsko i průmysl. Anonymous prolamují počítačové systémy Ruska

Bezpečnost

Dalších 645 000 e-mailů bylo zveřejněno z ruské společnosti Enerpred, což je největší výrobce hydraulického nářadí v Rusku. Specializuje se na energetiku, petrochemii, uhlí, plyn a stavebnictví.

V minulém měsíci byly zveřejněny statisíce e-mailových zpráv hned z několika ruských společností. Patří mezi ně správce nemovitostí Sawatzky, realitní investiční společnost Accent Capital, investiční firma Worldwide Invest, zveřejněny byly také e-maily Generálního oddělení vojsk a civilní výstavby či společnosti Tendertech, která se specializuje na zpracování finančních a bankovních dokumentů jménem podniků a podnikatelů.

Hackeři ukradli stovky tisíc e-mailů z ruské investiční firmy

Bezpečnost

Hnutí Anonymous

Anonymous je mezinárodní skupina hackerů bez pevné organizační struktury. Aktivisté se většinou zapojují do ad hoc "operací" různého druhu. Známá je především díky útokům na firmy, které vypověděly spolupráci kontroverznímu portálu WikiLeaks. Mezi terči hackerů byla například firma MasterCard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám