Hlavní obsah

Návštěvníci památek se začínají vracet

Tuzemští i zahraniční návštěvníci památek v Karlovarském kraji se začínají vracet po dvou letech covidové pandemie na prohlídky. Alespoň to dokazují statistická čísla, která eviduje na svých zámcích a hradech v regionu Národní památkový ústav (NPÚ). Památky vstupují do začínající sezony s řadou novinek.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Kynžvart

Článek

„Poměrně vysoká návštěvnost během dubna a na začátku května a vytíženost prohlídkových tras jsou pro nás dobrým znamením,“ uvedl ředitel územní památkové správy v Praze Petr Spejchal.

Závěrem loňského roku byla na hradě a zámku Bečov nad Teplou otevřena muzejně-galerijní expozice relikviáře svatého Maura v obnoveném Pluhovském paláci. Návštěvníci, kterých přišlo již přes pět tisíc, si mohou volně prohlédnout nejen relikviář, ale i expozici s řadou interaktivních prvků.

V Pluhovském paláci vznikl rovněž multifunkční sál, edukační učebna, prostory pro workshopy, nová pokladna a rozšířilo se i další zázemí včetně stylizované hradní kavárny. Návštěvnická trasa také prezentuje autentickou gotickou hradní bránu nalezenou při archeologickém průzkumu.

Návštěvnost památek pomalu roste, i když je vstupné vyšší

Cestování

Další novinkou sezony je zprovoznění obnoveného dřevěného mostku pod bergfritem, který umožňuje návštěvníkům procházet nejen vnější, ale i vnitřní okruh naučné stezky kolem hradu. Návštěvníkům se nabízí volný přístup na hradní vyhlídku, která letos na jaře získala status rozhledny. Zlepšilo se i zázemí pro cykloturisty a pro horolezce vyčištěná lezecká stěna Bečovský ostroh.

Urychluje odbavení

Komfort návštěvníků na státním zámku Kynžvart na Chebsku vylepšuje již letos screenbox umístěný v pokladně zámku. Zobrazuje začátky jednotlivých prohlídek a počet volných míst, a urychluje tak odbavení zákazníků.

V nejbližší době bude na hlavním parkovišti umístěn nový parkovací automat, který umožní návštěvníkům platit za parkování i platební kartou vedle stávající možnosti platby hotovostí. V okolí zámku pokračují práce na obnově historického konceptu zámeckého parku z první poloviny 19. století.

V zámeckém parku ve Valči začaly v minulém roce výzkumné a stavební práce na obnově theatronu, který dříve sloužil jako amfiteátr. Po nedávném návratu originálů soch z dílny Matyáše Bernarda Brauna se návštěvníci mohou těšit na kopii Škrétova obrazu znázorňující mladý šlechtický pár, originál je možno vidět v Národní galerii v Praze. Ve Valči zahájila také dlouho očekávaná záchrana historického skleníku.

Zaniklý průmyslový svět v Brně láká turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám