Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Azov splnil rozkaz. Ukrajinští obránci se vzdali. Přes 260 vojáků z oceláren odvezly autobusy

Aktualizováno -
17. května 2022
21:10
Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. května 2022
15:25

Ocelárny Azovstal v ukrajinském Mariupolu opustilo asi deset autobusů s ukrajinskými vojáky, kteří se ukrývali v komplexu obléhaném ruskými silami, informovala dnes agentura Reuters s odvoláním na svědka. Velitel ukrajinského pluku Azov Denys Prokopenko mezitím uvedl, že jeho muži splnili svou misi a že chce udržet podřízené naživu, píše server Ukrajinska pravda. Prokopenko se o kapitulaci nezmínil, nicméně Reuters vyjádření Azovu vyložil jako náznak, že se obléhání závodu blíží ke konci. Moskva dříve ohlásila evakuaci raněných obránců z Azovstalu, náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová následně oznámila, že v pondělí bylo z obklíčených oceláren Azovstal v Mariupolu evakuováno přes 260 ukrajinských vojáků, včetně 53 zraněných.

Pět desítek raněných podle ní zamířilo do města Novoazovsk na území proruské separatistické Doněcké lidové republiky, kde budou ošetřeni. Dalších 211 evakuovaných podle ní bylo převezeno humanitárním koridorem do Olenivky. Informovaly o tom dnes agentury AFP a Reuters. Do města dorazili v úterý večer. 

Moskva už dříve oznámila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků z Azovstalu do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk. Kyjev až dosud dohodu o evakuačním koridoru z ruskými silami obklíčeného metalurgického komplexu nekomentoval. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k pondělní evakuaci uvedl, že Ukrajina potřebuje živé vojáky.

„Obránci Mariupolu splnili své rozkazy, navzdory všem obtížím 82 dní stahovali přesilu nepřítele a umožnili ukrajinské vládě přeskupit síly, vycvičit další personál a získat velké množství zbraní z partnerských zemí,“ uvedl pluk Azov na twitteru. „V zájmu záchrany životů celá mariupolská posádka plní schválené rozhodnutí vrchního vojenského velení a doufá v podporu ukrajinského lidu,“ dodal v dalším příspěvku.

Oznámení, že posádka plní rozkazy k záchraně životů vojáků, je zjevný náznak toho, že se dlouhé obléhání blíží ke konci, poznamenal Reuters. Prokopenko v doprovodném videu neupřesnil, co přesně ukrajinští obránci podnikají. Video se na sociálních sítích objevilo několik hodin poté, co Moskva prohlásila, že Rusko souhlasilo s evakuací zraněných ukrajinských vojáků do zdravotnických zařízení ve městě Novoazovsk, které okupují ruské síly. Kyjev údajnou dohodu o evakuačním koridoru nekomentoval a informace o dění na místě není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

Kolik se nacházelo ukrajinských vojáků v autobusech, jež dnes opustily Azovstal, nebylo možné určit, poznamenala Reuters, podle níž nebylo jasné ani to, zda v nich byli všichni ranění obránci Mariupolu.

V areálu Azovstalu bylo podle ukrajinských zdrojů o víkendu asi 600 vojáků, kteří tam přežívají v nehygienických podmínkách, bez dostatku léků, pitné vody a jídla. Někteří jsou ranění. Kyjev dnes uvedl, že ocelárny, které jsou poslední baštou ukrajinských obránců v Mariupolu, ruské síly nadále těžce ostřelovaly. Z areálu na břehu Azovského moře byli už dříve evakuovány ženy, děti a staří lidé.

Zbývající ukrajinští bojovníci se odmítají vzdát a volají po zajištění evakuace do míst mimo kontrolu Rusů, tyto snahy jsou však zatím neúspěšné. Bojovníci hájící ocelárny se obávají, že nemohou věřit jakýmkoli ruským slibům a zárukám, které byly v minulých týdnech opakovaně porušovány. Mají také informace o zabíjení a mučení zajatých ukrajinských vojáků, které se objevují z dalších míst, kterými ruské okupační síly prošly.

Turecká vláda o víkendu navrhla, že pomůže Ukrajince přepravit přes Azovské moře a Černé moře do Istanbulu.

Ukrajina odhaduje, že během několikaměsíčního obléhání Mariupolu ruskými silami zahynuly desítky tisíc civilistů ve městě. Vyjma rozlehlého metalurgického závodu Azovstal je strategicky důležité přístavní město nyní pod kontrolou ruských jednotek.

Video  Smrtící déšť: Video ukázalo ostřelování mariupolských oceláren Azovstal.  - Reuters
Video se připravuje ...

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

21:12
Dnes

Američan Russell Bentley, který bojoval na ruské straně proti Ukrajině, zahynul v Doněcku, oznámila šéfredaktorka ruské prokremelské televize RT Margarita Simonjanová na sociální síti. Neupřesnila, jak Američan zahynul. Doněck ovládají Rusové již deset let. O Američanově smrti informovali podle ruských médií také jeho někdejší spolubojovníci z Donbasu na východě Ukrajiny, podle kterých byl Američan zabit. Média se zmiňují i o verzi Američanovy manželky, podle které si neznámí ozbrojenci v uniformách jejího muže spletli se špionem.

„Russell Bentley, zvaný Texas, skutečný Američan, skutečně z Texasu, zahynul v Doněcku. Bojoval tam za naše,“ napsala Simonjanová na telegramu a připomněla, že Bentley spolupracoval také s ruským propagandistickým portálem Sputnik.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa