Hlavní obsah

Přehledně: Jak je Evropa závislá na ruské ropě

Foto: Pixabay.com

Největším dodavatelem ropy do Evropy je Rusko. Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropská unie se plánuje do půl roku odstřihnout od ruské ropy. Česká republika spolu s Maďarskem a Slovenskem mají mít na přechod k jiným dodavatelům více času. I tak to však může být náročné.

Článek

Jak připravit Kreml o zdroje k financování agrese na Ukrajině? Evropská komise vidí jako jednu z cest ukončení odběru ruské ropy. Zamýšlené embargo však zároveň přichází v době, kdy těžba nerostné suroviny v Evropě dlouhodobě klesá. V roce 2020 byla evropská sedmadvacítka na dovozu závislá z 97 procent, nejvíce za posledních 30 let. Vyplývá to z nejaktuálnějších dat serveru Eurostat.

Evropa je podle statistické ročenky British Petrol nejmenším producentem ropy ze sedmi srovnávaných regionů. V roce 2020 za den vytěžila necelých 3,6 milionu barelů.

Zkratka CIS představuje Společenství nezávislých států neboli Arménii, Ázerbájdžán, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Tádžikistán, Rusko a Uzbekistán. Asijský Pacifik je souhrnné označení pro oblasti východní Asie, jihovýchodní AsieOceánie.

Pro sledování vývoje v čase klikněte na tlačítko play ve spodní části grafu.

Naopak pokud jde o spotřebu ropy, starý kontinent skončil na třetím místě s 12,8 milionu barelů za den. Evropské země tedy spotřebovaly zhruba 3,5krát více, než vyprodukovaly.

Nejvíce ropy se do Evropy dováží z Ruska, které v roce 2020 podle Eurostatu pokrývalo více než čtvrtinu dovozu. Šla především do Německa, které v roce 2021 denně nakoupilo 555 tisíc barelů. Představovalo to více než třetinu importu, vyplývá ze statistik Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Podle ročenky British Petrol pak ruská ropa tvořila v roce 2020 necelých 30 procent dovozu do Evropy.

Úplný konec odběru z Ruska by proto znamenal citelnou ztrátu dodávek. IEA sice očekává růst objemu od těžařů na Blízkém východě a ve Spojených státech, některé evropské rafinérie ale zatím dokážou zpracovat pouze ropu ruského typu.

Důležité jsou v této souvislosti také ropné zásoby. Evropská unie doporučuje mít zásoby na 90 dní, v některých případech (Nizozemsko a Dánsko) stačí 61 dní.

V červnu loňského roku na tříměsíční hranici nedosáhlo podle Eurostatu sedm států EU, tato data však mohou být v současné době jiná. Předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr na konci února řekl Seznam Zprávám, že Česká republika má zásoby už na 94 dní.

Dopady na Česko

Pokud jde o ropu, Česká republika na dodávkách z Ruska není tak závislá jako v případě plynu. Stále by však šlo o ztrátu přibližně poloviny importu.

Foto: Ministerstvo průmyslu a obchodu, Seznam Zprávy

Mapa ukazuje import ropy do České republiky. Hodnoty jsou v tisících tun.

Podle Eurostatu Česká republika v roce 2020 spotřebovala 8,4 milionu tun ropy. Jde o mírný pokles oproti předchozímu roku, který přerušil klesající tendenci od roku 2005.

Většina ropy do České republiky už tři roky za sebou přitekla ropovodem IKL (Ingolstadt-Kralupy nad Vltavou-Litvínov), který do zdejších rafinérií přivádí surovinu z Blízkého východu a narušil dominanci ruského ropovodu Družba.

Jak je tedy reálné, že by se Česká republika od ruské ropy odpojila? „Řekl bych nemožné,“ myslí si Stanislav Bruna, bývalý generální ředitel společnosti MERO, provozovatele ropovodu IKL. Vadí mu, že evropští politici dosud neřekli, za jakých podmínek by k embargu došlo. „Jestli to znamená, že už nikdy víc nebudeme ropu z Ruska brát, investice do vybudování infrastruktury budou mít větší smysl. Otázka je, jestli bude naše ekonomika v takovém případě konkurenceschopná.“

Vybudování infrastruktury se nebrání ještě z jiného důvodu. „Nikdy nemůžete vyloučit situaci, že dojde například k poškození ropovodu. Meteor, teroristický útok a podobně,“ vypočítává. „Řeknete si, do jaké míry jsou pro Českou republiku ekonomické státní hmotné rezervy. Nejsou, ale když je průšvih, existuje řešení. Proto i tohle posílení vylepší pozici rafinérií, budeme flexibilnější, a kdyby se něco pokazilo, byli bychom ve větším bezpečí.“

Poznámka: V článku jsme opravili chybu v infografice znázorňující dovoz ropy do ČR, ve které byla původně v mapě nesprávně vyznačená Libye na místě Alžírska.

Reklama

Doporučované