Dělejte pivo, ne válku, hlásal nápis na obloze. Letec odsoudil invazi na Ukrajině

Magazín Magazín
16. 5. 2022 16:10
Polský pilot v polovině května nakreslil pomocí manévrů mírové heslo Make Beer Not War (Dělejte pivo, ne válku). Chtěl dát najevo odpor vůči ruské invazi na Ukrajině, kaskadérský kousek mu trval necelé čtyři hodiny.
Dělejte pivo, ne válku, napsal zkušený pilot na obloze nad Polskem. Chtěl odsoudit ruskou invazi na Ukrajině.
Dělejte pivo, ne válku, napsal zkušený pilot na obloze nad Polskem. Chtěl odsoudit ruskou invazi na Ukrajině. | Foto: FlightRadar24

Polský pilot vzlétl 14. května v 16:37 v hornoplošníku Tecnam P2008JC. Z letiště v Poznani se vydal na západ, aby měl na nebi dostatek prostoru napsat vzkaz v celé délce. Na místo, odkud vystartoval, se vrátil ve 20:33 a během cesty stihl nápis doplnit i malým srdíčkem. Píše o tom server Unilad.

Výcvikové letadlo, které Polák řídil, patří letecké škole Smart Aviation a lidé mohli jeho trajektorii průběžně sledovat na webu FlightRadar24. Pilot ještě před svým kaskadérským kouskem aktivoval nouzový maják, aby byl vidět a zároveň ke vzkazu na obloze přilákal pozornost. Nápis Make Beer Not War (Dělejte pivo, ne válku) nakonec zabral skoro 65 kilometrů vzdušné plochy.

Nejde přitom o první případ, kdy některý z pilotů polské letecké školy, nakreslil na nebi protiválečný vzkaz. V dubnu se jednomu z letců podařilo vytvořit nápis Fuck Putin odsuzující ruského prezidenta.

Ze sledování letadel prostřednictvím internetového radaru FlightRadar24 se v poslední době stává čím dál populárnější koníček, a vzkazy na obloze se tak dostávají k mnoha lidem.

Mohlo by vás zajímat: Naše sbírka pro Ukrajinu je jednou z největších na světě. Solidarita je velká, říká Šimon Pánek

Česká společnost je ochotná být solidární v kratších obdobích krizí, když rozumí tomu, co se na místě děje, říká ředitel Člověka v tísni. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy