Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Svět

Na Slovensku obvinili exšéfa nejvyššího soudu Harabina. Dříve hájil ruský útok na Ukrajinu

Kandidát na funkci slovenského prezidenta Štefan Harabin před poslední televizní debatou v Bratislavě před prvním kolem přímé volby (13. března 2019) foto: ČTK

Slovenská policie podle televize Markíza obvinila z extremismu a z dalšího trestného činu bývalého šéfa nejvyššího soudu a exministra spravedlnosti Štefana Harabina. Policie na sociální síti zveřejnila iniciály obviněného, které se shodují s jménem a příjmením Harabina.
  17:16

Důvody Harabinova zadržení a stíhání nejsou známé, vedle extremismu je obviněn také ze schvalování trestného činu. Markíza uvedla, že Harabin v minulosti na sociální síti například obhajoval ruský útok na Ukrajinu.

V roce 2019 Harabin neuspěl v přímé volbě hlavy státu. O rok později ve volbách do sněmovny propadla strana Vlast, za kterou kandidoval jako její volební lídr. Po propuknutí epidemie nemoci covid-19 vystupoval proti nařízení o povinném nošení roušek.

Harabina, který zastával funkci předsedy nejvyššího soudu naposledy v letech 2009 až 2014, média v minulosti označovala za symbol špatného stavu soudnictví. V letech 2006 až 2009 byl ministrem spravedlnosti ve vládě premiéra Roberta Fica, jehož strana Směr-sociální demokracie je nyní v opozici.