Ministr Síkela představil plán na posílení energetické bezpečnosti před příští zimou

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo soubor opatření, které mají posílit energetickou bezpečnost České republiky.

Hlavním cílem je před příští topnou sezonou zajistit naplnění zásobníků alespoň na 80 %. Ministerstvo také pracuje na založení státního obchodníka s energiemi, který by měl plyn nakupovat.

Ilustrační fotografie

„Necelých 240 milionů metrů krychlových plynu za 8,5 miliardy korun už jsme za stát nakoupili. Oproti návrhu opozice jsme ušetřili až 4 miliard korun,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že MPO chce ve státních nákupech koncepčně pokračovat i nadále a založit státního obchodníka s energiemi, který by měl tyto nákupy na starosti.

„Primárně ho chceme využít k nákupu plynu. Stát díky tomu získá možnost přímo ovlivňovat energetickou bezpečnost v oblasti plynu. Obchodník bude jednat přímo se zahraničními producenty a nakupovat plyn pro státní potřebu za výhodnější cenu,“ popisuje ministr Síkela.

Díky vydanému krizovému opatření pomáhá MPO obchodníkům s plynem nepřímo, zároveň díky němu má stát kontrolu nad tím, jak s naskladněným plynem obchodníci nakládají. „Našli jsme cestu, jak obchodníky s plynem motivovat k nákupům, a jak zajistit státu nad zásobami plynu naskladněným se státním pomocí určitou kontrolu. V současné době je v tuzemských zásobnících 1,4 miliardy metrů krychlových plynu, takže jsou naplněny ze 40 procent.,“ vypočítává ministr Síkela.

Základem státní pomoci obchodník jsou kompenzace rozdílu mezi současnými vysokými a případnými zimními nižšími cenami plynu: „Abychom zajistili co nejnižší částku vydanou na tyto kompenzace, rozhodli jsme se je rozdělit po částech a v aukcích. Minulý týden jsme udělali první aukci přibližně na 50 mil. m³ plynu. Podařilo se nám vydražit celou tuto kapacitu a zajistili jsme tak to, že takto naskladněný plyn nebude rozprodán hned, ale zůstane v zásobnících prakticky po celou topnou sezónu. Za jeden MWh takto naskladněného plynu jsme vydali částku odpovídající zhruba setině současné tržní ceny plynu,“ dodává ministr Síkela.

Energetické úspory a zvyšování energetické účinnosti

Dalším důležitým krokem jsou energetické úspory, které mohou výrazně přispět ke snahám snížit nejen náklady na energie, ale i energetickou závislost na Rusku. „Našim cílem je s úsporami energií co nejvíce pomoci jak firmám, tak jednotlivcům. Prostřednictvím energetických konzultačních a informačních středisek EKIS poskytujeme bezplatné poradenství v oblasti energetických úspor pro domácnosti, podniky a obce,“ říká náměstek pro energetiku René Neděla.

• Teritorium: Česká republika
• Oblasti podnikání: Energetika

Doporučujeme