Češi prohráli s Rakouskem, outsiderovi podlehli po nájezdech

foto Mistrovství světa v hokeji, skupina B, ČR - Rakousko, 17. května 2022, Tampere. Peter Schneider (vlevo) překonává Karla Vejmelku při samostatných nájezdech.

Tampere - Čeští hokejisté podlehli ve třetím utkání na mistrovství světa v Tampere poprvé v historii na světovém šampionátu či olympijských hrách Rakousku, s outsiderem prohráli 1:2 po samostatných nájezdech. Připsali si tak v základní skupině B druhou prohru na turnaji po úspěchu z Brity (5:1) a porážce se Švédy (3:5).

Vedoucí gól dal před koncem úvodní třetiny kapitán Roman Červenka, jenže 37,6 sekundy před vypršením základní hrací doby vyrovnal Brian Lebler. V nájezdech byl pak jediným úspěšným exekutorem Peter Schneider. V sestavě národního týmu už byl po pondělním příjezdu obránce Michal Kempný.

Dalším soupeřem svěřenců Kariho Jalonena bude ve čtvrtek Lotyšsko. Zápas začne v 19:20 SELČ.

Zápas dvou týmů, které se za poslední měsíc a půl střetly jen během přípravy na šampionát hned třikrát, nabídl od úvodních minut spíše urputný boj než podívanou pro hokejové labužníky. Ve hře byla spousta nepřesností a sám za sebe vypovídal i poměr střel mezi tyčky - Češi vyhráli v tomto ukazateli první třetinu 6:5.

V osmé minutě dostal puk do branky Stránský, ale Rakušané sáhli k trenérské výzvě a ze svého pohledu dobře udělali - video odhalilo, že brankáře Starkbauma při práci na brankovišti neúmyslně podrazil Hertl. O chvilku později Špaček v šanci neuspěl. Zcela bezradně pak působil národní tým v úvodní přesilovce. Záhy následovala další početní výhoda, v níž zazvonil Hronek z kruhu po Vránově nahrávce na tyčku.

Po Kempného provinění se pak museli bránit i Češi, ale situaci ustáli bez úhony a jen chvilku poté, co už byli znovu v pěti, otevřeli skóre. Kundrátek vybojoval kotouč, Blümel ideálně našel najíždějícího Červenku a ten měl z blízka dostatek času zamířit. Asi jen málokdo v tu chvíli tušil, že půjde o jediný gól v podání favorita v celém zápase.

"Hráči i my všichni jsme samozřejmě hrozně zklamaní z výsledku, to není žádné tajemství. Je tu však jedna věc, které nerozumím. A tou jsou naše první třetiny. Jako bychom se nedokázali dostat správně do zápasu od začátku," hledal příčiny neúspěchu trenér Jalonen.

Ve 27. minutě to zkoušel bekhendem z otočky Flek. Na druhé straně prověřil Vejmelkovu pozornost ve 33. minutě nepříjemným pokusem Kirchschläger. O chvilku později zachránila Starkbauma znovu branková konstrukce, když Krejčí dobře mířenou ranou rozezvučel tyčku.

Ve třetí třetině mohl zvýšit Špaček, jenže Starkbaum byl proti. Uklidňující druhý zásah tak nepřicházel. Rakušané cítili šanci na překvapení a nakonec na něj i dosáhli. Národní tým se nechal v závěru zavřít do svého obranného pásma, Starkbaum šel z branky a risk vyšel. Heinrich napřáhl na modré čáře, důrazný Lebler si přikopl puk v brankovišti, ale ještě před tím, než přešel čáru, poslal ho do branky hokejkou, což potvrdila i kontrola u videa.

"Nějaké šance jsme si vytvořili. Nevím, jestli dost, to asi ne. Oni nehráli špatně, ale asi jsme si těch šancí měli vytvořit víc. Nebo dát víc gólů, aby to nedopadlo, tak jak to dopadlo. My jsme měli rozhodnout, aby se nemuselo hrát takhle do poslední minuty, pak to tam spadlo," konstatoval Červenka.

Po velmi opatrně odehraném prodloužení z obou stran přišly nakonec na řadu nájezdy. Začal je český tým. Hertl nedal, stejně si vedli Kasper, Červenka i Ganahl a Blümel. Schneider si pak vychutnal bývalého spoluhráče z Komety Brno Vejmelku, Smejkal následně neuspěl, Heinrich trefil břevno a Krejčí tak mohl ještě odvrátit šokující porážku, jenže zamířil mimo.

"Vážně nevím, jak to mám popsat, co nám chybí. Je to těžké. Věřím ale, že máme tak dobrou partu, že to zvládneme vyřešit a najít, v čem je problém. Snad pak budeme o to silnější. Už teď po zápase jsme se zavřeli v kabině a řekli jsme si k tomu pár věcí," připustil útočník Matěj Blümel.

Česko má lepší hráče, ale v nájezdech jsme si už věřili, prohlásil Schneider

Shodou okolností hráč, který má za sebou působení v české extralize, rozhodl o historickém vítězství hokejistů Rakouska na mistrovství světa nad českým výběrem. Jednatřicetiletý útočník Peter Schneider navíc zařídil výhru 2:1 dokonale provedeným nájezdem proti brankáři, jehož z angažmá v Brně dobře zná - v sezoně 2020/21 totiž hájil branku Komety právě Karel Vejmelka. Možná i proto si Rakušané podle Schneidera na nájezdy věřili.

"Věděli jsme, že Česko má hodně dobrý mančaft a že my musíme bojovat a hrát náš systém. Tentokrát jsme to celkem plnili. Nešlo na nás tolik střel, náš gólman (Bernhard Starkbaum) chytal úžasně. Prošli jsme až do prodloužení a tam už je to celé padesát na padesát. Česko má lepší hráče, ale v nájezdech jsme si už věřili. Říkali jsme si, že máme dobrého gólmana a můžeme klidně vyhrát," řekl Schneider novinářům.

Sám zakončoval třetí sérii. Před Vejmelkou ukázal ohromně šikovné a rychlé ruce, nakonec zakončil z bekhendu a bývalému spoluhráči z Brna nedal nejmenší šanci zasáhnout. Přestože na české straně jeli renomovaní střelci zvučných jmen, zůstal Schneider jediným úspěšným exekutorem. "On mě 'Vejmo' zná z Brna, tak jsem nechtěl udělat něco, co jsem zkoušel v Brně. Trochu jsem improvizoval, naštěstí mi to vyšlo," pochvaloval si.

Přiznal, že premiérová výhra Rakouska proti Česku je pro něho ještě tím víc speciální vzhledem k jeho minulosti. "Jasně, do toho zápasu jsem šel trochu více nadšený, ale hlavně jsem rád za kluky a za celý náš tým. My jsme v přípravě vážně dřeli, už dlouho jsme nebyli doma. Pro některé kluky je to šest týdnů. Jsem šťastný, že jsme dokázali udělat takhle velký výsledek. Ale zůstaňme na zemi, ještě jsme se nezachránili," zdůraznil Schneider.

"Pořád musíme vyhrát ještě nějaké zápasy. Tohle je dobré pro to, aby nám narostlo sebevědomí do dalších utkání, ale u konce pořád nejsme. Stále koukáme hlavně na Británii, nebo už zítra Norsko, to bude další důležitý zápas. Nechceme nic nechat náhodě," dodal.

Rakušané už však na turnaji naznačili dříve své možnosti, když prohráli až v prodloužení s Američany. Touha po jistotě záchrany se také může proměnit ve sny o čtvrtfinále. "Jsem sportovec, vždycky chci vyhrát. Ale musíme být realisté. Už dneska to byl zázrak, zkusíme však takhle hrát každý zápas. Když to vyjde, budu ten nejšťastnější člověk na světě. Musíme být ale opravdu především realisté a zůstat na zemi," krotil optimismus Schneider.

Nemyslí si, že by Rakušany český tým podcenil. "Klukům do hlavy nevidím, ale podle mě takoví nejsou, že by brali zápasy na lehkou váhu. Určitě nečekali, že my budeme systém hrát tak dobře. Hráli jsme zase o něco lépe než s Američany, měli jsme zase dobrého gólmana. No a měli jsme taky štěstí, to je potřeba vidět. Byl to náš den a teď si to budeme alespoň chvilku užívat," uvedl Schneider.

Věří, že výhra nad favoritem vzbudí v Rakousku velký ohlas. "Lidi jsou určitě šťastní, že vidí nějaký posun dopředu. Snad budou teď hokej i více sledovat, uvidíme. Měli jsme s reprezentací špatné roky, teď máme mladší hráče a udělali jsme krok dopředu. Jen se nesmíme uspokojit. Musíme zůstat koncentrovaní. Jeden zápas mistrovství světa neudělá. A my hlavně musíme zůstat mezi elitou," uzavřel Schneider.

Blümel: Jestliže se Švédy jsme dostali facku, tak teď to bylo dělo

Místo nápravy nedělní porážky se Švédy přišel dnes na hokejovém mistrovství světa šok a národní tým zabředl po historické prohře 1:2 po nájezdech s Rakouskem do problémů ještě o něco více. Matěj Blümel přesto věří, že svěřenci kouče Kariho Jalonena se z nich dokáží vyhrabat. Podílet se na tom však musí podle mladého útočníka všichni hráči.

"Jestliže jsme říkali, že se Švédy jsme dostali facku, tak teď jsme dostali dělo. A už záleží jen na nás, jestli vstaneme, překonáme to a půjdeme dál. Já věřím, že tým máme tak silný, že vstát ještě můžeme a obrátíme to v náš prospěch," řekl Blümel v rozhovoru s novináři.

Nepovedený start do turnaje probouzí vzpomínky na únorový krach na olympiádě v Pekingu, kde se český tým poprvé v historii nedostal na velkém turnaji ani do čtvrtfinále.

"Zatím ještě nejsme ani v půlce skupiny, myslím, že na něco takového je ještě brzy. Troufnu si říct, že tohle nikdo nemá v hlavě, ale je to těžké. Zítra si odpočineme, dostaneme do sebe ten drajv a budeme proti Lotyšům daleko lepší a živější, budeme bojovat o každý puk a když budeme tohle všichni dělat, ten zápas můžeme vyhrát," prohlásil odhodlaně Blümel.

Tým působil navenek mdlým dojmem. "Nesedím nahoře (na tribuně), nevím. Je těžké to hodnotit. Je třeba možné, že by mohla víc žít střídačka, mohli bychom se víc podpořit. Zase to ale beru tak, že jsme pořád na mistrovství světa a chceme tu všichni odevzdat totální maximum v každém zápase. Z plánovaných deseti zápasů ale můžeme sedm prohrát a rychle také skončit. Myslím, že teď je pořád čas, aby si každý sáhl do svědomí a řekl si, co může udělat lépe, abychom příští utkání vyhráli," uvedl Blümel.

Jediný vstřelený gól by však byl málo proti jakémukoliv soupeři. "S tím zakončením se pojí to, že jsme se málo tlačili do brány. Za mě jsme to moc chtěli přehrávat, dávat krásné góly, což ale úplně nešlo, protože oni hráli v malém boxu s pěti hráči před bránou, potom tohle nejde. I tady z toho se musíme poučit. A poučení je z toho takové, že když vystřelíme mimo tento prostor, tak i z těch střel můžeme dát gól. Když půjdeme do brány, můžeme tečovat, něco se může odrazit... Když s tímhle začneme, tak věřím, že se to otočí," nastínil Blümel.

Zarážející bylo, že Češi soupeře, jehož v přípravě ve třech zápasech třikrát porazili, nijak nepřehrávali. Nešlo o zápas, v němž by jen střelci neměli svůj den a pálili šanci za šancí. "Přišlo mi, že jsme Rakušany přehrávali první dva zápasy v přípravě, trošku vyrovnanější už to bylo v Ostravě a dnes to byl vyrovnaný zápas. Jestli chceme dostat Česko tam, kam v hokeji patří, tak nemůžeme hrát s Rakouskem takovýhle zápas," přitakal Blümel.

Samostatný český tým ztratil s Rakouskem vůbec poprvé. "Tohle nijak nevnímám. Prostě jsme prohráli zápas. Pro mě jediný rozdíl oproti porážce se Švédskem je ten, že dnes jsme získali alespoň bod. Jestli chceme udělat nějaký úspěch - což věřím, že všichni chceme - tak prostě musíme teď vyhrát každý zápas a uvidíme, na co to bude stačit," podotkl Blümel.

Sám však cítí, že mužstvu něco schází. "Chybí jedna věc, kterou neumím úplně popsat. Když ale porovnám naše výkony z Ostravy a ze Švédska oproti dnešku, tak tam opravdu něco schází. Máme den na to, abychom zjistili, co to je," uzavřel Blümel.

Kapitán Červenka těžko hledal důvody propadáku, tým podle něj bude situaci řešit

Po šesti asistencích z předešlých úvodních dvou zápasů na mistrovství světa v Tampere kapitán českých hokejistů Roman Červenka poslal v 18. minutě svou první brankou na turnaji tým do vedení nad Rakouskem, ale nikdo ze spoluhráčů už se k němu nepřidal. Soupeř toho využil a postaral se o dosud největší překvapení šampionátu, které po vyrovnání Briana Leblera 38 sekund před koncem třetí třetiny dokonal v nájezdech kanonýr Salcburku Peter Schneider, který v sezoně 2020/21 dával góly v české extralize za Kometu Brno.

Červenka byl v hledání důvodu historicky první porážky samostatné české reprezentace ve 20. vzájemném souboji s Rakušany bezradný. "Nevím, nevím, nevím.... Nedokážu to tak rychle posoudit. Nějaké šance jsme si vytvořili. Nevím, jestli dost, to asi ne. Oni nehráli špatně, ale asi jsme si těch šancí měli vytvořit víc. Nebo dát víc gólů, aby to nedopadlo, tak jak to dopadlo. My jsme měli rozhodnout, aby se nemuselo hrát takhle do poslední minuty, pak to tam spadlo," řekl Červenka.

Odvrátit porážku se českému týmu nepodařilo ani v rozstřelu, v kterém neuspěli postupně Tomáš Hertl, sám Červenka, Matěj Blümel, Jiří Smejkal a David Krejčí. "Na nájezdy už jde člověk psychicky nalomený, protože ten zápas měl téměř pod kontrolou nebo tahal za delší konec, ale prostě je to nepříjemné. Musíme se oklepat a jít dál," uvedl Červenka.

Podle něj si bude muset tým po propadáku s Rakouskem nějaké věci vyříkat. "Určitě si sedneme, určitě budeme mluvit. Budeme to řešit," prohlásil a nechtěl popisovat, co už se dělo v šatně. "Co se stalo v kabině, to nebudu říkat. Věřili jsme, že ten zápas dotáhneme do vítězného konce. Což se nepovedlo. Rychle po zápase to neumím zhodnotit, je to čerstvé," prohlásil.

"Nemyslím si, že by se někdo na něco vykašlal. Nevím, budeme muset o tom mluvit, podívat se na určité věci. Turnaj je dlouhý, ale rozhodně musíme být lepší," konstatoval mistr světa z roku 2010 z Mannheimu a Kolína nad Rýnem, kde tehdy tým kouče Vladimíra Růžičky po sérii nevydařených zápasů předvedl zmrtvýchvstání a došel nakonec až k památnému triumfu.

Věří, že týmu pomůže příjezd kanonýra Davida Pastrňáka z Bostonu, ale zabrat podle něj musí hlavně celý tým. "Je to skvělý hráč, ale nemůžeme čekat, že to jeden hráč vyřeší. Určitě nám pomůže, ale pokud se nepřidáme, tak sám vyhrávat zápasy nebude, i když bychom rádi," dodal Červenka.

Jalonen: Všichni jsme zklamaní, ale třeba nám nakonec i ten bod pomůže

Poprvé v historii prohráli čeští hokejisté na mistrovství světa s Rakouskem. Stalo se tak poté, co dnes v Tampere nezvládli nájezdy. Ještě v době Československa národní tým prohrál s Rakušany naposledy 17. března 1932 na mistrovství Evropy v Berlíně (0:3). Pod historickou porážkou bude podepsaný finský kouč Kari Jalonen, který přitom přišel pomoci vrátit český hokej na výsluní. Po dobrých výsledcích v přípravě mužstvo zatím na šampionátu nepřesvědčilo herně ani výsledkově. Jalonen přesto věří, že i bod z duelu proti Rakušanům může mít nakonec svou cenu.

"Hráči i my všichni jsme samozřejmě hrozně zklamaní z výsledku, to není žádné tajemství. Je tu však jedna věc, které nerozumím. A tou jsou naše první třetiny. Jako bychom se nedokázali dostat správně do zápasu od začátku," přemítal Jalonen v úvodu rozhovoru s novináři.

Přes vlažný nástup do utkání bylo ale nakonec úvodní dějství pro české hokejisty vítězné, když v končící 18. minutě otevřel skóre Roman Červenka. Tým však vedoucí gól neprobudil, v podobně letargickém výkonu pokračoval a další zásahy, které by ho dostaly do pohody, nepřidal. V čase 59:22 tak přišel trest v podobě vyrovnání důrazného Briana Leblera.

"Druhá třetina byla ale přece jen lepší, třetí byla dobrá. Góly jsme ale dát nedokázali. A když své šance nevyužijete, takovéhle věci se pak na konci stávají. Ten gól nás samozřejmě ranil... Snažím se být pozitivní, máme jeden bod. Budu doufat, že i ten jeden bod nám třeba nakonec pomůže do první čtyřky ve skupině," prohlásil Jalonen.

S přístupem hráčů problém nemá. "Nemyslím si, že je to o tom, že všichni hráči musí pracovat tvrději. Všichni na ledě nechávají všechno. Jsme jeden tým, který vyhrává i prohrává společně. To je hlavní věc, které všichni rozumíme. Měli jsme čtrnáct super šancí. Když z nich dáme jen jeden gól, nevyhrajeme. To je největší důvod dnešní porážky. Když máte čtrnáct super šancí, tak si myslím, že je to dost na to, abyste zápas vyhráli," uvedl Jalonen.

Zatímco v přípravě tým zaujal nejen dvěma vítěznými turnaji Euro Hockey Tour po sobě, ale i předvedenou hrou, na druhém vrcholu sezony postrádá zatím nejen výsledky, ale i lepší výkony. Vysvětlení je podle uznávaného kouče jednoduché. "Švédské hry jsou Švédské hry, tohle je mistrovství světa. Úroveň je tu mnohem výš. Nemůžeme se dívat zpátky, týmy jsou totálně odlišné. My jsme zklamaní, tenhle výsledek musíme nechat za sebou a jít dál," řekl Jalonen.

Odmítl, že by nastal čas, kdy je zapotřebí zvednout hlas. "V žádném případě. Já tohle nedělám. Nevěřím, že je to cesta, že řvaní někoho posune. Tohle je úplně jiná cesta, než jakou já chci trénovat a vést tým," vysvětlil svůj postoj.

Národní tým dnes prožil celkově hektický den. Řešil se příjezd posil Davida Pastrňáka s Davidem Kämpfem, ale i náhlý odjezd Dominika Simona. "Nebyla to nejlepší situace pro tým. Jsme tu ale proto, abychom hráli hokej. Toho bychom se měli držet. Pastrňák a Kämpf jsou velmi dobří hráči a pomůžou nám. Tohle je ale tým. Musíme jim najít místo," řekl Jalonen.

Začlenění posledních posil si však chce v klidu vyhodnotit. "Krejčího lajna opět pracovala dobře. Musíme si to zanalyzovat a rozebrat. Jaký měla přínos Hertlova lajna a tak dále," konstatoval Jalonen, jenž se vyjádřil i ke zdravotnímu stavu brankáře Lukáše Dostála, jenž odchytal první duel v Tampere proti Velké Británii. "Má menší zranění, stále platí, že zůstává s týmem, ale hrát nemůže."

Představoval jsem si to s českou hymnou na konci, řekl Kempný po nečekané prohře

Po sedmi týdnech se dočkal obránce Michal Kempný soutěžního zápasu. Naskočil hned po zdlouhavé cestě z Washingtonu, ale svůj návrat do národního týmu po pěti letech si nemohl patřičně vychutnat. Čeští hokejisté na mistrovství světa v Tampere překvapivě podlehli Rakousku 1:2 po samostatných nájezdech a ve 20. vzájemném duelu samostatné reprezentace s ním prohráli vůbec poprvé.

Vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 s Capitals přijel do Tampere vedle jiného s touhou spravit si chuť po těžkých sezonách poznamenaných i předešlými dvěma dlouhodobými zraněními. A start Kempný očekával jiný. "Představoval jsem si to s vítězným koncem a českou hymnou na konci. Zápas měl být rozhodnutý daleko dřív. Šance jsme na to měli, měli jsme je proměnit. Na můj vkus tam bylo málo střel, měli bychom víc střílet a tlačit se do brány. Tohle musíme do dalších zápasů zlepšit," řekl jednatřicetiletý Kempný.

Rakušané, kteří v roce 2019 v Bratislavě sestoupili z elitní kategorie a nyní se vrátili spolu s Francií po vyloučení Ruska a Běloruska kvůli válečné agresi na Ukrajině, v sobotu podlehli Švédsku 1:3 a v neděli sebrali bod Spojeným státům americkým po porážce 2:3 v prodloužení. Teď výběr finského kouče Kariho Jalonena překvapili úplně.

"Přišlo mi, že jsme hráli okolo brány, netlačili jsme se do předbrankového prostoru. Doprostřed, odkud se střílí góly. Na konci jsme dostali gól, což už nezměníme," prohlásil Kempný. "Neřekl bych, že tým nežil. Povzbuzovali jsme se na střídačce i v šatně. Z toho mám dobrý dojem. Takové zápasy se musí vyhrávat. Teď prostě se musíme připravit na další zápas. Musíme to odehrát líp."

Kempný hrál soutěžní zápas naposledy 28. března, kdy nastoupil při domácí porážce Washingtonu s Carolinou 1:6. V této sezoně NHL sehrál jen 15 zápasů a připsal si dva body za gól a asistenci. Cestou z USA nestihl přestup a jeho cesta se v pondělí prodloužila. "Nebral jsem to, že to bude těžké. Těšil jsem se na zápas v nároďáku, za který jsem dlouho nehrál. Chtěl jsem si to užít jako každý zápas jako každou minutu na ledě. Dlouho jsem nehrál, ale na ledě jsem se cítil dobře. Půjdu zápas od zápasu. Půjdeme nahoru," věří Kempný.

Zápas sledovalo v Nokia Areně 3264 fanoušků, ale atmosféra podle Kempného nehrála roli. "Neberu to, že tam bylo málo fandů. Jako hráči tohle moc vnímat nesmíme. Musíme se připravit, jako kdyby tam divák nebyl žádný. Byli bychom rádi za vyprodanou halu. Myslím ale, že hezké a důležité zápasy, kdy půjde o všechno, nás čekají," prohlásil.

Češi mohou doufat, že je po překvapivém propadáku nastartuje i příjezd dalších posil z NHL Davida Kämpfa z Toronta a především kanonýra Davida Pastrňáka z Bostonu. "Pasta je vynikající hráč, který rozhoduje zápasy. My jsme hrozně rádi, že dorazí. Těšíme se na něj. To nám určitě pomůže do dalších zápasů," dodal Kempný.

Rakouská média oslavují výhru outsidera nad hokejovým Goliášem

O senzačním vítězství rakouského týmu nad "hokejovým Goliášem" píší média v Rakousku poté, co Rakušané v roli outsidera dnes na mistrovství světa porazili české hokejisty 2:1 po samostatných nájezdech.

"Chápe to někdo? Budeme potřebovat chvilku na to, abychom si uvědomili, že jsme zvítězili nad číslem sedm ve světě hokeje," uvedl portál deníku Der Standard v on-line zpravodajství s narážkou na pozici českého týmu ve světovém žebříčku. Rakousko je sedmnácté.

Der Standard píše o hvězdné hodině rakouského hokeje a portál bulvárního listu Kronen Zeitung o "doposud největším hrdinském kousku současného mistrovství světa". "Vítězství nad jednou z hokejovou velmocí (i když po samostatných nájezdech). Proti Česku, šestinásobnému mistrovi světa, které se (Rakousku) ještě nikdy porazit nepodařilo," uvádí portál deníku Der Standard.

Rakousko na současném mistrovství už podruhé bodovalo proti družstvu světové úrovně, píše internetové vydání deníku Kurier. Šéf týmu Roger Bader a jeho asistenti se přitom pustili do pořádného rizika: necelou minutu před koncem hry odvolali brankáře Bernharda Starkbauma a místo něj poslali na led šestého hráče. "Čestná porážka 0:1 pro ně nebyla dost dobrá," podotýká Kurier s tím, že riziko se vyplatilo, protože Rakušanům se podařilo vyrovnat.

Portál veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice ÖRF zhodnotil, že ve hře Čechů byla vidět jistá nerozhodnost, práci s outsiderem si představovali nijak. I když věděli, že za méně než 24 hodin změří síly s dalším protivníkem, Norskem, bojovali Rakušané zarytě až do závěrečné sirény řádné hrací doby aspoň o remízu a jeden bod. Ale když se po bezbrankovém prodloužení podařilo při nájezdech brankáři Starkbaumovi odrazit všechny pokusy Čechů, "dosáhlo české vystřízlivění a červeno-bílo-červený historický úspěch dokonalosti", píše orf.at.

Hlasy po utkání ČR - Rakousko

Kari Jalonen (trenér ČR): "Hráči jsou všichni zklamaní z výsledku, to není žádné tajemství. Jedna věc, které nerozumím, jsou naše první třetiny. Jako kdybychom se nedokázali dostat správně do zápasu hned od začátku. Druhá a třetí třetina byly lepší. Góly jsme ale dát nedokázali. Snažím se být pozitivní, máme alespoň jeden bod. Budu doufat, že i ten jeden bod nám pomůže do první čtyřky ve skupině. Zda musí hráči pracovat tvrději? Nemyslím si. Všichni na ledě nechávají všechno. Jsme tým, který vyhrává i prohrává společně. To je hlavní věc, které všichni rozumíme. Měli jsme čtrnáct velkých šancí, a když z nich dáme jen jeden gól, tak nevyhrajeme. To je největší důvod."

Roman Červenka (kapitán ČR, autor gólu): "Nevím, co se stalo. My jsme měli rozhodnout, aby se nemuselo hrát takhle do poslední minuty, pak nám to tam spadlo. Nedokážu to tak rychle posoudit, zda to bylo třeba laxní. Nějaké šance jsme si vytvořili. Nevím, jestli dost, to asi ne. Oni nehráli špatně, ale asi jsme si těch šancí měli vytvořit víc. Nebo dát víc gólů, aby to nedopadlo tak, jak to dopadlo. Na nájezdy tam už jde člověk psychicky nalomený, protože ten zápas měl téměř pod kontrolou nebo tahal za delší konec, ale prostě je to nepříjemné. Musíme se oklepat a jít dál."

Michal Kempný (obránce ČR, hrál první zápas na turnaji): "Představoval jsem si to s vítězným koncem a českou hymnou na konci. Zápas měl být rozhodnutý daleko dřív. Šance jsme na to měli, měli jsme je proměnit. Na můj vkus tam bylo málo střel, měli bychom víc střílet a tlačit se do brány. Tohle musíme zlepšit do dalších zápasů. Přišlo mi, že jsme hráli okolo brány, netlačili jsme se do předbrankového prostoru. Doprostřed, odkud se střílí góly. Na konci jsme dostali gól, což už nezměníme. Neřekl bych, že tým nežil. Povzbuzovali jsme se na střídačce i v šatně. Z toho mám dobrý dojem. Takové zápasy se musí vyhrávat. Teď se musíme připravit na další zápas a ten musíme odehrát líp."

Matěj Blümel (útočník ČR): "Jestliže jsme si po Švédech říkali, že to byla facka, tak teď jsme dostali dělo. Záleží jen na nás, jestli vstaneme, překonáme to a půjdeme dál. Věřím, že tým na to máme dostatečně silný. Snad to obrátíme v náš prospěch. Čím to, že jen jeden gól? Zakončení, s čímž se pojí i fakt, že jsme se málo tlačili do brány. Moc jsme to přehrávali, chtěli jsme dávat krásné góly, což úplně nešlo. Oni hráli na malém prostoru, pět hráčů před bránou. A pak to prostě nejde. Plyne z toho poučení, že i když budeme pálit z horších pozic, tak se nám může něco odrazit, můžeme to tečovat. I tak se dá vstřelit gól. Když s tím začneme, tak věřím, že se všechno otočí."

Mistrovství světa v hokeji ve Finsku

Skupina B (Tampere):

ČR - Rakousko 1:2 po sam. nájezdech (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Červenka (Blümel, Kundrátek) - 60. Lebler (Heinrich, Schneider), rozhodující sam. nájezd Schneider. Proměněný nájezd: Schneider (Rak.). Neproměněné nájezdy: Hertl, Červenka, Blümel, Smejkal, Krejčí - Kasper, Ganahl, Heinrich. Rozhodčí: Nord (Švéd.), Frandsen - Kroyer (oba Dán.), Constantineau (Fr.). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 3264.

Sestavy:

ČR: Vejmelka - Hronek, Kempný, Kundrátek, Ščotka, Jiříček, Šimek, D. Sklenička, Jordán - Blümel, Krejčí, Červenka - J. Vrána, Hertl, H. Zohorna - M. Stránský, M. Špaček, Smejkal - Černoch, Flek. Trenér: Kari Jalonen.

Rakousko: Starkbaum - Maier, Unterweger, Zündel, Heinrich, Wolf, Hackl, Wimmer, Kirchschläger - Lebler, Haudum, Kasper - Schneider, Nissner, Huber - Feldner, Wukovits, Ganahl - Schwinger, Achermann, Brunner. Trenér: Roger Bader.

Tabulka:

1. Finsko 3 3 0 0 0 11:2 9
2. Švédsko 2 2 0 0 0 8:4 6
3. USA 3 1 1 0 1 8:7 5
4. ČR 3 1 0 1 1 9:8 4
5. Rakousko 3 0 1 1 1 5:7 3
6. Lotyšsko 3 1 0 0 2 5:8 3
7. Norsko 3 0 1 0 2 6:11 2
8. Velká Británie 2 0 0 1 1 4:9 1

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.04.2024 ČTK

Reklama

10°C

Dnes je úterý 23. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 6°C

Celá předpověď