Hlavní obsah

Zeman je přesvědčen o Michlově kompetenci, řekl Fiala po jednání s prezidentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Prezident Miloš Zeman je přesvědčen o kompetenci nového guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla, a to jak teoretické, tak praktické. Po jednání s ním to řekl novinářům šéf vlády Petr Fiala (ODS). Na pondělní schůzce se spolu bavili o dalších změnách v bance. „Měla by být zachována kontinuita a vyváženost názorů,“ řekl bez dalších podrobností premiér.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

„Bavili jsme se o jmenování guvernéra České národní banky i o dalším vývoji politiky ČNB. Prezident mi vysvětlil důvody jmenování Aleše Michla. Je přesvědčen o jeho kompetenci, a to jak teoretické, tak praktické,“ uvedl Fiala.

Zeman si podle něj od nového guvernéra slibuje „posílení jiného boje s inflací, než ČNB uplatňovala dosud“.

Zeman jmenoval Aleše Michla guvernérem České národní banky

Ekonomika

„Mám zájem se s novým guvernérem setkat. Chci s ním mluvit o tom, jaké má představy a jak se pod ním bude politika České národní banky vyvíjet,“ doplnil premiér.

Na pondělním jednání se Zemanem řešili i další změny v ČNB. „Nemám možnost mluvit o kandidátech, o kterých prezident uvažuje. Měl jsem pocit, že by měla být zachována kontinuita i vyváženost názorů,“ sdělil.

Zeman jmenoval Michla guvernérem minulý týden. Někteří politici poté upozorňovali na jeho dřívější spolupráci s expremiérem Andrejem Babišem (ANO), kterému dělal poradce.

Výhrady měla například šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), šéf Pirátů Ivan Bartoš či europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Koruna reaguje na nového guvernéra ČNB, ztratila přes procento

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám