Finové ovládli s přehledem duel s USA. Francouzi se snažili, ale prohráli s Němci

V zaplněné nejmodernější hale v Evropě nacházející se v Tampere se hrál v pondělí večer duel, který patřil do této kulisy a to duel mezi domácími Finy a Američany v rámci skupiny B. Zápas k radosti domácích fanoušků od začátku lépe zvládali právě hráči Suomi, kteří se dostali do vedení v závěru první třetiny zásluhou Granlunda. Následně se rozhodli Američané k tvrdému hokeji, který ale vedl k vyloučením a i k trestu do konce utkání pro Watsona a právě tento moment rozhodl. Během této výhody totiž skórovali Filppula a Manninen. A když čtvrtou finskou branku přidal Lehtone, bylo hotovo. V závěru už jen Američané pokazili gólmanovi Olkinuorovi čisté konto, když snížili na konečných 1:4. Ve skupině A se pak utali Francouzi s Němci, kteří během tohoto duelu přišli o jednu z hvězd Tima Stüzla. I bez se ale vyrovnaný zápas podařilo Němcům vyhrát 3:2.

V tamperské hale se skutečně bylo na co dívat už od úvodního buly, vždyť oba týmy předváděli hokej ve svižném tempu. Již 24 sekund po začátku duelu dostali američtí reprezentanti možnost přesilové hry, ovšem tu nedokázali využít. A tak po jejím skončení zahrozili na druhé straně domácí Finové. Nejprve se ve dvou příležitostech ocitl Filppula, přičemž v té druhé se jednalo o jeho indivduální akci, ve které se dostal až do předbrankového prostoru americké svatyně. Gólmana Manna však tehdy nepřekonal, když se ho snažil propálit mezi betony. Za chvíli svou početní výhodu dostali i Finové, ale ani oni ji neukončili gólem.

Největší šance Finů však přišla až poté, co tato přesilovka skončila. Björninen se tehdy rozhodl zakončovat bekhendem, ten byl ovšem na tolik přesný, že trefil břevno. Následovala hra ve čtyřech na obou stranách, během které s vyměnili kotouč Manninen s Lehtonenem a právě druhý jmenovaný Fin to zblízka zkoušel tvrdou střelou. Ani tentokrát ale brankář Mann nepustil puk za svá záda. Záhy tu byl rychlý finský kontr, na jehož závěru ese do puku netrefil při snaze vystřelit z voleje Lammikko. Seveřané dostali možnost další přesilové hry a v té už konečně otevřeli skóre, když se v ní v 17. minutě trefil Granlund, 1:0 pro Finsko.

Od začátku druhého dějství bylo na Američanech znát, že přidali na tvrdosti, jenže s tou postupně přeháněli až do té doby, kdy to Watson přehnal proti Hartikainenovi, kterého trefil loktem do hlavy a tudíž tak v zápase předčasně skončil. Z logiky věci tak přišlo na řadu pět minut hry pět na čtyři z pohledu Finů a tak se během éto pasáže postupně mezi střelce zapsali Filppula a Manninen. Když pak ve 31. minutě při rovnovážném počtu hráčů na ledě, konkrétně při hře 4na 4, zvýšil na 4:0 svou ukrytou střelou Lehtonen, bylo celkem jasné, jak tento zápas dopadne.

Jak se blížila závěrečná siréna, Finové už jen hlídali svůj čtyřbrankový náskok a nechtěli, aby jejich gólman Olkinuora nepřišel o čisté konto. To se jim nakonec nepovedlo, jelikož v 59. minutě na 1:4 snížil Galchenyuk.

Němci přišli vinou zranění o jednu z hvězd Stüzla. I bez něj Francouze pokořili

Oproti poředešlým dvěma německým zápasům v úvodu tohoto šampionátu se tentokrát do německého brankoviště nepostavil Gruabauer, ale jeho kolega Niederberger. Ten sledoval, jak po dvou minutách šli Francouzi do čtyř, když musel na trestnou hradecký hokejista Perret. A hned tuto první přesilovku Němci využili. Naši západní sousedé totiž předvedli rychlou kombinaci, kterou zakončil střelou z mezikruží Fischbuch, 1:0 pro Německo. Možnost početní výhody pak dostali i Francuzi, ti v ní ale tolik úspěšní nebyli. Navíc v ní mohli naopak gól dostat, když se do brejkové příležitosti dostal Loibl. Naopak tu přesilovku ve 14. minutě Francouzi využili beze zbytku, neboť se z pravého kruhu trefil Texier, 1:1. Ještě před odchodem do kabin na první pauzu však za Němce skóroval svou tečí Ehl.

A nemuselo tehdy zůstat u jediného německého gólu. Poté, co Michaelis objel francouzskou branku, se snažil zasunout do kotoč za brankovou čáru. Rozhodnutí po zhlédnutí u videa však bylo jasné, gól to nebyl. Ve druhé třetině se pak Němcům povedlo ubránit se v oslabení, ve 32. minutě přesto kapitulovali. Bertrand tehdy přihrával takovým způsobem, že tuto příhru nakonec do německé sítě ztečoval Gallet, 2:2.

O vítězi v tomto vyrovnaném zápase tak rozhodla až závěrečná dvacetiminutovka, konkrétně 46. minuta, kdy se po rychlém protiútoku o navrácení vedení Německu postaral Pföderl. Pak mohli Němci skórovat počtvrté, kdyby Soramiesovu teč zaskočila francouzského gólmana, což se nestalo. Francouzi se pak zase dostali do čtyř a když se vyloučený hráč dostal zpátky na led, v 55. minutě byl blízko k vyrovnání Ritz. Následně v další šanci na druhé straně neuspěl Soramies a když pak v závěru německou síť nerozvlnil Tim Bozon, bylo rozhodnuto.

Konečné výsledky zápasů MS v hokeji 2022 ve Finsku (16.5.2022):

SKUPINA A (Helsinky):

Francie - Německo 2:3 (1:2, 1:0, 0:1)Branky a nahrávky: 15. Texier (T. Bozon, Chakiachvili), 32. Gallet (Bertrand, Claireaux) - 3. Fischbuch (Pföderl, Michaelis), 18. Ehl (Bittner, Kastner), 46. Pföderl (Noebels, Michaelis). Rozhodčí: Hansen (Nor.), Heikkinen (Fin.) - Špůr (ČR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Diváci: 2652.

Sestavy:

Francie: Ylönen - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Crinon, Thiry, Guebey - Fleury, S. Treille, T. Bozon - Bertrand, Claireaux, Perret - Leclerc, Texier, Boudon - Colotti, Ritz, Fabre - K. Bozon. Trenér: Philippe Bozon

Německo: Niederberger - Seider, M. Müller, Holzer, J. Müller, Wissmann, Wagner, Bittner - Stützle, Plachta, Ehliz - Michaelis, Pföderl, Noebels - Loibl, Schmölz, Fischbuch - Kastner, Soramies, Ehl. Trenér: Toni Söderholm

SKUPINA B (Tampere):

Finsko - USA 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)Branky a nahrávky: 17. Mikael Granlund (Manninen, M. Lehtonen), 25. Filppula (Innala, Vatanen), 26. Manninen (J. Sallinen, Mikael Granlund), 31. M. Lehtonen (Hartikainen, Manninen) - 59. Galchenyuk (L. Hughes, Seth Jones). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Rohatsch - Merten (oba Něm.), Van Oosten (Kan.). Vyloučení: 7:8, navíc Watson (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 11.555.

Sestavy:

Finsko: Olkinuora - Hietanen, M. Lehtonen, Seppälä, Ohtamaa, Vatanen, Friman, Pokka - Hartikainen, Manninen, Mikael Granlund - Armia, Filppula, Pesonen - J. Sallinen, Lammikko, Innala - Anttila, Björninen, Mäenalanen. Trenér: Jukka Jalonen

USA: Mann - Seth Jones, Megna, Peeke, Schmidt, Blankenburg, L. Hughes - Watson, Lafferty, Kuhlman - Hayden, Bordeleau, Galchenyuk - Barber, Meyers, K. Bellows - Farrell, Gaudette, Lettieri. Trenér: David Quinn

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Kanada nedopustila překvapení. Po výhře nad Německem dokráčela k 28. titulu mistrů světa

Německá reprezentace si přála navázat na tu lotyšskou, která vybojovala v neděli odpoledne pro svou zemi historicky první medaili z MS a postarala se tak o překvapení turnaje v Tampere a Rize. Finále s favorizovanou Kanadou začala dobře, v zápase dokonce dvakrát vedla, podobně jako v utkání o bronz Lotyši nad Američany. Ale na rozdíl od Lotyšů už Němci postupem času ztráceli síly tak moc, že už ve třetí třetině nedokázali najít odpověď na rozhodující gól kanadského hrdiny Blaise a Toffoli s Laughtonem se pak postarali odskočení ve skóre na konečných 5:2. 
Ilustrační foto

Lotyši se dočkali zasloužené odměny. Po výhře nad Američany v prodloužení získali historický bronz

Malý, ale odhodlaný lotyšský národ zažívá v těchto dnech asi nejšťastnější období v historii. Postarali se o to jeho novodobí hrdinové, tedy hokejisté. Právě lotyšští reprezentanti v této hře se dočkali tolik kýženého historického úspěchu, když na letošním mistrovství světa došli až k medaili. Přestože má bronzovou hodnotu, pro Lotyše je jako zlatá. Největším národním hrdinou se stal Kristians Rubins, jenž nejprve zařídil prodloužení v duelu s Američany a v něm pak svou další přesnou trefou na 4:3 rozradostnil celé Lotyšsko. 

Více souvisejících

Hokej MS Hokej MS FIN Tým Hokej MS USA Tým Hokej MS GER Tým hokej

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy