Peksa: EU se chce zbavit fosilních paliv z Ruska. Maďarsko se ale chová jako jeho agent

Mikuláš Peksa v Partii

Co na to vaše peněženka 16.5.2022

Válka na Ukrajině odsunula téma Green Dealu na druhou kolej, byť možná okrajově. Evropská unie ale nadále řeší, jak dál s fosilními palivy, například zemním plynem, a to zejména v souvislosti s dodávkami z Ruska. Europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) ve vysílání CNN Prima NEWS podotkl, že většina EU se chce od těchto paliv z Ruska odstřihnout, problém však představuje Maďarsko. Europoslanec Jan Zahradil (ODS) jeho slova kritizoval.

Zahradil v pořadu Co na to vaše peněženka řekl, že vše špatné je k něčemu dobré. „Tragédie ruské invaze na Ukrajinu by mohla přispět k reálnějšímu pohledu na zelenou transformaci, která se v řadě predikcí pohybovala mimo energetickou i ekologickou realitu. Budeme svědky změny a korekcí, byť to dnes nikdo neříká nahlas,“ míní europoslanec.

Peksa však připomněl, že tzv. Zelená dohoda pro Evropu je postavena na balíku zákonů, z nichž je velká část už rozjednaná. „Někteří na to měli pohled, že by se mělo vymezit jen něco, jenže bychom se měli zbavit všech fosilních paliv. ‚Jen něco‘ není cesta,“ zdůraznil. Podle průzkumu hnutí Duha je však více něž 50 procent Čechů proti Green Dealu. Podle Zahradila lidé potřebují slyšet, že bude zajištěna energetická bezpečnost.

„Že se dokážeme odstřihnout od dodávek fosilních paliv, zejména z Ruska, aniž by to ohrozilo ekonomiku a vytápění domácností. Na tom usilovně pracuje nejen Česko, ale i jednotlivé země EU. Ministři členských zemí nyní jezdí do zemí, včetně Kataru, které mají zásoby zemního plynu a snaží se vyjednat dodávky nebo vybudování plynového potrubí,“ pokračoval europoslanec ODS.

Musíme řešit nové dodavatele

Následně ale zdůraznil, že myšlenka, že bychom se zbavili zemního plynu do několika let, je nereálná. „Musíme řešit jiné dodavatele,“ řekl s odkazem na dodávky z Ruska. Peksa doplnil, že postoj „zbavit se“ fosilních paliv z Ruska v EU převažuje. „Bohužel je unie nastavena tak, že musí souhlasit Evropský parlament i rada ministrů členských států. Ti ale musí rozhodovat jednomyslně. Pokud tedy jeden ministr řekne ne, celý proces se zastaví a musíme ho přesvědčit,“ vysvětlil.

Jeden ze států právě rozhodnutí o stopce dodávek plynu z Ruska brzdí. „V sankčních opatření narážíme na jeden stát, který je proruský a situaci Rusku usnadňuje. Jde o Maďarsko, které se vždy – konkrétně Orbán – nechalo přesvědčit nebo uplatit. Bohužel se tento problém opakuje a opakovat bude. Režim má silné propojení do Ruska a chová se jako jeho agent uvnitř EU,“ kritizoval.

Na dotaz, zda Maďarsko Evropu zablokuje, nechtěl Zahradil odpovědět. „Od pana Peksy jde o úhybný manévr od tématu Green Dealu. Jednotlivé země EU, ať už Německo, Rakousko nebo Česko, individuálně hledají cestu, jak se zbavit závislosti na ruském plynu, od něhož se nemůžeme odstřihnout jako od energetického zdroje ze dne na den. Proto hledají náhradní zdroje,“ poznamenal.

Tagy: