Stíhaný Imrecze nemá zaistený majetok. Vilu v luxusnej štvrti predal lacnejšie, ako ju kupoval
17.5.2022 00:00

Stíhaný Imrecze nemá zaistený majetok. Vilu v luxusnej štvrti predal lacnejšie, ako ju kupoval

Obvinený František Imrecze pod dozorom prokuratúry predal svoju vilu za 1,2 milióna eur. Zo sumy vydal do trestných konaní státisíce eur, špeciálna prokuratúra odmietla sumu spresniť.

Bývalý šéf daniarov František Imrecze, dnes stíhaný v kauze Mýtnik a svedčiaci proti bývalým predstaviteľom štátu, predal svoju rozostavanú vilu. Aktuality.sk teraz zistili, že to bolo o dvestotisíc eur lacnejšie, ako ju pred troma rokmi kúpil. K predaju došlo po začiatku Imreczeho stíhania.

O cene predaja ako prvý informoval týždenník Plus 7 dní.

Imrecze časť peňazí z predaja vydal orgánom činným v trestnom konaní, ďalšia suma putovala do banky na vrátenie hypotéky. Z predaja nehnuteľnosti mu však stále nejaké peniaze ostali. Imrecze dodnes nemá zaistený majetok, hoci viacerým iným stíhaným osobám z veľkých káuz prokuratúra ich majetok zablokovala.

Predal za menej, ako kúpil

Bývalý šéf finančnej správy a nominant Smeru-SD si v decembri 2019 kúpil luxusnú vilu na luxusnej adrese. Dom stojí na jednej z najlukratívnejších ulíc Bratislavy, priamo na hradnom kopci a je z neho výhľad na Dunaj. Pri pohľade z ulice vila pôsobí ako skromný a malý jednopodlažný dom. Zábery domu z opačnej strany však ukazujú, že ide o trojpodlažnú nehnuteľnosť, pričom úžitková plocha tejto nehnuteľnosti je približne 500 metrov.

Kým v roku 2019 Imrecze vilu kupoval za 1,4 milióna eur, v roku 2022 ju podľa našich zistení predal za menšiu sumu, konkrétne za 1,2 milióna eur. Podľa vyjadrení obvineného aj jedného zo znalcov je cena nižšia z dôvodu, že Imrecze síce začal dom rekonštruovať, ale tieto práce nedokončil a v takom stave sa vila aj predávala. Počas nedokončenej rekonštrukcie mal vilu „zredukovať“ tak, že sa vrátila na úroveň hrubej stavby.

„Prostriedky, ktorými bola financovaná kúpa nehnuteľnosti, boli v celom rozsahu získané z legálnych zdrojov,“ napísal v stanovisku Imreczeho advokát Miroslav Ivanovič.

Pokles ceny nehnuteľnosti potvrdil aj jeden zo znalcov, ktorý na Imreczeho vilu robil posudok. K takémuto záveru dospel napriek tomu, že ceny nehnuteľností medzi rokmi 2019 až 2022 rapídne stúpali.

„Je to dosť taký citlivý prípad, ja som urobil, čo som mal, v najväčšej počestnosti, dodatočne som zistil, aké je to medializované. To nie je dokončené, to je skelet. Určite to predtým muselo mať vyššiu hodnotu, keď z toho vykucháte všetko, nič tam nie je – kúrenie, podlahy, dvere, okná, to je hrubá stavba z laického pohľadu,“ vyjadril sa znalec Ján Dobeš. Novému majiteľovi Emilovi Filkusovi nacenil nehnuteľnosť na 1,02 milióna eur.

„Podľa vedomia a svedomia som to nacenil, nikto ma do ničoho netlačil,“ uzavrel znalec.

Polícii vydal státisíce

Ako presne Imrecze naložil s peniazmi z predaja, nie je úplne jasné. Konkrétne čísla nechce komentovať ani on, ani prokuratúra.

„Obvinený Ing. I. F. dobrovoľne vydal v súlade s Trestným poriadkom do viacerých trestných konaní značnú sumu finančných prostriedkov,“ napísala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová v reakcii.

Podľa informácií Aktuality.sk Imrecze odovzdal státisíce eur. „Presnú sumu nebudeme špecifikovať, aby nebol zmarený účel týchto konaní,“ dodal úrad.

Bývalý šéf finančnej správy môže s peniazmi, ktoré mu zvýšili z predaja nehnuteľnosti, zatiaľ ľubovoľne nakladať, keďže nemá zaistený majetok. Imrecze je pritom v kauze daniari stíhaný ako člen údajnej zločineckej skupiny, no na rozdiel od ostatných aktérov na jeho listoch vlastníctva plomba so zákazom nakladania nesvieti.

„Zaistenie celého majetku obvinenej osoby v zmysle § 425 Trestného poriadku je počas prípravného konania fakultatívne (je možnosťou),“ poznamenala špeciálna prokuratúra. K zaisťovaniu nehnuteľností podľa úradu môže dôjsť vtedy, ak „zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že nehnuteľnosť je nástrojom trestnej činnosti alebo výnosom trestnej činnosti“.

Doplatky od Brhela neriešia

Imrecze vo viacerých konaniach priznal výnosy z trestnej činnosti. Napríklad potvrdil, že prijal od vtedajšieho ministra financií Petra Kažimíra 48-tisíc eur.

Bývalý šéf finančnej správy priznal aj to, že okrem svojho oficiálneho príjmu dostával ďalšie státisíce. Podľa denníka Plus jeden deňsa Imrecze priznal, že mu oligarcha Jozef Brhel „dorovnával“ plat šéfa daniarov a v rokoch 2013 až 2017 dostával zhruba 200-tisíc eur ročne. O niečo menej dostal v roku 2018, keď z postu šéfa musel odísť po daňovej kauze. Za toto doplácanie Imrecze stíhaný nie je.

„Kaliňák ma poslal za Jozefom Brhelom a povedal, že si mám skúsiť dohodnúť kompenzáciu mzdy v hodnote 200-tisíc ročne,“ vypovedal pred vyšetrovateľom. Kaliňák s Brhelom takéto dohody o dorovnávaní platov popreli.

Otázne zostáva, či ide o trestný čin a či zaň bude Imrecze v budúcnosti stíhaný. Za priznané obdobie podľa Plusky zinkasoval viac ako milión eur.

„Klient je v procese vydávania finančných prostriedkov. Bližšie špecifikovať jednotlivé platby a ich výšku by mohlo ohroziť vyšetrovanie jednotlivých káuz a z uvedeného dôvodu si dovolíme byť zdržanliví v informovaní verejnosti o týchto detailoch. Môžeme potvrdiť, že klient vydal do konania väčší obnos peňazí, než sa mu v súčasnosti kladie za vinu,“ reagoval obhajca Ivanovič.

S predajom pomohol Lazar

S predajom Imreczeho vily je nepriamo spojený aj Michal Lazar, spoluvlastník popradskej Tatravagónky. Práve Lazar totiž Imreczemu našiel kupcov – Emila Filkusa s manželkou, ktorí bývajú na tej istej ulici len o niekoľko domov ďalej.

Lazarovo meno sa pri Imreczem neobjavuje prvýkrát. Podľa článku týždenníka Plus 7 dní z marca minulého roka si práve od Lazara Imrecze prenajíma luxusnú vilu v Záhorskej Bystrici.

Aktuality.sk sa Lazara spýtali, na základe čoho odporučil Imreczemu Filkusa ako kupujúceho. „Na základe toho, že pána Filkusa poznám 40 rokov a viem, že sa špecializuje na kúpu, rekonštrukciu a následný predaj rodinných domov v Starom Meste a špeciálne vo Fialkovom údolí,“ uviedol veľkopodnikateľ a spresnil aj svoj vzťah s Františkom Imreczem.

„Pána Imreczeho poznám asi 15 rokov z čias jeho pôsobenia vo firme SAP. Vzťah je ako medzi prenajímateľom a nájomcom, profesionálny. Nájomná zmluva je platná do 31. decembra 2022. Predlžovať sa nebude,“ dodal Lazar s dôvetkom, že Imrecze nájom platil prevodom na účet.

Týždenník Plus 7 dní minulý rok písal, že nájomná zmluva platí do júna 2022. Znamená to, že Lazar s Imreczem museli medzičasom zmluvu predĺžiť o pol roka.

Obvinený Imrecze prostredníctvom obhajcu ale naznačil, že z domu v Záhorskej Bystrici chce odísť skôr, ešte pred uplynutím zmluvy. „Klient ukončil prenájom nehnuteľnosti z dôvodu vysokých splátok nájmu. Nájomný vzťah by mal skončiť v priebehu leta 2022,“ reagoval Ivanovič.

Kto je Michal Lazar

Michal Lazar sa už v deväťdesiatych rokoch za vlády Vladimíra Mečiara stal generálnym riaditeľom Železníc SR.

Na portáli Wikileaks Slovensko je zverejnené odmietnutie žiadosti Lazara o americké víza z dôvodu, že ide o „osobu podozrivú z kriminálnych aktivít“.

„Lazar nemá ani žiadny oficiálny záznam v registri trestov na Slovensku. Avšak citlivé správy, ktoré má ambasáda k dispozícii, odhalili, že Lazar pripustil, že prostredníctvom úplatkov svoj policajný záznam ,vyčistil',“ pokračuje diplomatický dokument.

Lazar je dnes honorárnym konzulom Bahám.

V minulosti vlastnil IT firmu Columbex, ktorá bola známa z kauzy netransparentného tendra, ktorý sa realizoval na ministerstve pôdohospodárstva za ministerky Zdenky Kramplovej (HZDS).

Michal Lazar sa objavil aj v niekoľkých prípadoch spojených s Petrom Kažimírom, najmä preto, že dlhodobo podniká s ďalším oligarchom v IT oblasti Petrom Lukešom. Po tom, ako Peter Kažimír predal vlastnícky podiel na sklade svojmu dovtedajšiemu biznispartnerovi Petrovi Lukešovi, Lukeš časť predal práve Lazarovi.

Keď bol Kažimír štátnym tajomníkom ministerstva financií, rezort uzavrel zmluvu za zhruba milión eur na nákup áut od firmy Danubiaservice, ktorú vlastnia Lukeš, Lazar a Ladislav Rehák. Ladislav Rehák Kažimírovi dlhodobo prenajímal vilu blízko bratislavského Slavína a v roku 2020 mu ju predal za približne dva milióny eur.

Lazar je spoločne s Petrom Lukešom developerom nového Istropolisu v Bratislave. Lazarovo meno sa objavilo aj v zväzkoch ŠTB, v ktorých je vedený ako dôverník. V prípade dôverníka nemuselo ísť o vedomú spoluprácu s ŠTB.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.