Další Potěmkinovo auto? Luxusní ruské SUV Aurus Komendant se má představit v srpnu

Ve všeobecné hluboké krizi ruského průmyslu vystoupil ministr průmyslu Manturov nečekaně s prohlášením, že v létě bude představeno nové luxusní SUV značky Aurus Komendant. Pokud megalomanské výrobní plány dopadnou podobně jako u limuzíny Senat, která zatím vznikla jen v jednotkách kusů, nemají se Mercedes, BMW a spol. čeho bát.

Původně bylo samotnou státní automobilkou oznámeno, že zahájení sériové výroby Komendantu v závodě Aurus v Jelabuze v Tatarstánu je naplánováno na konec roku 2022. Přípravy na výrobu nového modelu údajně probíhají podle plánu navzdory bezprecedentním mezinárodním sankcím vůči Rusku. Připomeňme, že v září 2021 bylo pro Aurus Komendant vydáno typové schválení vozidla, které v Rusku umožňuje zahájit výrobu a prodej nových automobilů.

Bude mít katalyzátor?

„Myslím, že do konce léta. Ano, asi někdy v srpnu, to se rozhodneme později,“ citovala agentura Ria Novosti slova šéfa ministerstva průmyslu a obchodu Denise Manturova týkající se zahájení výroby nového auta.

Komendant je založen na stejné „jednotné modulární platformě“, na které stojí již zmíněný luxusní sedan Aurus Senat, který je sériově vyráběn od roku 2021. SUV bude vybaveno hybridním systémem sestávajícím z 4,4litrového V8 biturbo motoru z dílen institutu NAMI, elektromotoru, devítistupňové automatické převodovky KATE-R932 a lithium-iontové baterie.

Výkon spalovacího motoru by měl být 598 koní, točivý moment 880 Nm. Elektromotor přidává dalších 28 kW (38 k), krátkodobě dokáže dodat až 63 k. Management pohonu nabídne následující režimy hybridního ústrojí: 1) start spalovacího motoru elektromotorem; 2) pouze spalovací motor; 3) kombinovaný pohon (současný pohon ze spalovacího motoru a elektromotoru); 4) režim nabíjení baterie ze spalovacího motoru.

Zda bude novinka ochuzena o ABS, katalyzátor a airbagy, jak nově umožňuje ruská legislativa, web drom.ru neuvádí.

Vývoj nových typů aut je důsledkem faktu, že Spojené státy, Evropská unie a Japonsko zakázaly v březnu vývoz luxusních aut do Ruska v reakci na napadení Ukrajiny ruskou armádou.

Tagy:
BMW SUV ruské auto Mercedes-Benz byznys spalovací motor Evropská unie sankce Rusko Tatarstán elektromotor Ozbrojené síly Ruské federace Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Aurus Komendant Aurus