Jubilantka Emília Vášáryová: Stály dôvod na potlesk

Herečku Emíliu Vášáryovú sme nedávno videli v novej hre z repertoáru Činohry Slovenského národného divadla Kým prídu Stouni. Hrá fanúšičku Rolling Stones, ktorá príde po rokoch na koncert svojej obľúbenej kapely. V úlohe groupie, zvanej aj Maslová lady (svoj idol rada natierala maslom, aby ho mohla pooblizovať), je pôvabná a zábavná. Objaví sa síce na vozíčku, ale z postavy sála vitalita a sila, istá tvrdohlavosť. Podobne je to aj v skutočnosti – Emília Vášáryová, ktorá má 18. mája osemdesiatku, sa veľmi nezmenila.

17.05.2022 06:00
Emília Vášáryová Foto:
Emília Vášáryová.
debata (5)

Je to jedna z milých istôt nášho života. Zvykli sme si na jej typický účes, na elegantné kostýmy, na lodičky, na pekné líčka, úsmev. Tá stálosť je príjemná v čase, keď ľudia chcú stále niečo iné, striedajú imidž a veria, že len zmena je zaujímavá.

Emília Vášáryová stavia na niečom inom, má svoje hodnoty a zostáva sama sebou. Je nemenná, hoci sa toľko ráz na javisku zmenila na niekoho iného a prežila jeho život. Vytvorila stovky postáv a stvárnila množstvo charakterov, ktorým rozumieme, lebo sú vytvorené aj z našej skúsenosti.

Je všeobecne známe, že Emília Vášáryová sa narodila v roku 1942 v Hornej Štubni, ale vyrastala v Banskej Štiavnici. Jej rodina tam bola rešpektovaná a herečka dodnes k tomu kraju patrí. Doma je však aj v Bratislave, kam prišla študovať na Vysokú školu múzických umení (v rokoch 1959 – 1963), keď sa začínali sladké šesťdesiate.

Inscenácie, v ktorých zažiarila Emília Vášáryová

Pozrite si výber fotografií z inscenácií, v ktorých účinkovala jubilantka Emília Vášáryová.

Fotogaléria
S Ladislavom Chudíkom a Jurajom Slezáčkom v hre...
Muzikál Na skle maľované mal premiéru v roku...
+8S Táňou Pauhofovou v hre Kým prídu Stouni, 2022.

Politické uvoľnenie zmenilo život v meste, pribudlo umenia, čítalo sa, debatovalo, žilo sa kultúrne, ľudia vyzerali šťastne, boli plní nádeje. Vtedy sa stala známou aj tvár a osobnosť mladej herečky, ktorá do atmosféry výborne zapadala a spoluvytvárala ju.

Emília Vášáryová už v roku 1960 účinkovala vo filme Na pochode sa vždy nespieva po boku vynikajúcich slovenských hercov Ela Romančíka, Štefana Kvietika či Mikuláša Hubu. Upútala už ako študentka.

Hrala aj s Werichom

Lákavých ponúk a popularity si užila v živote naozaj dosť, ale zdalo sa, že vždy túžila skôr po pokoji, stačila jej radosť z výkonu. Režiséri oceňovali jej talent, krásu a profesionalitu, ale možno aj jej osobné vlastnosti – dalo sa na ňu spoľahnúť, za ničím sa nepachtila.

Hoci si ju spájame najmä so Slovenským národným divadlom, diváci ju vídali aj v televízii, vo filmoch a na javiskách rôznych divadiel. Dostalo sa jej množstvo hereckých príležitostí, a to aj výnimočných.

Video
Medailóniky slávnych: Herečka Emília Vášáryová má 80

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Už v roku 1963 hrala napríklad v slávnom filme režiséra Vojtěcha Jasného Keď príde kocúr. Dostala sa tak do vynikajúcej umeleckej spoločnosti, hrala s Janom Werichom, Vlastimilom Brodským, Jiřím Sovákom, Vladimírom Menšíkom, Jiřinou Bohdalovou či Vlastou Chramostovou. Scenár písali Jiří Brdečka, Vojtěch Jasný a Jan Werich.

Mladá slovenská herečka nielenže očarila tvorcov svojím pôvabom, ale uvítali aj to, že dokázala filmovú Dianu zahrať s citom a intelektuálnym pochopením. Emília Vášáryová bola na vysoké nároky pripravená aj prostredím, z ktorého vyšla.

V roku 2016 si Emília Vášáryová prevzala cenu Slnko v sieti za najlepší ženský herecký výkon.

Zavážilo nielen to, že vyrastala v rozprávkovej Banskej Štiavnici, ale v jej rodine sa miešalo veľa kultúr, a tak mala veľký rozhľad a cit pre zvláštnosti života. Mohla tak byť aj dobrou hereckou partnerkou Jana Wericha, hoci bola mladučká. Ten vraj žartoval, že jej priezvisko mu pripomína maďarskú pieseň Szomorú vasárnap, čo preklade znamená Smutná nedeľa.

Pieseň je naozaj veľmi clivá, ale Werich aj z tohto dokázal urobiť žart a vystihnúť tak nostalgiu a zmysel humor mladej kolegyne. Inde som zasa čítala, že krstné meno Emília sa spája s mestom Emília v severnom Taliansku, a to tiež sedí.

Takže, už jej meno má európske presahy, hoci mnohí ju volajú po domácky pani Milka. Zahrala si však aj veľa Aničiek, aj Mariek, aj Luciu, aj Natašu, aj Kristínu a mnohé ďalšie ženy… Už len čítať si v jej filmografii a v prehľade jej divadelných úloh je zážitok. Koľko javísk, koľko vynikajúcich režisérov a režisérok!

V začiatkoch to bola napríklad Magda Lokvencová Husáková, ale vo výpočte žiari aj inscenácia Palárikovo Inkognito v réžii Karola L. Zachara. Hrala sa v roku 1964, bola to aj spoločenská udalosť, predstavenie chcel každý vidieť.

K bilancii však patrí aj množstvo krásnych filmov, rôznych kultúrnych programov, či tzv. televízne pondelky. Pripomeňme si napríklad pri tejto príležitosti Netrpezlivosť srdca v réžii Miloša Pietora, v ktorom hrali obe sestry Vášáryové a Juraj Kukura. Diváci ich milovali.

Je pôvabná od rána

Napriek veľkej sláve sa Emília Vášáryová nikdy nejavila ako rozorvaná umelkyňa, príliš nefilozofovala, skôr vystupuje ako vecná a praktická žena. V rozhovoroch sa zmieňovala aj o celkom obyčajných veciach, napríklad, že na pleť je najlepšia prechádzka v daždi, alebo že nikdy neplače nad rozliatym mliekom. Rada aj žartuje – vraj dobre pečie (už som niekde písala o jej recepte na metrový koláč), ale nemôže si to často dožičiť, lebo potom je schopná zjesť celý plech sama.

Nič však ani nezľahčuje. Cení si vzdelanie a múdrych ľudí. Z mnohých ankiet a jej výrokov v rozhovoroch vyplýva, že je aj dôsledná a rozhľadená čitateľka. Vie zaujímavo rozprávať o knihách a má dobrý vkus. Myslím na literatúru, samozrejme, ale týka sa to aj jej vzhľadu.

S kolegom Milanom Ondríkom dostali v roku 2016... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Slnko v sieti S kolegom Milanom Ondríkom dostali v roku 2016 cenu Slnko v sieti za film Eva Nová.

Svojho času som robila rozhovor s jej manželom, výtvarníkom Milanom Čorbom, a keďže bolo známe, že jej vyberá veci do šatníka, pýtala som sa ho, či aj ona nejako vplýva na jeho oblečenie. Záleží jej na takej prízemnosti, ako sa manžel oblieka?

„Manželke je to v zásade jedno," smial sa Milan Čorba. „Nepovie mi ako iné ženy: Videla som pekné nohavice alebo tento oblek si už nedaj, pôjdeme niečo pozrieť – to nie. Na druhej strane neznáša, keď v obliekaní podlieham vrtochom alebo detinským predstavám o sebe. Niekedy ma prekvapí s nejakou drobnosťou. Nedávno mi venovala šál od Diora, ktorý je veľmi príjemný, striebristošedý s čiernou. Má dobrý vkus. Keď si ona niečo zadováži, konzultuje.“

Opýtala som sa ho vtedy aj, v čom sa mu najviac páči manželka. „Keď ráno pobieha v pyžame! To jej veľmi svedčí. Vyzerá prekvapujúco dievčensky… Má niekoľko pyžám v jednej kvalite, ale rôznej farby a detailov strihu. Ak by si to chcel niekto predstaviť, vyzerajú tak, že v nich môže aj medzi ľudí. Nie je to nič zbytočne vyzývavé.“

Táto herečka naozaj nikdy nebola vyzývavá, skôr vyzerala nežne a decentne. Nepôsobí však ani ako jemná mimóza, cítiť z nej silu, sebestačnosť a originalitu. Hovorí napríklad, že nikdy nechodila do populárneho vysokoškolského klubu či neskôr do klubu divadelného.

Nebola žiadna bohémka, venovala sa najmä práci a rodine. Sama mala veľmi šťastné detstvo a také chcela poskytnúť aj svojim deťom. Jej otec bol vážený a obľúbený pedagóg, zbieral všetko, čo sa týkalo známej postavičky štiavnického Náca a pestoval jeho tradíciu.

Emília Vášáryová Čítajte viac Slnko v sieti za výnimočný prínos si prevezmú Emília Vášáryová a Jelena Paštéková

Rodina bola harmonická, bývali v peknom starodávnom dome, kde vraj boli aj klenby a farebné vitráže. Mohla sa na svet pozerať cez farebné sklíčka. A v blízkosti bola krásna príroda, jazero Počúvadlo. Všetko iste obdivovala, ale život brala veľmi vážne, cítila zodpovednosť. Našla som o tom pasáž aj v zaujímavej knihe o živote Emílie Vášáryovej od Marie Reslovej Život na ceste.

Píše tam, že súčasťou klasickej výchovy, ktorej sa dostalo Emílii Vášáryovej, je disciplína, dôslednosť, vytrvalosť a slušné správanie. „Dodnes sa tomu hovorí kinderstube. Pevnosť formy a sloboda obsahu. Aká dokonalá príprava pre herecké povolanie!“

To presne sedí. Ano, naša milá jubilantka si až do osemdesiatky zachovala dobré spôsoby, šarm a humor. Presviedča o tom aj v predstavení Kým prídu Stouni. Aké šťastie, že uplynulo toľko rokov, je taká ťažká doba – a predsa máme komu aj zatlieskať.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #film #divadlo #jubileum #herečka #Emília Vášáryová