Hlavní obsah

V nápaditém domě šestičlenné rodiny se vše točí kolem čtyř dětí

Název domu pro mladou rodinu na japonském ostrově Hokkaidó snad ani nemůže být jiný - Se čtyřmi dětmi. Jeho centrálním prvkem je totiž herna, okolo níž jsou rozmístěny všechny ostatní místnosti. Architekt Ryuji Yamashita dům naplnil spoustou zajímavých řešení ušitých majitelům přímo na míru.

Foto: Ikuya Sasaki

Každé z dětí má svůj vlastní soukromý pokojík. Přesto se žádné z nich nemusí cítit osaměle.

Článek

Když se na ateliér Ryuji Yamashita Architects obrátili mladí rodiče se čtyřmi dětmi s žádostí o návrh rodinného domu, jedním z prvních požadavků, které měli, bylo vytvořit pro každého z potomků vlastní pokoj. Všechny děti jsou si věkem blízké, a i díky tomu jsou zvyklé si neustále spolu hrát.

Jak architektův tým s odstupem přiznává, žádost rodičů je trochu překvapila, měli obavu, aby soukromé ložnice nezačaly pospolitost rodiny štěpit, proto navrhli řešení, které sice vytváří pro každé z dětí vlastní prostor, přesto jim však umožňuje zůstávat spolu neustále v kontaktu.

Spojujícím prvkem mezi čtveřicí proti sobě umístěných pokojů je totiž herna, jež je zároveň chodbou. Ta je v patře, přímo nad jídelní zónou. Aby maminka na děti viděla a ony na ni, jsou okrajové panely podlahy vytvořeny z pochozího skla.

Jeden velký stůl

Každý z pokojů je výškově posunut vůči úrovni chodby o něco níže. Do herny pak směřují otvíratelná okna a děti tak mohou její podlahu využít jako velký stůl. Takto se mohou například společně učit, a přitom být dostatečně oddělené.

Foto: Ikuya Sasaki

Herna dětí s prosklenou podlahou je přímo nad jídelnou. Děti tak neustále vidí na maminku a maminka na ně.

Uvnitř pokojíků jsou pak postele umístěné ve výšce a přístupné po schůdcích. Díky tomu místnosti nabízejí mnohem větší herní prostor a zároveň i zábavnější spaní.

Nadšený motorkář má nový dům. Motorka v interiéru působí i jako dekorace

Tipy a trendy

„Když jsem byl dítě, dostal jsem psací stůl. Ale nepoužíval jsem ho. Nebavilo mě učit se a koukat při tom do zdi. Psací stůl vás limituje v tom, kam si můžete pokládat věci a nemůžete si ani rozložit papíry. Omezovalo mě to při psaní,” vzpomíná architekt Yamashita s podotknutím, že pro něj se psací stůl stával překážkou vylučující už dopředu spoustu možností.

Proto se čtyřem dětem rozhodl vymyslet stůl, který by je v ničem neomezoval, a ještě k tomu jej mohly používat všechny současně.

Různé výškové úrovně

Za pozornost ovšem stojí i zbytek domu, kde architekti rovněž uplatnili různé výšky podlah a tím tak jednoduše oddělili jednotlivé funkční zóny.

Nad okolní úroveň je vyzdvižena jídelna, zatímco okolní kuchyň a obývací zóna jsou ve stejné úrovni. Díky výškovému rozdílu pak prostor pod jídelnou slouží jako úložný.

Šedo-bílý dům s pultovou střechou je pro majitele výjimečným domovem

Tipy a trendy

V domácnosti se čtyřmi dětmi pak bylo samozřejmostí snížit také podlahu u samého vstupu do domu, aby se nečistoty zvenčí pokud možno nenanosily dále do domu.

Foto: Ikuya Sasaki

Vstup do domu je chráněný jednoduchou stříškou a prostým bočním panelem.

Zajímavé je zároveň i uspořádání oken, téměř veškerý interiér je totiž osvětlen pouze dvěma dvojicemi oken vsazených do štítové strany domu, zatímco ostatní fasády jsou již otevřeny jen minimálně. Rodina tak má doma spoustu světla, ovšem i naprosté soukromí.

Dům je řešen jako dřevostavba ukrytá pod ochranným pláštěm z falcovaného plechu, který tvoří nejen střešní krytinu, ale chrání i dvě boční fasády. Stavba má dvě podlaží, na pozemku zabírá plochu 125,65 čtverečního metru.

Anketa

Máte domov také zařízený podle potřeb dětí?
Ano, také jsme se jim snažili vyjít vstříc.
24,4 %
Některé části ano.
48,4 %
Nemyslím si.
11 %
Ne. Nebylo to potřeba.
16,2 %
Celkem hlasovalo 1239 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám