Nechcete si poškodit auto? Pak nepoužívejte WD-40 tím nejhorším možným způsobem

Univerzální mazadlo zvládne podle kutilů rozpojit či oddělit vše, co oddělit chcete. Při nesprávném použití v autě však může způsobit nenapravitelné škody.

i Zdroj fotografie: WD-40
                   

Říká se, že pokud chcete něco spojit, použijete duct-tape, pokud chcete něco rozpojit, nastříkáte na to WD-40. Tento všeuměl vznikl omylem při vývoji raketového paliva, a za dlouhé dekády na trhu se stal ikonou pro lidi, kteří pracují v dílně či servisu. Hojně ho využívají i motoristé, někteří ovšem nesprávně. A systematicky tak likvidují svoje auto.

Chemikálie poškozuje pryž, ne na první pohled

WD-40 funguje fantasticky, pokud chcete třeba povolit zkorodovaný závit, rozpouští nežádoucí nánosy materiálu. A to je problém, pokud použijete WD-40 nástřikem na pryž. Aplikace WD-40 například na gumové těsnění je silně destruktivní, guma se pod tak agresivní kapalinou začne po čase rozpadat. Když si všimnete rozdílu ve vzhledu, po čase, ne hned, už je pozdě.

iZdroj fotografie: iStock

Důležité je, aby se WD-40 nikdy nedostalo na karoserii, a pokud se tak stane, je potřeba chemikálii rychle odstranit a místo ošetřit. Byť může být myšlenka očistit kapotu auta pomocí WD-40 lákavá, a nalepený mrtvý hmyz otravný, nedělejte to. Ne systematicky, ne bez toho, aniž byste pak karoserii pečlivě omyli a ošetřili ochrannou technologií. Jinak hrozí postupné rozpouštění vrstev laku.

Mycí prostředek? To opravdu ne!

Jsou domácí mechanikové, kteří dokážou využít WD-40 k proplachování brzdového systému, dalších různých dílů a systémů, či dokonce k mytí samotného motoru. To je fatálně špatně, jak už bylo řečeno, WD-40 rozpouští téměř vše, na co se dostane, a to platí o všech pryžových součástech auta. Nenapravitelné škody nejsou hned vidět, ale všechny hadičky, všechna těsnění, jsou na tuto chemikálii vysoce citlivá.

iZdroj fotografie: abcMedia (vlastní tvorba)

Podtrženo a sečteno, není záměrem vykreslit WD-40 jako nějaký nežádoucí či nepoužitelný produkt, Naopak, opravdu jde o chemikálii praktickou, a všestrannou. Ale je zapotřebí používat ji v souladu s návodem. Anebo selským rozumem. Pokud je jasné, že jde o silní rozpouštědlo, tak prostě není vhodné používat je na strukturálně nestabilní materiály. V opačných případech je WD-40 skvělé a nemělo by chybět v žádné dílně či domácnosti.

Co vy, používáte WD-40 a jak?

Zdroj: MyMechanic
Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Martin Sedláček

Vyučil se automechanikem a tuto práci také dlouhé roky provozoval. Pak se na čas přesunul do oblasti profesionální dopravy, řidičák má v podstatě na vše, co se dá u nás legálně řídit. Po několika letech za volantem nákladního auta se vrátil zpět k původní profesi, kterou už dělá spíše z pozice vedoucího dílny. Má tak čas na redakční a publikační činnost i osvětu v oblasti automobilové techniky.

Zobrazit další články