Uprchlíci z Maďarska? Naložit do vlaku a odvézt zpět do domoviny, apeluje starosta

Hostem pořadu 360° na CNN Prima NEWS byl starosta MČ Praha 13 a zastupitel hlavního města David Vodrážka (ODS).

360° (516)

Nemůžete člověka se statusem uprchlíka nutit, kam půjde. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl starosta Prahy 13 a zastupitel hlavního města David Vodrážka (ODS). Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) ale zdůraznil, že stát musí uprchlíky z Ukrajiny začít rozdělovat do všech regionů. Pokud jde o běžence z Maďarska, měli by podle Vodrážky nasednout na vlak a jet domů.

Není uprchlík jako uprchlík. Po vlně běženců z Ukrajiny, kteří opravdu utíkali před válkou, začíná přibývat lidí, kteří cestují po Evropě a jejich hlavním cílem je získat v daném státě sociální dávky. Za válečné běžence se často vydávají například občané Maďarska. Také se více objevují nepřizpůsobiví uprchlíci, nejčastěji romského původu.

„Nepřizpůsobiví jsou problém, vytvářejí obraz celé komunity. To je špatně. Místo toho, abychom s hrdostí přijímali uprchlíky, budeme je teď házet do jednoho pytle s Romy z Maďarska nebo Ukrajiny. Stát by měl zjistit, odkud člověk je, a pokud nemá status uprchlíka, tak ho naložit do vlaku a odvézt zpět do domoviny. Snaha pomáhat se ochlazuje,“ prohlásil ve vysílání CNN Prima NEWS pražský zastupitel Vodrážka.

Stanové městečko je jen čekárna

Například asistenční centrum (KACPU) ve Vysočanech, které slouží pro metropoli a střední Čechy, odbavilo od začátku ruské invaze na konci února kolem 88 tisíc uprchlíků. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval k vytvoření celostátního mechanismu jejich přerozdělování mezi kraji. Podle něj je v Praze čtyřikrát více uprchlíků z Ukrajiny na tisíc obyvatel než v některých jiných regionech. Podle Hřiba hrozí, že Praha bude muset KACPU uzavřít.

Praha také vybudovala v Troji stanové městečko, během víkendu v něm našlo azyl 142 uprchlíků včetně několika rodin. Mělo sloužit jako úleva pro Hlavní nádraží, kde zůstávají stovky běženců, kteří často nemají nárok na dočasnou ochranu nebo s nimi řízení o udělení ochrany ani nebylo zahájeno.

„Stanové městečko je jen čekárna podle toho, jak budeme dostávat lůžka. Potřebujeme, aby premiér představil návrh na relokaci těch ostatních uprchlíků. Stát ukázal před týdnem mapy, ze kterých vyšly nějaké regiony červeně, jiné zeleně. Logicky by měl vzniknout systém na přesun do zelených zón,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Hřib.

Hlavním problémem podle něj nejsou stovky lidí na nádraží, ale 99 a půl procenta ostatních. „Zvyšují se náklady obyvatel kvůli energetické krizi a vláda to musí řešit prioritně. Lidé na nádraží se vyřeší. Nesmí se zvyšovat náklady lidí, jinak odstartuje populismus, který jsme zde ještě neviděli,“ varoval primátor.

Vondrák: Už je není kam dávat

Složité situace ale řeší i další vytížené kraje. V Moravskoslezském se dosud prostřednictvím asistenčního centra zaregistrovalo 19 821 uprchlíků. Za poslední tři týdny jich přibylo přes 2 700, což oproti předchozím třem týdnům bylo zhruba o pětinu méně.

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) ale zmiňuje hlavně problémy s ubytováním desítek podle něj nepřizpůsobivých běženců. „Máme hodně těch, které nemůžeme ubytovat. Po naplnění kapacit na tom budeme stejně jako v Praze. Lidé jsou na nádraží a čekají, zda mohou někam jít. Situace s nepřizpůsobivými je komplikovaná. Není jiné řešení, než aby je stát rozprostřel,“ vyzval hejtman.

V pátek se v KACPU registrovalo 104 lidí a 50 z nich si požádá o ubytování. Kraj ale neví, kde se ubytuje druhá půlka registrovaných uprchlíků. „Už je není kam dávat,“ zdůraznil Vondrák.

Největší problém podle něj vznikl, když do Česka přijeli právě nepřizpůsobiví. Pokud se jedná o standardní uprchlíky, běží prý vše hladce. „Ale pak jsou tu tací, kteří sem jedou jen kvůli dávkám. Ale opravdu se nejedná o všechny,“ navázal na slova starosty Vodrážky, že není správné házet všechny uprchlíky do jednoho pytle.

Tagy: