Velká bojovnice chtěla závodit před diváky a zamávat jim na rozloučenou. Mělo to být v letošní sezoně. Dokonce uvažovala, že by na srpnovém mistrovství Evropy v Mnichově mohla bojovat o medaili. Ale ani to se dvojnásobné mistryni světa v běhu na 400 metrů překážek a bronzové medailistce z OH 2012 v Londýně nevyplní.

Jakub Vadlejch.
Magická hranice překonána. Devadesátka je pro oštěpaře nejvíc, říká Vadlejch

Končí proto, že očekává radostnou událost. Místo tvrdého tréninku bude pečovat o potomka. O svém rozhodnutí informovala v nahrávce pro média.

Už přes břicho nezapne ani džíny

„Ráda bych vám sdělila čerstvé novinky. Moje atletická kariéra se nachýlila ke konci. Důvodem je to, že s přítelem Markem Zúberem čekáme miminko,“ prozradila pětatřicetiletá už bývalá závodnice. „Rozhodla jsem se, že půjdeme s pravdou ven. Je nejvyšší čas, protože to na mně začíná být dost vidět. Všechno probíhá dobře, ale roste mi břicho a už ani nezapnu džíny,“ culila se rodačka z Liberce, která poslední roky závodila za Duklu Praha. Když se ohlíží zpět, je velice vděčná za celou kariéru.

Kristiina Mäki před atletickou sezonou.
Mílařka ve sporťáku. Taková rychlost by se mi hodila do finiše, culí se Mäki

„Za to co se mi povedlo, ale i za to, co úplně nevyšlo,“ pokračovala.„Ovšem takový konec, že už se nikdy neproběhnu, jsem si nepředstavovala,“ přiznala.„Na druhou stranu z toho, co nás teď čeká, máme ohromnou radost. Moc se těším na novou roli a na nového šampiona,“ poznamenala s úsměvem překážkářka, která kvůli vleklým problémům podstoupila začátkem tohoto roku operaci paty.

Nezapomenutelných 13 triumfů v řadě

Svěřenkyně trenérky Dany Jandové připomněla, že děkuje všem, kdo ji na klikaté cestě přes atletické i životní překážky provázeli, podporovali a dál podporují. „Mám za sebou skvělou atletickou kariéru, ale teď už nás čeká úplně jiný život,“ přemítala dvojnásobná vítězka ankety Sportovec roku a držitelka tří ocenění pro krále českých atletů. Nejvíc se Zuzaně Hejnové povedla sezona 2013, kdy se v Moskvě stala poprvé mistryní světa (druhý titul přidala o dva roky později v Pekingu).

Závod Světového poháru v cross country horských kol, kategorie elite muži, v Novém Městě na Moravě.
OBRAZEM: Elitní závod ovládli na Vysočině Pidcock a McConnellová, Cink patnáctý

Celkově během jednoho roku vyhrála třináct závodů v řadě a ovládla celou Diamantovou ligu. Poslední střetnutí s elitou vybojovala na MS 2019 v Dauhá, kde vybojovala výborné páté místo. Mimochodem – na velkých soutěžích skončil i čtyřikrát čtvrtá.Oficiální rozlučku naplánovala na úterý 31. května při mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Tam také 8. září 2020 naposledy závodila. „Chtěla jsem se loučit na stadionu před českými diváky,“ uzavřela držitelka českého rekordu 52,83 sekundy.