Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční požár skládky v Brloze si vyžádal vyhlášení druhého stupně požárního poplachu

Druhý stupeň požárního poplachu byl dnes v noci vyhlášen u požáru skládky v obci Brloh. Požár byl na tísňovou linku nahlášen v pondělí 16. května krátce před půlnocí.

Do Brloha vyjeli v 23:40 hodin profesionální hasiči ze stanice Křemže a jednotka SDH obce Brloh. Následně operační středisko svolalo jednotky SDH obcí Chvalšiny, Holubov a Ktiš. Ze stanice Český Krumlov byla povolána velkoobjemová cisterna.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen z důvodu nutnosti dodávky vody na požářiště a množství vyslané techniky. Ke skládce dorazilo celkem sedm cisteren a dva dopravní automobily.

Průzkum ukázal, že v areálu místního zemědělského družstva hoří hromada pneumatik používaných k zatěžkávání a že požár se rozšířil na pytle plastového odpadu. Ty shořely úplně, pneumatiky v době příjezdu hasičů hořely intenzivně plamenným hořením.

Plocha požáru byla odhadnuta na 20 × 15 metrů, pneumatiky byly naskládány do výšky přibližně 2,5 metru. Hořící skládka se nacházela na kraji areálu družstva v blízkosti pole, požár neohrožoval žádné budovy ani porosty.

Kouř, který šel z hořících pneumatik, nešel směrem na obec, takže ani nebylo nutné přijímat opatření vzhledem k obyvatelstvu.

Zasahujícím hasičům se nasazením několika proudů podařilo požár za necelou hodinu zredukovat na plochu 10 × 8 metrů. Lokalizace požáru byla nahlášena v 1:31 hodin. Plastové pytle shořely kompletně, již jen doutnající pneumatiky byly místním manipulátorem rozváženy a postupně dohašovány.

Vzniklá škoda je nulová, příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet