Hlavní obsah

Manželé prodali dům a už rok žijí na výletních lodích

Výletní lodě jsou zejména v Americe populární formou dovolené. Manželé Angelyn a Richard Burkovi se však rozhodli na nich doslova trávit život. Loni prodali dům a od té doby vyrážejí na jednu plavbu za druhou. I finančně se jim to prý vyplatí a ke štěstí jim stačí jen velmi úsporný majetek.

Foto: Profimedia.cz

Manželé tráví takřka celý rok na výletní lodi (ilustrační foto).

Článek

Pár ze Seattlu se do výletních lodí zamiloval už v minulosti. Angelyn Burková, která se dříve živila jako účetní, na první plavbu vyrazila v roce 1992 a širé moře jí velmi učarovalo. Když proto s manželem plánovali, jak dále naložit se společnou budoucností, rozhodli se, že odejdou do předčasného důchodu a na výletních lodích budou žít.

Burková si brzy spočítala, že díky nasbíraným věrnostním bodům a různým slevám bude život na lodi dokonce méně nákladný, než kdyby museli manželé dále splácet hypotéku na dům. Rozhodli se ho tedy prodat a loni v květnu vyrazili na první plavbu.

„Mořeplavbu máme moc rádi a líbí se nám, že můžeme navštívit různé kouty planety, aniž bychom museli cestovat letadlem,“ uvedla Burková pro australský server 7Life. „Původně jsme plánovali, že strávíme v různých zemích vždy měsíc a na lodi budeme žít, až zestárneme,“ doplnila s tím, že život v plovoucích městech jim však dával mimo jiné i finanční smysl.

„Celý život jsme byli skromní, abychom ušetřili, mohli investovat a dosáhli našich cílů. Jenže nejsme materialisti, chceme zážitky,“ vysvětlila Američanka. Na první plavbu i z tohoto důvodu vyrazili každý jen s jedním kufrem.

Snaží se šetřit

Svůj itinerář si manželé pečlivě plánují, musejí totiž putovat mezi různými loděmi. Snaží se proto, aby se konec jedné plavby shodoval se začátkem další. Za poslední rok jen výjimečně nocovali na souši, a to pouze v případech, kdy se jim nepodařilo harmonogram sladit. „Ani do budoucna neplánujeme žít na souši,“ konstatuje Burková.

Během uplynulého roku už manželé na lodi putovali ze Seattlu do Sydney, plavili se ale také po Jadranu, navštívili Island, Kanadu či Singapur. Mají při tom stanovený denní rozpočet, který je průměrně tisíc korun. Do toho se jim daří nacpat všechno jídlo i pití. Manželé však přiznávají, že to chce jistou dávku úsilí.

„Je to pohodové cestování bez všech komplikací, jako je zamlouvání hotelu, řešení restaurací a dopravy. A daří se nám držet nízký rozpočet,“ uzavřela žena.

Středomořský ostrov projedete za hodinu. Nudit se ale nebudete

Cestování

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám