Ministerka kultúry Milanová: Stratégia musí reagovať na to, čo sme prežili

Ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) chce, aby sa na stratégii do veľkej miery podieľali ľudia, ktorým má slúžiť.

17.05.2022 11:00
Milanová Foto:
Ministerka kultúry Natália Milanová.
debata (2)

Stratégia kultúry na najbližšie roky musí reagovať na to, čo sme prežili, čo prežívame a čo chceme prežívať v budúcnosti. Uviedla to ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO) vo svojom profile na sociálnej sieti v súvislosti so Stratégiou kultúry a kreatívneho priemyslu Slovenskej republiky 2030, na ktorú sa zamerala dvojdňová konferencia Kultúra a náš svet (Vízie a kontexty – Výzvy a priority) Ministerstva kultúry SR.

Šéfka rezortu priblížila, že chcú, aby sa na stratégii do veľkej miery podieľali ľudia, ktorým má slúžiť. Základom je totiž podľa nej, aby bola nadstranícka a aby ju vedeli kontrolovať ľudia zvonka, ktorí sa zároveň na nej podieľali a reálne ju aj tvoria.

„Je dôležité, aby táto stratégia bola urobená do horizontu roku 2030 bez ohľadu na to, kto bude sedieť v kresle ministra kultúry. Jednoducho, bude to bič na ministra. Čím kvalitnejšie a pevnejšie ho spolu upletieme, tým lepšie pre kultúru,“ zdôraznila Milanová.

Napriek tomu, že stratégia ako taká nie je novinkou, keďže podľa Milanovej ide o vládnu povinnú jazdu, za cieľ si dali, že jej pridanou hodnotou bude dialóg, spolupráca, zmysluplnosť a využiteľnosť.

Ministerka zhodnotila, že pandémia ukázala, aká vie byť kultúra krehká a ohroziteľná a ako je spoločnosť na to nepripravená. Vníma však, že dostali príležitosť zistiť, čo všetko je potrebné urobiť, aby sa situácia nemusela opakovať. „Teraz je na susednej Ukrajine vojna. A kultúra je dobrým príkladom toho, ako vieme pomáhať, byť solidárni, zjednotiť sa v pomoci,“ podotkla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Natália Milanová