Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Svět

Zvrat na diplomatickém poli? Rusové v Sýrii vypálili rakety po izraelských stíhačkách

Členové ruského vojenského personálu vykládají raketové systémy protivzdušné obrany S-300 z dopravního letadla na letecké základně Hmímím v Sýrii. (3. října 2018) foto: Profimedia.cz

Ruská armáda v Sýrii poprvé použila svůj raketový systém S-300 proti izraelským letadlům. Uvedla to izraelská televize. Izrael na syrském území útočí na cíle Íránu a jeho libanonského spojence Hizballáhu. Tyto útoky odůvodňuje snahou zamezit Hizballáhu vyzbrojovat se íránskými zbraněmi a přibližovat íránské pozice v Sýrii k izraelské hranici.
  11:14

Rusko, které je spojencem Damašku a má v Sýrii své vojáky, dosud těmto operacím nebránilo. Izraelský televizní kanál 13 bez uvedení svého zdroje oznámil, že při pátečním izraelském útoku v syrské provincii Hamá však Rusové vypálili na izraelská letadla rakety ze systému S-300.

Podle televize to může znamenat zásadní obrat ve vztahu Moskvy k Izraeli. Při útoku v Hamá přišlo o život nejméně pět lidí a sedm bylo zraněno. Oběti jsou z jednotky protivzdušné obrany, která na izraelská letadla vypálila několik střel, z nichž žádná stroje nezasáhla.

Kromě této jednotky ovšem palbu zahájily i baterie S-300 ve chvíli, kdy se izraelské stroje obracely zpět. Podle televize baterie obsluhují ruští vojáci a bez jejich souhlasu nemohou být střely použity. Radiolokátory, které jsou součástí systému, izraelská letadla nezachytily přesně, takže střely Izraelce neohrozily.

Izrael se nenechá zastrašit, vzkázal ministr

Izraelská média v úterý uvádějí, že pokud se informace potvrdí, jde pro Izrael o znepokojivý vývoj v Sýrii. Izrael tam od začátku syrské války provedl několik set náletů hlavně na cíle spojené se zbraněmi určenými Íráncům a Hizballáhu.

Izraelská armáda informaci o použití ruského systému nekomentovala a podle televize není zřejmé, zda šlo o jednorázovou operaci, nebo o projev změny ruské pozice vůči Izraeli. Aniž se zmínil o pátečním incidentu, ministr obrany Benny Ganc v pondělí řekl, že se Izrael nenechá zastrašit a bude Íránu nadále bránit v dodávkách pokročilých zbraní do Sýrie.

Server The Times of Israel připomíná zhoršení rusko-izraelských vztahů kvůli Ukrajině. Izrael se původně snažil zůstat ke konfliktu nestranný, ale nedávno se začal vyjadřovat kriticky na adresu Ruska, když vycházejí najevo krutosti páchané Rusy na Ukrajině. K napětí přispěly také antisemitské výroky šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova.

Izrael a Rusko před několika lety zavedly telefonickou linku, která má zamezit nechtěným střetům obou armád v Sýrii.

Autoři: ,

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...