Hlavní obsah

Na dobu zdražování všeho jsou Češi alespoň v jednom ohledu dobře připraveni

Doba před revolucí, kdy byl všeho nedostatek, nás Čechy vycvičila ve schopnosti všechno si pokud možno zařídit a udělat sám. Dodnes platí pořekadlo, které je jen málo nadsazené - co Čech, to kutil. S ohledem na nastávající zvyšování cen v mnoha oblastech se tak nepochybně právě kutilství, jež umožňuje ušetřit nemalé částky, bude velmi hodit.

Foto: Bauhaus

Mnohdy stačí udělat první krok. Prostudovat si návod, připnout si opasek s nářadím a pustit se do práce pěkně krok za krokem. Radost z hotového díla a chvála okolí je pak kutilovi tou nejlepší odměnou.

Článek

Češi o svých kutilských dovednostech příliš nepochybují. Naopak, podle průzkumu, který si nechala provést Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS), si ve věci manuální zručnosti věřilo takřka 90 procent dotázaných.

Větším sebevědomím jako všeumělové (odpověděli „na co sáhnu, to mi jde”) oplývají muži (21 %) než ženy (16 %). Z krajů jsou to Jihočeši (30 %) následovaní obyvateli Severomoravského (25 %) a Jihomoravského kraje (24 %). V Praze si lidé věří podstatně méně. Těch, kterým jde, na co sáhnou, je jen 9 %.

Za manuální zručnost pak Češi považují nejen schopnost opravit či vyměnit běžné zařízení domácnosti či sestavení a vyrobení čehokoli podle návodu, ale i drobné rukodělné práce, a také například schopnost rychle se jakékoli manuální dovednosti naučit.

Foto: Novinky

Co pro vás znamená pojem „manuální zručnost“

„Odvaha i ochota pustit se do prací na vylepšení domova sami je pro úspěch zásadní. Vykročení z komfortní zóny a překonání obavy z neúspěchu jsou pak odměněny hrdostí nad dokončeným projektem. Je tedy dobré, že se Češi manuální práce nebojí. Na druhou stranu jsou činnosti, které je dobré přenechat odborníkům, jako například práce s elektřinou,“ doplňuje Milan Pospíšil z SSČS.

S vrtačkou a velkým kufrem. Hodinová manželka pomáhá samoživitelkám i cizinkám

Styl

Jeho slova podporuje i zkušenost, o niž se podělila jedna z respondentek průzkumu: „V padesáti jsem se svou pubertální dcerou dokázala smontovat podle návodu skříňky kuchyňské linky lépe než placený zaměstnanec kuchyňského studia. Ten nedokázal najít správné vruty, nepřidělal záda ani bočnice, prohodil desky a vše sestavil křivě. Nezapojil digestoř, troubu ani sporák, nenamontoval světlo ani vodovodní odpad. Nakonec jsme to s manželem celé prohodili a přemontovali. Podle YouTube jsme zvládli i vyštukovat stropy tak dobře, že když přišel sádrokartonář, pochválil nás a řekl, že by nás hned sám najal.”

Sebevědomí ano, ale vždy radši s návodem

Na druhé straně, autoři průzkumu i odborníci z profi obchodů před přespřílišným sebevědomím také varují. Zejména v případě prací souvisejících s elektřinou je opravdu vhodnější obrátit se na odborníky.

Někdy si ale zkušený kutil může vylámat zuby i na zdánlivé banalitě, jako je sestavení skříňky. Tušíte, kde může být zádrhel?

Inženýr v důchodu si doma vyrobil výtah

Tipy a trendy

Další z účastníků průzkumu odpověď zná: „Při stavění skříně mi strýc, známý kutil, poradil, abych návod rovnou zahodil. Strýc rozdával rady a pokyny, zatloukli jsme hřebíky a skříň sestavili, a až pak zjistili, že do už postavené skříně police nedostaneme. Poučení, které z toho plyne, je, že i zkušený kutil by se měl podívat nejprve na návod.”

Učíme se nejen v rodině, ale kde se dá

Češi se kutilským dovednostem učí nejčastěji sami, případně je do nich zasvěcují členové nejbližší rodiny a partneři. Důležitou roli hrají také nejrůznější návody na internetu, v televizi, časopisech i knihách. Praktickou možností je i návštěva specializovaného obchodu.

„Máme v prodejnách spoustu zákazníků, kteří si přijdou nejen pro materiál, ale i pro radu. Zákazník, který přesně ví, co chce koupit, nakupuje stále častěji přes e-shop, popř. využívá službu 'rezervuj a vyzvedni',” říká Petr Kočí ze společnosti Bauhaus.

Foto: Novinky

Kde jste se kutilské a řemeslné práce naučili?

Na rodinu pak nejčastěji spoléhají i v případě, že potřebují s něčím pomoci. Právě rodinní příslušní pomáhají kutilům v 64 % případů, přátelé a známí ve 39 % situací.

Odborné firmy na veškerou práci si najímá 44 % Čechů. A devět procent dotázaných uvedlo, že si vše zvládne udělat samo.

Pandemie kutilství podpořila

Velkou příležitostí pro spoustu kutilů a kutilů-začátečníků byla pandemie koronaviru. Mnoho lidí mělo náhle dostatek času, aby se pustili do úprav a oprav, na které do té doby nebylo kdy.

Největší kutilské mýty

Jak na to

„V posledních dvou letech díky pandemii kutilů v obchodech přibylo, dlouhodobý trend je však spíše klesající. Ale nebude to nic dramatického a křivka bude kolísavá. Záleží na více faktorech. Například na dostupnosti služeb, respektive řemeslníků v aktuálním období, na konkrétním regionu, ale i na hospodářské situaci. Čím více budeme mít hlouběji do kapsy, tím více budeme sami doma kutit…,” odhaduje Petr Kočí.

Foto: Fieldmann

Spousta kutilů nepovažuje vlastnoruční opravy a úpravy domácnosti pouze za způsob, jak ušetřit peníze, je to pro ně i zábavou a potěšením.

Jeho slova potvrzují i výsledky průzkumu. Skoro tři čtvrtiny respondentů (72 %) část prací provádějí samy, protože to vnímají jako levnější variantu než platit řemeslníky.

Úplně nejdůležitější je cena pro obyvatele Karlovarského kraje (87,5 %), Vysočiny (85 %) a Libereckého kraje (81 %). Naopak nejméně hledí na cenu v Královéhradeckém (65 %), v Pardubickém kraji (66 %) a v Praze (67 %).

Chybí vám hospoda? Inspirujte se vynalézavým mužem

Muži

„Při rekonstrukci svépomocí ušetříte nemalé peníze nejen tím, že některé práce provádíte sami, ale také můžete oslovit více dodavatelů materiálu a vybrat toho, jehož nabídka vám nejvíce vyhovuje,“ shrnuje Milan Pospíšil z SSČS.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Obecně ale mají lidé pro kutilství i další důvody: polovina respondentů uvedla, že je pro ně rekonstrukce svépomocí a kutění zábava. Mají totiž pak lepší pocit, když si doma něco opraví sami. Každý pátý muž má navíc dojem, že danou práci zvládne sám lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Čím a jak měřit délky a úhly

Dvakrát měř a jednou řež. V dílně by se toto přísloví mělo tesat do kamene. Nejdřív je ale potřeba mít vhodné měřidlo. Většinou potřebujeme měřit délku a úhel....

Kde všude najde uplatnění úhlová bruska

Dělení materiálu, broušení, leštění, kartáčování, pilování, hoblování, frézování, vykružování. To jsou činnosti, které zastane i vaše úhlová bruska, když ji...

Pracovní stolky, které nepřekážejí

Ať už máte skvěle vybavenou dílnu nebo jen skromný kutilský koutek, skládací stolek vám udělá vždy dobrou službu. Navíc si ho můžete vzít s sebou na montáž.

Výběr článků

Načítám