Martin Huba: Pepa Abrhám vedel, o čom hovorí

Na Josefa Abrháma spomína herecký kolega Martin Huba. Stretli sa napríklad pri nakrúcaní filmu Obsluhoval som anglického kráľa.

17.05.2022 12:22
Martin Huba Foto:
debata

„Josef Abrhám bol z tých vzácnych hercov, ktorý vedel, o čom hrá a o čom hovorí. Vďaka tomu mohlo byť jeho herectvo také sugestívne. Nemusel byť zbytočne expresívny, nemusel kričať, zaňho kričal obsah slov, ktorý vznikol z jeho vnútorného rozpoloženia,“ hovorí Martin Huba.

Na hereckého kolegu si spomína aj ako na dobrého a premýšľavého človeka. „Jozef, náš kamarát Pepa, bol dobrosrdečným človekom aj dobrosrdečným hercom. Na to, aby herec vedel vyslovené slová zafarbiť svojím prežívaním a zharmonizovať svoje okolie, musí byť dosť múdry, empatický aj dobrý. Svoju hereckú prácu bral ako misiu a bol rád, že ho nebo touto misiou obdarilo,“.

Josef Abrhám Čítajte viac Zomrel herec Josef Abrhám. Za herecké vlohy vďačil aj slovenským predkom

Krátko pred nakrúcaním spolu neviedli teoretické úvahy, na to už na pľaci nie je priestor, no ako vnímaví ľudia vycítili, do akej miery je možné vzájomne sa do svojich kruhov pustiť. „Našu spoluprácu som si veľmi vážil, bola príjemná, pretože človek cíti, či ten druhý vie, o čom hovorí. Zdá sa to jednoduché, ako Hamletova otázka Byť či nebyť, no môžete jej porozumieť do rôznych hĺbok. Josef Abrhám mal veci premyslené, odžité a vďaka tomu sme mohli komunikovať na celkom iných vlnových dĺžkach,“ spomína Martin Huba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Josef Abrhám