Beck v roce 1994

Beck v roce 1994 Zdroj: Daniel Vojtíšek

Beck v pražském Belmondu v roce 1994
Beck v pražském Belmondu v roce 1994
Beck vystoupí po 28 letech v Praze na festivalu Metronome Prague
Beck vystoupí po 28 letech v Praze na festivalu Metronome Prague
Beck vystoupí po 28 letech v Praze na festivalu Metronome Prague
20
Fotogalerie

Pošlete nám své vzpomínky na Becka, který se po 28 letech vrací do Prahy

V listopadu 1994 v Praze zahrál Beck a hned v únoru příštího roku získal svou první cenu Grammy. Ten koncert byl událostí na svou dobu nevídanou. Byli jste před 28 lety v klubu Belmondo u toho? Ozvěte se nám! Časopis Reflex chystá o Beckovi v Belmondu velký materiál. 

24. června na festivalu Metronome Prague vystoupí kalifornský zpěvák Beck. Je až s podivem, že hvězda jeho formátu koncertovala v České republice zatím jen jedinkrát. Vždyť písnička Loser zněla v devadesátkách snad z každé kavárny, pubu a baru doslova po celém světě. Tehdy na podzim 94 do Prahy přijel v rámci svého prvního celosvětového turné s albem Mellow Gold. Ono legendární vystoupení, kde přirozeně zazněl i výše zmíněný hit, se odehrálo v již neexistujícím pražském klubu Belmondo v budově Elektrických, tehdy Dopravních podniků na Vltavské. 

Beck, losangeleský krasavec, vlastním jménem Beck David Campbell, měl k muzikanstké kariéře nakročeno od kolíbky. Otec David Campbell, skladatel a především hudební aranžér, se podílel na skladbách tak rozlišných interpretů, jako jsou Michael Jackson, Muse, Beyoncé nebo Dolly Parton. To matka Bibbe Hansen, alternativní zpěvačka a performerka, už ve dvaadvaceti v roce 1964 natáčela desku s Jackem Kerouackem. Za zmínku rozhodně stojí i osobnost Beckova dědečka Al Hansena, který na konci padesátých let v New Yorku studoval hudební kompozici s Johnem Cagem nebo Georgem Brechtem. Později byli všichni členové uměleckého sdružení Fluxus.

Pošlete vzpomínky

Sám Beck za více než třicet let aktivní kariéry vydal na 14 studiových alb a vedle mnoha dalších ocenění získal Grammy ještě osmkrát, včetně ceny pro nejlepší album roku 2015 za Morning Phase. Měl štěstí na hudební producenty. Několik alb (Odelay, Midnite Vultures a Guero) mu produkovali Dust Brothers, kteří stojí i za do nebe vynášenou deskou Beastie Boys Paul´s Boutuique. Hrával a dodnes hraje s kdekým, nyní často koncertuje s Red Hot Chilli Peppers, předloni ho oslovil Damon Albarn, aby s jeho alter ego kapelou Gorillaz natočil píseň The Valley of Pegans. Takže za měsíc se do Prahy vrací muzikant, který ve svých jedenapadesáti letech představuje absolutní vrchol jedné z vrstev pop music posledních desetiletí.

Reflex společně s festivalem Metronome Prague vyhlašuje akci BECK REUNION: Zajímají nás vaše vzpomínky, fotografie, ale i třeba to, jak vás koncert ovlivnil. Autoři nejzajímavějších odpovědí obdrží 2 VIP vstupenky na Metronome festival a 2 roční předplatné Reflex Premium Plus… a možná dojde i na překvapení v místě konání koncertu, který se uskuteční 24. 6. v rámci festivalu Metronome Prague na holešovickém Výstavišti. Vzpomínky nebo fotografie zasílejte na mailovou adresu: reflex@reflex.cz a do předmětu prosíme heslo: Beck. Vaše nejzajímavější zážitky zařadíme do chystaného materiálu v Reflexu.