Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Svět

Střelec z Buffala spřádal krvavý plán na zabíjení několik měsíců. Zmapoval si únikové trasy i umístění poliček

Osmnáctiletý mladík zastřelil deset lidí v supermarketu v americkém Buffalu ve státě New York. Cílil na Afroameričany a čin vysílal na internetu. (14. května 2022) foto: Reuters

Osmnáctiletý Payton Gendron, který v sobotu v supermarketu v černošské čtvrti Buffala střílel do lidí, připravoval akci pět měsíců dopředu. O podrobných plánech mladého střelce napsal deník The Washington Post, který vychází z Gendronových textových zpráv a příspěvků na internetu.
  13:43

Přes 600 stran přepisu textových zpráv Gendrona ukazuje, že se už v prosinci rozhodl zabít ty, které hanlivě označil za „náhradníky“, píše The Washington Post.

V únoru si jako cíl vybral obchod s potravinami Tops Friendly Market, který se nachází ve čtvrti, kde žijí převážně lidé s tmavou barvou pleti.

V březnu se do obchodu jel podívat, aby podrobně zmapoval uličky v prodejně a její zabezpečení. Ostraha ho tehdy zastavila a ptala se ho na jeho opakované návštěvy v jeden den. Gendron se ale vymluvil a odešel, plyne podle deníku z útočníkových zpráv.

Poté, co Gendron určil supermarket jako „oblast útoku číslo 1“, podrobně popsal další dvě místa v Buffalu jako oblasti, kde „postřílí všechny černochy“, uvádí ve zprávách.

Zmapoval si trasy ke každému místu, propočítal časy potřebné pro každou jednotlivou střelbu a odhadl, že celkem může smrtelně zranit více než tři desítky lidí.

Gendron, který je bílé barvy pleti a při útoku cílil na Afroameričany, zůstává ve vazbě a střelba je vyšetřována jako zločin z nenávisti. Střelec prohlásil, že se cítí nevinný. Před soud by se opět měl vrátit ve čtvrtek 19. května. Ve vazbě je pod zvýšeným dohledem kvůli riziku, že by si mohl sáhnout na život. Policie mladíka již dříve prověřovala v souvislosti s jinými výhrůžkami.

Na místo neštěstí v úterý dorazí americký prezident Joe Biden, uctí památku zemřelých. V podvečer evropského času by se Biden měl setkat s pozůstalými obětí.

Gendron v hledáčku úřadů již loni v červnu v souvislosti s tím, že vyhrožoval střelbou na střední škole, uvedla agentura AP s odvoláním na nejmenovaného úředníka. Kvůli tomu ho následně poslali na vyšetření psychického stavu. Vyšetřován byl půldruhého dne a pak byl z nemocnice propuštěn.

Autoři: ,