Prezident Salvadoru Nayib Bukele sám sebe před časem označil za „nejvíc cool diktátora na světě“. Čtyřicetiletý politik tak ironicky reagoval na kritiky, kteří ho obviňují z autoritativních sklonů. V prezidentském paláci sídlí ani ne tři roky a už stačil výrazně omezit opozici, vyházet nezávislé soudce a nahromadit ve svých rukách ohromnou moc.

Ambiciózní prezident sní o tom, že z chudého Salvadoru, odkud se každoročně tisíce lidí vydávají hledat štěstí do USA, udělá kryptoměnovou velmoc. Salvador se pod jeho dohledem stal první zemí na světě, která přijala bitcoin coby oficiální platidlo. Nyní se ale zdá, že jeho sázka na tuto kryptoměnu příliš nevyšla. Bitcoin klesl na nejnižší hodnotu od konce roku 2020 a společně s ním se propadly i salvadorské dluhopisy. Mnozí investoři se obávají, že Salvador nezvládne splácet své dluhy. Bukeleho zemi tak hrozí bankrot.

Přesto (nebo právě proto) se do Salvadoru v pondělí sjeli zástupci ze 44 zemí hlavně třetího světa na konferenci o digitální ekonomice, bankovnictví a zavedení bitcoinu. Hostí ji právě prezident Bukele. Do Salvadoru dorazili bankéři či představitelé centrálních bank ze zemí jako jsou třeba Egypt, Nigérie nebo Ekvádor.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se