Bývalý fotbalista Ulich jde se svou firmou na burzu. Její kliky mají na dveřích Komárek i Křetínský

Dosud Ivo Ulich vlastnil 100 procent firmy, na burzu nyní umístí 15 procent, pětina připadne fondu finančníka Františka Bostla.

Luboš KrečLuboš Kreč

ulich

Foto: M&T 1997

Bývalý fotbalista a nyní podnikatel Ivo Ulich

0Zobrazit komentáře

Sídlo skupiny KKCG Karla Komárka na Bořislavce, centrála PPF v Dejvicích nebo luxusní komplex Velaa na Maledivách Jiřího Šmejce a Daniela Křetínského. Tam všude jsou dveře osazené klikami od bývalého úspěšného fotbalisty Iva Ulicha. Jeho společnost M&T 1997 nyní chystá další významný krok – k miliardářům se už dostala, takže je na čase vstoupit na burzu. Konkrétně na trh Start pro menší a střední podniky.

Rok 2021 skončil pro Ulichovu společnost nejlepším výsledkem v její pětadvacetileté historii, utržila 150 milionů a výrazně zvedla i svůj zisk: ten čistý činil 30 milionů, hrubý před odpisy a daněmi, známý jako EBITDA, pak více než 42 milionů.

Východočeský patriot Ivo Ulich začal svou fotbalovou dráhu v Hradci Králové, později hrál za pražskou Slavii nebo za německou Borussii Mönchengladbach, připsal si i několik reprezentačních startů. Profesionální kariéru ukončil v roce 2008 a naplno se vrhl do rodinného byznysu, který do té doby podporoval spíš zpovzdálí a jako investor.

Dnes je sedmačtyřicetiletý rodák z Opočna, nedaleko nějž sídlí i M&T 1997, stoprocentním majitelem společnosti. Po vstupu na burzu mu i nadále zůstane většina, konkrétně 65 procent. Pětinový podíl připadne v rámci neveřejné nabídky fondu Czegg Ventures mladého finančníka Františka Bostla, jehož firma Starteepo se vstupem na Start Ulichovi pomáhá. Patnáct procent pak zamíří mezi investory z řad veřejnosti.

„My kupujeme 20 procent a zbytek jde na burzu,“ potvrdil pro CzechCrunch parametry transakce Bostl. „Vstup na burzu je pro M&T prestižním milníkem v její pětadvacetileté historii,“ doplnil Ivo Ulich. Ten očekává, že minimální výnosy z emise akcií by měly dosáhnout 112 milionů korun, což by celý podnik ocenilo aspoň na 320 milionů korun. Peníze M&T použije mimo jiné na splacení starší emise dluhopisů.

recall

Přečtěte si takéFičák na burze. Akcií české značky Fixed se rozebralo za 50 milionů korunFičák na pražské burze. Akcií české značky Fixed se rozebralo za 50 milionů korun, investoři by jich ale koupili pětkrát tolik

S akciemi by se mělo začít obchodovat do konce června, Česká národní banka už posuzuje finální prospekt, který musí schválit každé firmě, jež chce nabídnout investorům své akcie na burze. „Zrovna jsme ČNB odeslali vypořádané připomínky,“ řekl Bostl, který v minulosti na radil se vstupem na trh Start společnostem Karo Leather nebo Prabos.

M&T 1997 se specializuje na výrobu dveřních klik, denně jich vyprodukuje přes 700 kusů, za rok to je hodně přes 100 tisíc kusů. V roce 2015 si firma v Dobrušce postavila vlastní novou výrobní halu, ve které dává práci pěti desítkám lidí.

Načítám formulář...

Diskuze (0)

Novinka

Anonym