Josef Abrhám (†82) zemřel: Havlové odešel kamarád, reagoval i režisér Strach!

Dagmar Havlová a Josef Abrhám ve filmu Odcházení.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. května 2022 14:20

Od úterního dopoledne se množí reakce na smutnou zprávu o odchodu Josefa Abrháma, jednoho z legendárních českých herců. Upřímnou soustrast rodině vyjádřili kolegyně Dagmar Havlová či režisér Jiří Strach.

Posledním filmem, v němž se Abrhám objevil, byla pohádka Anděl Páně 2. Proto na zesnulého herce zavzpomínal i její režisér Jiří Strach. "Kdybych to býval věděl, že pan Abrhám je naposled před filmovou kamerou," uvedl na facebooku.

"Být tím režisérem, který stojí u konce takové hvězdné herecké kariéry, vůbec není příjemný pocit. Byl bych raději, kdyby pak natočil ještě dalších deset, dvacet filmů! Ale síly už nebylo a Pánaboha nelze obehrát… A tak má nebe dnes o jednoho svatého Josefa navíc. Nad hlavou už nemá křídou namalované parohy, ale korunu herecké i lidské slávy. A milovanou Popelku opět u sebe," dodal známý filmař.

Čest spolupracovat s Abrhámem měla několikrát i Dagmar Havlová, která připomněla, že odešel kamarád, noblesní, vzdělaný člověk, kolegiální herecký partner a především velký herec moderního intimního stylu.

"Včerejší zatmění měsíce a sluneční bouře přinesla smutnou zprávu. Upřímnou soustrast Jozífkovi, který tatínka dochoval, Mirce i celé truchlící pečující rodině. Milý Pepo, tu zmrzlinu si dáme spolu až TAM. Bůh s Tebou. Modlím se," vzkázala bývalá první dáma prostřednictvím instagramu.

Marta Jandová se na sociální síti svěřila, že komedie Vrchní, prchni! patří k jejím nejoblíbenějším filmům. "Děkuji za něj i za ostatní. Pozdravujte Libušku a dohlížejte na nás," dodala. 

Témata: Josef Abrhám Dagmar Havlová Jiří Strach (režisér) Marta Jandová