pasta-sc

David Pastrňák posílí českou reprezentaci na mistrovství světa IIHF ve finském Tampere. V úterý o tom informoval generální manažer národního týmu Petr Nedvěd.

Hvězdný křídelník vypadl v sobotu s Boston Bruins v sedmém utkání 1. kola z play off, když tým nestačil na Carolina Hurricanes. V sedmi duelech letošního Stanley Cupu nasbíral český útočník šest bodů (3+3), v 72 zápasech základní části měl před tím 77 bodů (40+37).
"David měl po konci Bostonu v play off NHL velký zájem přijet mistrovství a přestože byl ke konci základní části zraněný, výstupní zdravotní testy u něj proběhly bez problémů a od Bruins tak dostal zelenou," potěšil české fanoušky Nedvěd. "Pokud vše půjde podle plánu, ve středu by měl už s týmem trénovat a do zápasu by měl nastoupit už ve čtvrtek proti Lotyšsku."
Na soupisce národního týmu tím pádem zůstává poslední volné místo, které by měl dle Nedvěda zaplnit s největší pravděpodobností David Kampf z Toronto Maple Leafs. Ti vypadli v noci na neděli v 1. kole s Tampa Bay Lightning rovněž v sedmém duelu.
Exkluzivní obsah a vše podstatné o NHL: sledujte náš [Facebook a Twitter!]
"David odehrál celé playoff bez zranění a cítí se výborně. Ještě musíme počkat na finální potvrzení od Toronta, ale na 99 procent by měl do dějiště mistrovství dorazit ve čtvrtek, uvedl Nedvěd.
Naopak z dějiště mistrovství světa odcestoval z osobních důvodů Dominik Simon (Anaheim Ducks), který už do zápasů ve Finsku nezasáhne. "Jelikož jde o velmi citlivou osobní záležitost a respektujeme Dominikovo soukromí, prosíme o pochopení, že se k celé záležitosti nebudeme více vyjadřovat," řekl Nedvěd s tím, že do úterního zápasu s Rakouskem (od 15:20 SELČ) nasadí 11 útočníků.
Česko zatím odehrálo na MS dva duely: nad Velkou Británií v sobotu vyhrálo 5:1, Švédsku v neděli podlehlo 3:5.