Galerie Kodl draží díla Toyen či Kubišty za 25 milionů, k vidění jsou na výstavě

Galerie Kodl draží díla Toyen či Kubišty za 25 milionů, k vidění jsou na výstavě
Bohumil Kubišta: Staropražský motiv, olej na plátně, 1911, sign. na rubu, 98 × 84 cm, rám, vyvolávací cena 25 milionů korun.
Josef Šíma: Na náspu, zármutek světla II, olej na plátně, 1969, 100 x 81 cm, vyvolávací cena 6 milionů korun.
Emil Filla: Pohled na Gruž, olej na kartonu, 1908, 66 x 50 cm, vyvolávací cena 3,5 milionu korun.
Cyprián Majerník: Hlídka, olej na plátně, 1940, 81 x 65 cm, vyvolávací cena 5 milionů korun.
Foto: Galerie Kodl
ČTK ČTK
17. 5. 2022 15:11
Za vyvolávací cenu 25 milionů korun bude Galerie Kodl koncem května dražit obrazy výtvarníků Toyen a Bohumila Kubišty. Nejspíš několik milionů korun sběratelé zaplatí za díla Josefa Šímy, Jakuba Schikanedera, Josefa Čapka či Emila Filly. Všechna jsou k vidění na předaukční výstavě na pražské Národní třídě.

Aukce se uskuteční 29. května na Žofíně. Zájemci budou mít příležitost dražit i online na portálu Artslimit.com, oznámila za aukční síň Terezie Kaslová. Výstavu je možné spatřit rovněž ve virtuální podobě.

Nabízený obraz Toyen se jmenuje Samotáři a vznikl roku 1934. Volně stojící ženské torzo kopíruje autorčinu tehdejší oblast zájmu. V díle navíc propojila dosavadní poznatky a východiska, jež se stala klíčovými i pro zbytek její tvorby.

Za stejnou cenu, tedy 25 milionů korun, Galerie Kodl nabídne malbu Staropražský motiv od modernisty Bohumila Kubišty. Kubistický pohled na Prahu s Karlovým mostem z roku 1911 dle pořadatelů patří mezi výtvarníkova formálně i myšlenkově nejpropracovanější díla. Černobílý obraz se zvláštní světelností pochází z doby, kdy autor po návratu z Paříže a vstřebání tamních vlivů hledal svoji cestu a kdy duchovní či ideové podloží tvorby vnímal coby neodlučitelné od procesu malby. Dílo úzce navázané na francouzský kubismus představuje sběratelskou raritu.

Sekce starého umění v aukci zahrnuje více než 70 obrazů předních českých umělců převážně z 19. století, tradičně doplněných malíři zahraničními, tentokrát převážně francouzskými. Nejstarší v nabídce je práce neznámého autora s námětem Adama a Evy, dojde ale také na vesměs holandské malíře 17. století jako Claese Pietersze nebo Dircka Verhaerta.

K mání budou práce takzvané generace Národního divadla, k níž patří třeba Vojtěch Hynais a Mikoláš Aleš. Jiná generace spojená s 90. lety 19. století je zastoupena žáky Julia Mařáka a díly Antonína Slavíčka, Oty Bubeníčka, Františka Kavána či Josefa Ullmanna. Symbolistní tendence konce 19. století mají práce Františka Kupky, Jaroslava Panušky či Maxmiliána Pirnera. Další položky v aukci vytvořili čeští Pařížané z přelomu 19. a 20. století jako Luděk Marold a Jan Šafařík.

Jakub Schikaneder: Podskalí, olej na plátně, 1900 až 1910, 90 x 101 cm, vyvolávací cena 5 milionů korun.
Jakub Schikaneder: Podskalí, olej na plátně, 1900 až 1910, 90 x 101 cm, vyvolávací cena 5 milionů korun. | Foto: Galerie Kodl

Dlouhé 19. století reprezentují práce solitérních českých výtvarníků s přesahem do 20. století. Patří sem Jakub Schikaneder, Alfons Mucha, Vojtěch Preissig, Oldřich Blažíček, Jaroslav Horejc, Hugo Boettinger, Ludvík Kuba nebo Karel Špillar.

Několika díly je v nabídce zastoupen Emil Filla. Nejranější z nabízených prací se jmenuje Pohled na Gruž a pochází z roku 1908. Následuje několik zátiší, například s ovocem a lahví, jež Filla vytvořil v návaznosti na lyrický kubismus. Nového majitele ale mohou najít také dvě práce tuší z roku 1938 - Théseus nesoucí krétského býka či Žena se psem.

Od Josefa Čapka galerie nabídne tři práce. Sociální aspekt v jeho tvorbě zastupuje plátno Chlapec z ulice, Myslivci v polích pak zájem o loveckou tematiku a obraz Touha z roku 1939 je již jen tichým zastavením nad dalším osudem lidstva, popisují pořadatelé.

Současné umění na aukci otevře sítotisk mezinárodně známého a sběrateli oblíbeného britského umělce Banksyho. Jedno z jeho nejznámějších děl Napalm komentuje hrůzu války ve Vietnamu a varuje před jejím dopadem na společnost, zejména na děti. Barevný sítotisk z roku 2007 se bude vyvolávat za 800 tisíc korun. Dražitelé budou moci získat také práce Jiřího George Dokoupila, Stefana Milkova a Jaroslava Róny ze skupiny Tvrdohlaví nebo Jana Kalába, Šárky Koudelové či Pasty Onera.

Část výtěžku z prodeje děl Ivana Pinkavy, Viktora Pivovarova či Jakuba Špaňhela galerie věnuje neziskové organizaci Centrum Paraple.

 

Právě se děje

Další zprávy