Ať se nám to líbí, nebo ne, máme k sobě s Němci a Německem ještě blíž, než si často myslíme. O důvod víc, proč je namístě sledovat, co se v Německu děje. Ekonomiku, byznys, politiku i kulturu. Vše důležité, zajímavé i bizarní.

Pravidelně z pera redakční germanofilky Pavly Francové v jejím sloupku Alles Gute.

Práce stojí

Německé průmyslové firmy by mohly vyrábět celé měsíce v kuse, aniž by k tomu potřebovaly byť jedinou novou zakázku. Co by za normálních okolností znělo jako sen, je teď však pro podnikatele spíš noční můra.

Naplněné kapacity objednávek, které v celém Německu dosahují rekordní hodnoty sto miliard eur, totiž ukazují na současný klíčový problém. Není materiál, součástky a chybějí kvalifikovaní lidé.

„V minulosti jste byli rádi, když jsme měli plné knihy objednávek. Problém byl spíš s poptávkou. Teď máme problém se zásobováním,“ říká Thomas Hüne ze Svazu německého průmyslu (BDI).

Zkrátka, firmy by rády vyráběly, ale nemůžou. Nejhorší situace je podle průzkumu mnichovského institutu ifo v automobilovém průmyslu, který by si vystačil sedm měsíců bez jediné nové zakázky.

Zabavíme to?

Foto Getty

Německý ministr financí Christian Lindner požaduje další sankce proti Rusku. Krátce před jednáním se svými kolegy z G7 dokonce oznámil, že jedním z témat, pro které je otevřený, je i zabavení zahraničního majetku ruské centrální banky. Na takovém návrhu se už v Evropské unii pracuje. Z těchto peněz by se podle něj mohla financovat obnova Ukrajiny.

„V případě soukromého majetku musíme zjistit, co je právně možné. Musíme respektovat právní stát, i když máme co do činění s ruskými oligarchy,“ řekl Lindner pro Handelsblatt.

Německo by podle něj také mělo být do budoucna vstřícnější ohledně dluhových pravidel v Evropské unii. „Cílem je, aby všechny ekonomiky rostly a měly udržitelné veřejné finance,“ nechal se slyšet Lindner s tím, že to je i v zájmu Německa.

Sbohem, Rusko

Končíme, vzkázal Siemens do Moskvy. Tradiční německý průmyslový koncern se po 170 letech definitivně stahuje z Ruska. Už tam nebude ani vyrábět, ani prodávat. Už krátce potom, co Rusko zaútočilo na Ukrajinu, zastavilo vedení Siemense své aktivity i dodávky do Ruska a Běloruska. Teď se vedení firmy rozhodlo, že z Ruska, kde zaměstnává tři tisíce lidí, kompletně odejde.

Takhle jasný postoj přitom ještě před lety vůči Rusku společnost neměla. Jen dva týdny po tom, co Moskva zabrala Krym, vyrazil bývalý šéf Siemensu Joe Kaeser na návštěvu Putina.

Aktuální rozhodnutí skončit s byznysem v Rusku se na hospodaření Siemensu ovšem nemá dlouhodobě zásadně podepsat, podíl tamních aktivit na celkovém obratu koncernu je totiž jen jedno procento.

Nonstop nákupy

Hlavně na venkově zažívají v Německu boom menší obchody, které jsou otevřené nonstop a fungují automatizovaně, bez prodavačů. Do prodejen, které mají několik set až tisícovku zboží v nabídce, se kdykoli dostane každý, kdo si aktivuje zákaznickou kartu.

Pak si sám vybere zboží, namarkuje, zaplatí a může zase jít. Vše hlídají kamery. Jednou denně pak přicházejí zboží doplnit zaměstnanci obchodu. Podobných nákupních boxů je v Německu několik desítek a jejich autoři chystají další velkou expanzi.

Ti, kdo vsadili se svým byznysem na Bavorsko, teď ale mají problém. Ačkoli výhodou nákupních kontejnerů je to, že jsou dostupné kdykoli, právě tohle se příčí bavorským regulím. Podle nich se má totiž v neděli dodržovat klid a nejen klasické obchody, ale i ty bezobslužné by měly zůstávat zavřené.

Zdá se, že i automat a umělá inteligence má mít podle bavorských konzervativců v neděli volno.