Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

RWE zahájila prodej šesti zásobníků plynu v Česku, má už několik zájemců

Zásobník plynu v Hájích na Příbramsku foto: Profimedia.cz

Německý energetický koncern RWE rozjel prodej šesti zásobníků na zemní plyn, které vlastní v České republice. O prodeji se spekulovalo už od přelomu roku, kdy se informace o prodeji objevila v listu Handelsblatt. Firma má už několik předběžných zájemců z Evropy.
  16:08

„Význam a atraktivita tohoto podnikání je nesporná, zejména v současné situaci,“ uvedl mluvčí společnosti pro agenturu Reuters. Dodal, že proces prodeje už je v pokročilé fázi.

Zásobníky pojmou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá spotřebě Česka za dva zimní měsíce. Podle dřívějších informací se očekává cena kolem 500 milionů eur (12,5 miliardy korun).

Podle Handelsblattu by zásobníky mohly být zajímavou investicí především pro firmy, které zemní plyn nakoupený za nižší cenu skladují, aby ho pak při zvýšení ceny prodávaly dál. Konkrétně zmínil třeba rakouskou OMV, německý Wintershall či český ČEZ.

Stát se zatím k nákupu zásobníků stavěl spíš odtažitě. „My se samozřejmě myšlenkou vlastnit zásobník zabýváme, jednalo by se o nějakou strategickou investici státu,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci ministr průmyslu Jozef Síkela.

„Otázka je do jaké míry je vhodné vlastnit zásobník, kdy jako majitel můžete tou kapacitou disponovat pouze v rámci toho, že ji pronajímáte obchodníkům. Stát stát má i jiné mimořádné nástroje k tomu, jak by si mohl nějakým způsobem zabezpečit kapacitu těch zásobníků,“ dodal.

Autoři: ,