Josef Abrhám: Zemřel Pan Mulligan, Poštmistr i Ivan Vojnický

Josef Abrhám 2

Autor: ČTK

17. května 2022 16:38

Po necelém roce od úmrtí Šafránkové zemřel v pondělí její manžel Josef Abrhám. Ten se zapsal do paměti statisíců diváků svými nesmazatelnými rolemi. Vedení Činoherního klubu při této smutné příležitosti připomnělo ty nejznámější z nich.

"Josef Abrhám byl vynikajícím členem ansámblu Činoherního klubu od jeho založení v roce 1965 do roku 1995. Hrál ve 30 inscenacích," uvedlo dnes vedení Činoherního klubu v tiskové zprávě.

Připomnělo jeho nejvýraznější role na této scéně, k nimž patřili Pan Mulligan v O’Casseyho Pensionu pro svobodné pány, Poštmistr v Gogolově Revizorovi, Trofimov v Čechovově Višňovém sadu, Ivan Vojnický v Čechovově Strýčku Váňovi, Toffolo v Goldoniho Poprasku na laguně nebo Vaněk v Audienci a Macheath v Žebrácké opeře Václava Havla.

"Josef Abrhám měl vždycky sklon k pochybám. O tom, co hraje, i o tom, jak to hraje. Dokonce i tom, zda vůbec měl svůj na talenty bohatý život obětovat divadlu. Ale už se stalo. Herectví je povolání plné věčných pochyb. A nejvíce většinou pochybují právě ti, kteří pochybovat nemusejí," uvedl ředitel Činoherního klubu Vladimír Procházka.

Abrháma proslavily role všelijakých fešáků, svůdníků, lékařů, role humorné i vážné. Nejvíc ze všeho se zapsal divákům do paměti jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo jako podvodník ve filmu Vrchní, prchni!

Témata: Josef Abrhám