Naozaj sa oplatí dokupovať, ak je investícia v mínuse?

, Swiss Life Select Foto: getty images

Pri globálnom trhu platí, že poklesy sú vhodným obdobím na investovanie. Avšak nie každá investícia, ktorá klesá na hodnote, si zaslúži dodatočné vklady.

Základná otázka dnešných dní znie: Mám vyberať peniaze, keď je moja investícia v mínuse? „Na jednej strane je správnou odpoveďou „nie“. Súčasné poklesy sa dajú využiť na ďalšie investície. Nie je však všetko také jednoduché a jednoznačné, ako sa na prvý pohľad zdá,“ upozorňuje Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Najjednoduchšie pravidlo úspešného investovania je, že nakupovať sa má pri nízkych a predávať pri vysokých cenách. „Lenže cena odzrkadľuje záujem o investičný nástroj a dôvod poklesu záujmu oň môže byť rôzny,“ pripomína Pavel Škriniar.

Od začiatku roka akciové indexy vytrvalo klesajú. Poklesy investícií v desiatkach percent nie sú výnimkou. Po rokoch rastu je to nová skúsenosť, ktorá preverí deklarovanú toleranciu k investičnému riziku a odmení vytrvalosť pri dosahovaní dlhodobých cieľov.

„Nie každá investícia, ktorá klesá na hodnote, si zaslúži dodatočné vklady. Sú investície, ktorých budúcnosť je veľmi otázna a dodatočné vklady sú v takom prípade ako liatie vody do deravého vedra,“ vystíha analytik. Ako rozlíšiť, či sa dodatočný vklad oplatí alebo nie? Pri bežných globálnych stratégiách sú hlavnou voľbou výberu spomedzi všetkých spoločností tie najväčšie a pôsobiace v mnohých krajinách. Podnikanie týchto spoločností nie je veľmi citlivé na lokálne udalosti.

Nevyhnú sa však globálnym problémom v podobe rastúcich cien komodít, problémov v logistike či zmien v nákupnom správaní spotrebiteľov. Na druhej strane, tieto spoločnosti práve pre svoju účasť na viacerých trhoch dokážu vydržať na trhu dlhšie, ako spoločnosti s pôsobením v lokalite, ktorú zasiahlo určité negatívum.

Ak klesá globálny trh, niet veľa možností, ako uchrániť svoje úspory pred poklesom. Na druhej strane, globálny trh sa už roky uberá jedným smerom – hore.

Tak ako po každej búrke vyjde slnko a každé slnečné počasie pokazia mračná. Neplatí to však pri špecifických cenných papieroch či finančných nástrojoch. Ak sa skrátka firme nedarí a niet cesty, aby si polepšila, dodatočné investície do nej neprinesú želaný úspech.

Či je to aj prípad kryptomien, ukáže čas. Majitelia internetových peňazí teraz zažívajú veľmi krušné chvíle. Zo stovky najznámejších kryptomien nám stačia dve ruky na to, aby sme spočítali, koľké z nich nie sú od začiatku roka v mínuse.

Straty kryptomien sú impozantné. Až 70 % z nich prišlo o polovicu svojej dolárovej hodnoty. Hádam potešiteľné pre majiteľov kryptomien je, že hodnotu virtuálnej meny im neznížila inflácia, ale výmenný kurz.

„Skrátka sú investície, ktoré majú svoj vrchol za sebou. Čakanie, že strata sa niekedy zmení na zisk, je ako čakať na autobus, ktorý vymeškal a odmietanie využiť autobus, ktorý práve prišiel. Niekedy je naozaj lepšie ukončiť investíciu s vedomím straty a zamerať sa na investície, ktoré prinesú taký zisk, ktorý zmaže aj straty z ostatných. Aj o tom je diverzifikácia investičného rizika,“ uzatvára Pavel Škriniar.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy