Video placeholde

Kecy a politika: Zeman nás střelil Michlem do nohy

Prezident Miloš Zeman se po zahájení války na Ukrajině zdál umírněný, až zakřiknutý. Důvodem bylo jeho veřejné pokání. Nejdříve celá léta horlivě podporoval Vladimíra Putina, aby si po invazi uvědomil svůj omyl a ruského prezidenta označil za šílence. Někteří věřili, že by v budoucnu mohl ke svým rozhodnutím přistupovat s větší obezřetností. Nestalo se.

Po jmenování nového guvernéra bankovní rady se zdá, že z mrtvých vstal starý dobrý Miloš Zeman. Jmenování Aleše Michla budoucím guvernérem centrální banky jde přirovnat ke střelení do vlastní nohy. Navíc té, která se do té doby zdála zdravá. To si alespoň myslí autoři nového podcastu Kecy a politika.

Proč Zeman v rozporu s doporučeními a očekáváními ekonomické veřejnosti jmenoval guvernérem člověka, který se osobnostně, ani profesně na tuto funkci nehodí? O důvod víc, že Michl je dvojí opozičník.

Jednak v uplynulých čtyřech letech byl v permanentní opozici vůči guvernéru Jiřímu Rusnokovi. Současně je od roku 2014 nejbližší spolupracovník Andreje Babiše, jeho pravá ekonomická ruka, která je – ve shodě s šéfem ANO – kritická vůči hospodářské politice nové Fialovy vlády. Zeman tak zabudoval do křehkého vztahu ČNB – vláda generátor politického napětí.

Svým rozhodnutím Zeman přenesl tradiční konflikt vláda versus opozice, který se odehrává na parlamentní úrovni, i do linie ČNB – vláda, což může být pro stát zničující. 

Získá Andrej Babiš z centrální banky novou palebnou pozici na vládu? Je to možné,  i když ke stabilitě státu i měny by to moc nepřispělo. Otázkou je, jak se bude prezident Zeman rozhodovat v příštích týdnech a měsících, kdy se v sedmičlenné bankovní radě bude měnit dalších pět ekonomů. A co vlastně mělo jmenování Michla znamenat?

Někteří političtí analytici tvrdí, že jmenováním Michla chtěl Zeman zvýšit svou cenu před jednání s premiérem Petrem Fialou. Stručně řečeno, dáš mi tato a tato velvyslanectví, postaráš se o tyto a tyto moje lidi, a já jmenuju tyto a tyto tvoje lidi do bankovní rady.

V podcastu Kecy a politika s touto tezí polemizuje Petros Michopulos. Říká, že si nedovede představit, že Zeman jmenuje nějak orientovaného Michla guvernérem a nenajmenuje k němu spřízněnou většinu bankovní rady.

Autoři podcastu Kecy a politika se domnívají, že Fiala si možná teprve po jmenování Michla uvědomil, že jeho okolí něco zameškalo. Teprve teď  Fialova vláda totiž hraje o všechno. Jestli bude mít Babiš s Michlem většinu v bankovní radě, pak je to pro vládu hodně špatné. Nízkými úrokovými sazbami uměle udržovaná inflace může být něčím, co může veřejnou podporu této vlády srazit.