Na start Czech New Energies Rallye se postaví 43 vozů a světová špička

Na start Czech New Energies Rallye se postaví 43 vozů a světová špička
Fotografie: Roman Částka, fDrive.cz
  • Na startu se objeví 11 zahraničních posádek
  • Soutěžit se bude o body do dvou šampionátů

Rallye pravidelnosti vozů s alternativním pohonem letos oslaví kulaté jubileum. Akce, jejíž historie se začala psát v roce 2012, kdy se stala součástí doprovodného programu čtyřicátého ročníku Rallye Český Krumlov, je dnes už stálicí v kalendáři světového poháru elektromobilů pod hlavičkou Mezinárodní automobilové federace. Koncepce druhého podniku seriálu FIA ecoRally Cup 2022 doznala oproti minulosti několika významných změn.

Tou nejzásadnější bude nová lokalita slavnostního startu, který bude včetně souvisejících aktivit hostit ve čtvrtek Jaderná elektrárna Temelín. Po odpoledních přejímkách a testovací zkoušce pravidelnosti, takzvaném shakedownu, vyrazí první posádka na trať od zámečku Vysoký Hrádek v 19 hodin, do Českého Krumlova tak přijede premiérově už pod rouškou tmy. O body ve světovém poháru FIA se bude ucházet 30 posádek a do českého poháru je jich přihlášeno 32.

Na start se postaví kompletní světová špička

Do desátého ročníku se přihlásilo rekordních 11 zahraničních posádek a celkem 43 aut různých alternativních pohonů. Ve startovním poli tak najdete 38 elektromobilů, 2 plug-in hybridy a 1 auto spalující stlačený zemní plyn. Mezi zajímavými jezdci a adepty na první příčky budete moci spatřit několikanásobné mistry světa v této disciplíně (Ital Guerrini Guido s polským navigátorem Arturem Prusakem) sedlající auto Kia e-Soul 64 kWh nebo španělskou dvojici Conde Pujana Eneko a Sergnese Lukas Bermudez opět s vozem Kia e-Soul 64 kWh, Francouze Malgu Didiera se spolujezdcem Bonnelem Anne jedoucí v autě Kia e-Niro 64 kWh či české želízko v ohni v podobě dvojice Žďárský Michal s Nábělek Jakub jedoucí v červené Koně Electric 64 kWh. Naše želízko v ohni ve formě úsporné jízdy bude šéfredaktor Tomíšek Marek s bratrem Miroslavem jedoucí v e-Niru 64 kWh. Kompletní startovní listinu najdete zde.

Bude to přehlídka nejmodernější techniky

Mezi velmi zajímavá auta, která se objeví na startovním poli, můžeme s klidným svědomím zařadit Ford Mustang Mach-E ER RWD, Jaguar I-PACE EV400, Volkswagen ID.3 Pro S, BMW iX3, BMW iX xDrive40, MG EHS PHEV, Teslu Model 3 Performance nebo nový Renault Megane E-Tech EV60. Když se tedy podíváme na tento zajímavý výčet, je jasné, že bude o náboj postaráno.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze