Vráťme Británii do doby kamenné. Ruské rakety to dokážou za pár minut, vyzývá exdiplomat

Jaderná hlavice Titanu

Válka na Ukrajině pokračuje (17.5.2022)

Bývalý izraelský diplomat Jakov Kedmi původem z Moskvy uvedl, že nová ruská hypersonická raketa Zirkon by měla být nasazena k likvidaci až 60 elektráren ve Spojeném království. Zemi by to uvrhlo do temnoty, píše web Daily Mail, který na jeho slova upozornil.

Bývalý diplomat Kedmi v diskusním pořadu ruské státní televize uvedl, že by bylo přehnané použít na Británii raketu Sarmat, která je údajně schopna nést až 12 jaderných hlavic.

Místo toho by podle něj měly na Spojené království zacílit rakety Zirkon schopné vyvinout rychlost až 6 670 km/h. Velká Británie by se tak prý vrátila „zpět do doby kamenné“. „Asi 50 nebo 60 britských elektráren bude za deset minut mimo provoz. A celá Británie se vrátí do doby kamenné. Celá akce by zabrala sotva deset minut,“ uvedl Kedmi.

O jeho silných slovech informoval britský web Daily Mail. Ten upozorňuje, že navzdory touze poškodit Británii Kedmi poslal svého nejmladšího syna na ostrovy studovat na London Business School.

Rusko opakovaně varuje před následky činů celé Evropy. Blízký spojenec ruské prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Rogozin, šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos, rovněž varoval, že země NATO mohou být při jaderném útoku zničeny do půl hodiny. V sobotu dokonce Moskva varovala, že podnikne odpovídající preventivní opatření, pokud NATO rozmístí jaderné síly a infrastrukturu blíže ruským hranicím.

„Budeme muset odpovědět tím, že podnikneme přiměřená preventivní opatření, abychom je od toho odradili,“ citovala náměstka ruského ministra zahraničí Alexandra Gruška agentura Interfax. Gruško rovněž řekl, že Moskva nemá žádné nepřátelské úmysly vůči Finsku a Švédsku a nevidí „skutečné“ důvody, proč by tyto dvě severské země měly vstupovat do NATO.

Tagy:
Velká Británie Země Moskva NATO Roskosmos Daily Mail Rusko Interfax Dmitrij Olegovič Rogozin London Business School