Fiala a Rakušan: Už žádná ultimáta. Hřib slíbil, že kvůli uprchlíkům neudělá unáhlené kroky

Premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Vláda chce prodloužit nouzový stav

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přislíbil, že do konce jednání o přerozdělování uprchlíků mezi kraji nebude dělat ukvapené a unáhlené kroky, k nimž by patřilo uzavření pražského asistenčního centra ve Vysočanech (KACPU). Po úterním mimořádném jednání vlády to novinářům řekli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten o přemisťování uprchlíků do regionů bude s hejtmany opět jednat ve čtvrtek.

Rakušan s Hřibem v úterý několikrát hovořil, měli též speciální jednání o situaci na hlavním nádraží, kde pobývá několik stovek uprchlíků i po otevření stanového městečka v pražské Troji. Řešení se podle ministra rýsuje, nechtěl však více prozradit před středečním zasedáním krizového štábu Prahy.

„Pan primátor mi přislíbil, že do dokončení jednání rozhodně nebude dělat žádné ukvapené a unáhlené kroky, což by určitě uzavření pražského KACPU bylo,“ řekl Rakušan. „Nepomůže, abychom si dávali ultimáta přes média,“ dodal Fiala, který s Hřibem také mluvil.

Pražský primátor v minulém týdnu řekl, že pokud vláda nevytvoří systém přerozdělování uprchlíků do regionů, bude Praze muset uzavřít asistenční centrum ve Vysočanech. Zda se tak stane, zatím není jasné, jednat by o tom podle dřívějších informací měl právě městský krizový štáb.

Vicepremiér bude pokračovat v jednání s hejtmany o přerozdělování uprchlíků ve čtvrtek. V úterý jim představil možnosti motivace uprchlíků k přemístění po České republice, jednání ale nebylo dokončeno. „Neuvažujeme o nějaké násilné, nucené cestě. Uvažujeme o motivační,“ poznamenal Fiala. „Jedině takovou si dovedeme představit a jedině taková má vůbec oporu v legislativě,“ dodal.

Tagy: