Odíde SaS z vlády? Nikto tak neuvažuje, zodpovednosť káže zostať, tvrdí Kolíková

Existuje zločinecká skupina, ktorá vplýva na trestné konania? „Dá sa očakávať, že ak neboli niektorí ešte odhalení, robia všetko pre to, aby marili vyšetrovanie,“ povedala pre TV Pravda ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS).

17.05.2022 19:20
Mária Kolíková Foto: ,
Mária Kolíková
debata (26)

VIDEO: Mária Kolíková o situácii v koalícii aj silových zložkách.

Video

Vláda by mala schvaľovať finančnú pomoc rodinám, a to formou zvýšených detských prídavkov a daňových bonusov. Koaličná SaS je proti, a partnerom v pondelok oznámila, že návrh ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) bude vetovať.

Líder liberálov Richard Sulík vyzval koaličných partnerov, aby veto neignorovali. Čo to znamená? Podľa platnej koaličnej dohody by vetované riešenie z dielne ministra financií nemalo byť ani predložené na rokovanie vlády. Všetko ale nasvedčuje tomu, že sa stane pravý opak, a Matovič neustúpi. „Nesúhlasíme s jeho riešením, lebo nepomáha najchudobnejším občanom,“ vysvetlila pre TV Pravda ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS). Otvorene hovorí, že ministri za SaS budú hlasovať proti.

Čo sa stane v prípade, že Matovičovo riešenie napokon vláda schváli, lebo OĽaNO, Za ľudí a Sme rodina má na to dostatok hlasov v kabinete? „Koaličná zmluva prestane platiť, lebo základný princíp fungovania koalície, teda veto, sa nerešpektuje,“ reagovala Kolíková. Ale upozornila, že to neznamená odchod SaS z vlády: „Nikto tak neuvažuje, zodpovednosť káže zostať.“

V rozhovore reaguje šéfka rezortu spravodlivosti aj na vyjadrenie policajného prezidenta Štefana Hamrana o tom, že „v orgánoch presadzujúcich právo môže existovať zločinecká skupina, ktorá ovplyvňuje trestné konania“.

Kolíková to nepoprela, ale dala do súvislosti s viacerými trestnými prípadmi, kde sú obvinení vyšetrovatelia, sudcovia ale i advokáti. „Áno, dá sa predpokladať, že skupina je širšia,“povedala.

Nevylučuje ani ovplyvňovanie trestných konaní: „Ak ešte neboli odhalení, robia všetko pre to, aby marili vyšetrovanie.“ Pozrite si rozhovor TV Pravda s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Mária Kolíková #Hegerova vláda #SASKA