Naše muže zradili, zoufají si manželky obránců Azovstalu. O pomoc prosí papeže

Ženy obránců Azovstalu prosí o pomoc papeže (11. 5. 2022).

Válka na Ukrajině (17.5.2022 9:00)

V podzemním komplexu pod ocelárnami Azovstal v Mariupolu stále zůstávají ukrajinští vojáci, kteří vzdorují ruské agresi. O vysvobození bojovníků teď mezi jinými usilují jejich manželky, kteří se za ně byly přimluvit i u papeže. Ženy navíc novinářům řekly, že obránce Azovstalu zradili vlastní spolubojovníci.

„Prosím, nenechte je zemřít,“ apelovaly na papeže dvě ženy, jejichž manželé zůstávají v obleženém Azovstalu. S hlavou katolické církve se 29letá Julija Fedosjuková a 27letá Kateryna Prokopenková setkaly krátce ve Vatikánu. Informovala o tom agentura Reuters.

„Jste naše poslední naděje, doufám, že můžete zachránit jejich životy,“ žádala ho Prokopenková. Manželky bojovníků doufají, že se podaří zprovoznit humanitární koridor, kterým by vojáci opustili obležení.

Podle Reuters ženy popsaly papeži, v jak otřesných podmínkách nyní obránci Azovstalu žijí. Řeč prý byla o zraněných vojácích, kterým nemůže nikdo pomoci, hnijícím mase a nedostatku vody, jídla i léků.

Zrádci ve vlastních řadách

„Naši vojáci čekají na evakuaci do třetí země, ruské zajetí pro ně není přípustné,“ zmínila Prokopenková s tím, že obránce Azovstalu by v takovém případě čekalo mučení a smrt. Členy batalionu Azov by pak v Moskvě mohli využít k propagandě.

Manželky vojáků pro list Daily Telegraph naznačily, že jejich muže zradili vlastní spolubojovníci. Bojovníci v Mariupolu údajně čekali, že se mohou dostat do obklíčení. Jeden z velitelů ukrajinské brigády Volodymyr Baranjuk, který měl mít vazby na Rusko, se měl nechat zajmout okupanty ve chvíli, kdy jeho vojáci ještě mohli vzdorovat.

Manželky bojovníků uvězněných v Azovstalu teď vědí, že jejich muže čeká jen jediné – evakuace, nebo smrt.

Tagy: