V hornině staré více než 800 milionů let by stále mohly přežívat mikroorganismy

Odborníci z West Virginia University možná objevili formu života starou více než 800 milionů let. Výsledky jejich práce publikoval žurnál Geology.

Přestože to někomu může připadat jako sci-fi, tým si myslí, že některé mikroorganismy nalezené uvnitř tzv. Browne Formation, 830 milionů let staré horniny pocházející z australské pouště, mohou stále být naživu. K potvrzení či naopak vyvrácení této domněnky nicméně bude zapotřebí provést další výzkum.

Badatelé konkrétně analyzovali kus Browne Formation obsahující krystaly halitu (soli kamenné), a pomocí neinvazivních optických technik našli organické kapaliny i pevné látky.

Následně zjistili, že v těchto látkách jsou uvězněny jednobuněčné organismy známé jako prokaryota, o nichž již víme, že ve výše zmíněných krystalech dokážou přežít až stovky milionů let.

I když by se nejednalo o první dosud žijící organismus nalezený v prastarém halitu – tento titul patří bakterii extrahované v roce 2000 – prokaryota z Browne Formation by byla nejstaršími živými tvory, na něž jsme na Zemi dosud narazili. Na finální verdikt si ale ještě nějakou dobu budeme muset počkat.

Vědci ve svém článku rovněž poznamenávají, že ačkoliv „možné přežití mikroorganismů v geologických časových měřítkách není plně pochopeno“, jejich zjištění by mohlo mít velké důsledky pro hledání života na Marsu. Právě tam se totiž horniny podobné Browne Formation vyskytují v hojném počtu.

Titulní ilustrační foto: Tjflex2, CC BY-NC-ND 2.0

Diskuze (1) Další článek: Návod, jak pomocí nastavení práv maximálně omezit uživatele NASu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,