Krásne porotkyne aj Zelenskyj s odkazom, že diktátor prehrá! Začal sa festival v Cannes

A je to tu znovu! Jeden z najslávnejších filmových festivalov planéty sa vrátil do svojho pôvodného termínu. Na Francúzskej riviére v meste Cannes sa začal v utorok večer 75. ročník filmového sviatku.

17.05.2022 20:52
Deepika Padukone (vľavo) a herečka a režisérka... Foto: ,
Členky poroty 75. ročníka MFF Cannes - herečka Deepika Padukone (vľavo) a herečka a režisérka Rebecca Hall.
debata (19)

Potom, čo bola filmová prehliadka v roku 2020 kvôli šíreniu koronavírusu zrušená a ročník 2021 poznamenali súvisiace opatrenia, usporiadatelia avizovali návrat k tradičnej podobe z čias pred pandémiou covidu-19. Tohtoročný ročník ale bude sprevádzať tieň ruskej invázie na Ukrajinu.

Filmovú prehliadku v utorok večer oficiálne odštartovala belgicko-francúzska herečka Virginie Efira. K filmárom a hercom potom prostredníctvom videoprenosu prehovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý ich vyzval, aby nemlčali tvárou v tvár ruskej invázii na Ukrajinu.

Herečka Eva Longoria prišla v kreácii Alberta...
Influencerka Emilia Schule pózuje fotografom na...
+32Herečka Lashana Lynch pózuje fotografom v...

Zelenskyj vo svojom prejave pripomenul slávnu antifašistickú paródiu Diktátora od Charlieho Chaplina a hovoril o tom, ako podobné snímky zobrazujú tyranov. „Potrebujeme nového Chaplina, aby dokázal, že film nie je nemý,“ uviedol. „Budeme pokračovať v boji, nemáme inú možnosť (…) Som presvedčený, že ‚diktátor‘ prehrá,“ povedal Zelenskyj špičke filmového priemyslu so zjavným odkazom na ruského prezidenta Vladimira Putina.

zväčšiť Televízna a internetová celebrita Lori Harvey v... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Lori Harvey Televízna a internetová celebrita Lori Harvey v kreácii Alexandre Vauthier Couture.

Tieň vojny na Ukrajine bude tento rok sprevádzať celú filmovú prehliadku. Predseda poroty, ktorým je francúzsky herec Vincent Lindon, na úvod vyhlásil, že festival by mal brať ohľad na dôstojnosť a úctu ľudí, ktorí zažívajú oveľa zložitejšie dni ako filmári v Cannes, najmä tí, čo sú teraz na Ukrajine.

eva longoria Čítajte viac Fíha! Longoria ukázala luxusnú izbu, v ktorej býva počas festivalu v Cannes! Nasledovala romantika s manželom

Dopad aktuálnej situácie sa prejavil hneď v úvodný večer, keď sa otváracou snímkou 75. ročníka stala novinka domáceho režiséra Michela Hazanaviciusa. Jeho film pôvodne niesol názov Comme Z (Ako Z), no keďže toto písmeno je považované za symbol ruskej invázie na Ukrajinu a symbol podpory tejto invázie, Hazanavicius názov zmenil na Final Cut (Posledný strih). Práve na premietanie tohto filmu sa zišli v utorok večer svetoznáme tváre zo sveta umenia, filmu, hudby, ale aj krásy. Úvodný večer sa objavili po ich boku aj všetci členovia 9-člennej medzinárodnej poroty.

zväčšiť Herečka Lashana Lynch pózuje fotografom v... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Lashana Lynch Herečka Lashana Lynch pózuje fotografom v kreácii Fendi Haute Couture.

V nej sú okrem spomenutého Lindona a ďalších štyroch režisérov mužov tento rok členkami štyri dámy, ktorých mená už vopred naznačovali, že budú ozdobou červeného koberca (nehovoriac o tom, že ide o talentované umelkyne!). Najviac sa to v úvodný večer jednoznačne podarilo herečke a režisérke Rebecce Hallovej, ktorá bola neprehliadnuteľná v žiarivej ostroružovo-červenej kreácii Gucci. Krátkovlasú Britku potom pôvabne doplnila švédska herečka Noomi Rapace v šatách antického strihu z dielne Dior Haute Couture.

Herečka Eva Longoria prišla v kreácii Alberta... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Herečka Eva Longoria prišla v kreácii Alberta Ferretti. Herečka Eva Longoria prišla v kreácii Alberta Ferretti.

Medzi hosťami na červenom koberci sa objavili v úvodný večer dámy ako Julianne Moore či Eva Longoria, ktoré do Cannes prichádzajú ako ambasádorky kozmetickej značky a jedného z hlavných sponzorov podujatia. Obe stavili tentoraz na čiernu farbu, no kým Mooreovej šaty Bottega Veneta pôsobili skôr minimalisticky a objemne, jej kolegyňa stavila na sexy model so semitransparentným materiálom od Alberta Ferretti. Jasné, že pritiahla množstvo pozornosti.

To sa však podarilo aj afroamerickým kráskam – herečke Lashane Lynchovej, známej z poslednej bondovky ako agentky 007, ktorú obliekol do luxusnej kreácie ateliér Fendi Haute Couture. V kaskádach žltých volánikov pôvabne vrstvených na seba do masívnej sukne sa potom pred fotografmi zvŕtala Lori Harvey. Jej model pochádzal z dielne Alexandra Vauthiera a jeho línie haute couture.

zväčšiť Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sa... Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Volodymyr Zelenskyj Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sa prihovoril divákom aj hosťom festivalu počas úvodného ceremoniálu.

O hlavnú cenu sa tento rok uchádza rekordných päť režisérok a 16 režisérov. V hlavnej súťaži sú aj nové snímky režisérov, ktorí už si Zlatú palmu z Cannes v minulosti odviezli. V záverečný deň, 28. mája, odovzdá prestížne ocenenie víťazovi predseda poroty – spomenutý Lindon.

V Cannes sa objavia ako každý rok známe tváre. Očakáva sa Tom Cruise, ktorý tu uvedie film Top Gun: Maverick, dlho očakávané pokračovanie kultového filmu z roku 1986. Hudobných fanúšikov zase čaká predpremiéra životopisnej snímky Elvis austrálskeho režiséra Baza Luhrmanna.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #červený koberec #invázia #Ukrajina #štart #úvodný ceremoniál #Rebecca Hall #Volodymyr Zelenskyj #Lashana Lynch #Cannes 2022

+ Zamyslite sa nad momentálnou situáciou a správajte sa podľa nej.
Uzavretie významného obchodu zlepší vašu...

+ Pokúste sa začať jesť domáce jedlá, budete cítiť, že vám to prospieva.
Odvaha prijať riziko sa vyplatí, budete...