Abrhám byl výtečný pianista a bavič. Vzpomínky na něj jsou úžasné, říká režisér Krobot

Josef Abrhám

K věci (517)

Josef Abrhám byl výtečný pianista, bavič a také gentleman s anglickým humorem. Těmito slovy zavzpomínal na slavného herce divadelní režisér Ivo Krobot. S Abrhámem i jeho zesnulou manželkou Libuší Šafránkovou se znal z Činoherního klubu. Dokázal hrát na detail a velmi precizně, dodal Krobot ve vysílání CNN Prima NEWS.

Do Činoherního klubu přišel Krobot v roce 1980. A zatímco s Libuší Šafránkovou se znal už ze studia konzervatoře, s Abrhámem se poznal až v klubu. „Abrhám byl člověk, který se těžko otevíral lidem,“ vzpomínal na seznámení s uznávaným hercem divadelní režisér. „Zprvu to bylo takové očuchávání, ale výsledně jsem s ním měl velice pěkné vztahy,“ přiznal v pořadu K věci Krobot.

Vzpomněl také na Abrhámovo hraní. Uměl prý výtečně na piano. „Měl jsem velké štěstí, že jsem ho několikrát viděl usednout k pianu. Byl výtečný pianista, který u toho hraní dokázal vtipně reagovat. Byl skvělý bavič, ale moc toho nepopil,“ doplnil Krobot.

Abrháma nejvíce proslavily role fešáků, svůdníků a lékařů. Role humorné i vážné. Nejvíc ze všeho se zapsal divákům do paměti jako záletný doktor Blažej ze seriálu Nemocnice na kraji města nebo falešný vrchní v komedii Vrchní, prchni!

„V myslích diváků zůstane zejména díky jeho filmovým rolím. Naprostá většina těch nejlepších herců se ale napřed otrkala v divadle. I v tom byl Abrhám úžasný,“ vysvětlil režisér. „Jeho bratrské duo s Petrem Čepkem bylo geniální. Abrhám uměl hrát i hluboce psychologické a pravdivé role. Odchází někdo, kdo měl obrovský rozptyl,“ pokračoval dramatik.

Abrhám bude chybět

„Každý dobrý herec velice přesně ví, že film, televize i divadlo vyžadují jiné herecké prostředky. A Abrhám byl moc dobrý herec, dokázal hrát na detail a velmi precizně,“ řekl Krobot. Doplnil, že byl Abrhám velice herecky inteligentní i gentleman. „Pro obecné vědomí bude skvělým filmovým i televizním hercem. Pro nás divadelníky bude příkladem velice pilného profesionála. Byl velice tolerantní a bude se mi stýskat,“ přiznal režisér.

Ve vysílání CNN Prima NEWS vzpomněl i na herecké duo Abrhám Šafránková. „Společně hráli i v mých inscenacích. Málokdy člověk vidí manželský pár, který se k sobě chová tak upřímně a s velkými ohledy. Pro mě byli svým způsobem vzorem,“ dodal Krobot.

Tagy: